Hopp til innhold

Reiselivet kurses i å håndtere viltre kinesere

Norsk reiseliv går på kurs for takle høylytte, frekke og storforlangende kinesere, som snart er landets største turistgruppe.

Kinesisk turist i Norge

KINESISKE ABLEGØYER: Denne turisten prøver seg med noen sprell på kanten av et utsiktspunkt i Trollveggen. I Europa blir kineserne oppfattet som høylytte, uforskammede, storforlangende og uten respekt for skikk og bruk. Nå skal norsk reiseliv gå på kurs for bedre å skjønne dem.

Foto: Roar Strøm / NRK

– En kinesisk turist tenker: Jeg har betalt, så da kan jeg gjøre hva jeg vil, sier Lei Wang Hodneland.

Hun har vært turistguide i Norge i over 20 år og forteller at det lett kan bli kulturkrasj når hennes kinesiske landsmenn drar hit på ferie.

I Europa blir kineserne oppfattet som høylytte, uforskammede, storforlangende og uten respekt for skikk og bruk. Enkelte har også en annen standard når det gjelder renslighet og ryddighet.

For 20 år siden var det amerikanerne reiselivet opplevde som brautende.

LES OGSÅ: Snart er kinesarane dei nye tyskarane

Kinesiske turister

KULTURKRASJ: Lei Wang Hodneland har vært turistguide i Norge i over 20 år og forteller at det lett kan bli kulturkrasj når hennes kinesiske landsmenn drar hit på ferie.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

De kjenner ikke reglene, skikk og bruk i andre land.

Lei Wang Hodneland, turistguide

– Kjenner ikke skikk og bruk

Reiselivsnæringen frykter at oppførselen til kinesiske turister kan skape reaksjoner her i landet, etter hvert som kineserne øker i antall og er blitt en av de største turistgruppene. Prognosene viser at kineserne snart blir den mest tallrike gruppen i Norge. Det kan bli en utfordring.

Nå holder næringen kurs i hvordan man skal ta imot den økende turistgruppen fra Østen.

– Det kan oppleves som en form for invasjon. De har et annet perspektiv på hvordan man forholder seg til ting. Da handler det om å legge til rette slik at de kan ta ut det beste av seg selv, og at vi skaper et veldig bra broderskap på sikt, sier direktør Christian Jørgensen i Fjord Norway.

Kinesiske turister

HOLDER KURS: Norsk reiseliv kurses i å håndtere kinesiske turister.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

LES OGSÅ: Kulden fra Kina tiner ikke så lett

LES OGSÅ: Om et år kan vi spasere over Hardangerfjorden

Trenger profesjonell hjelp

Lei Wang Hodneland mener landsmennene fra Kina gjerne ønsker å passe inn på stedene de er gjester, men at de trenger rettledning og hjelp for å tilpasse seg den fremmede kulturen.

– De kjenner ikke reglene, skikk og bruk i andre land. Da er det viktig at de får profesjonelle reisebyråer og guider som forteller dem hva som er lov og ikke lov, sier hun til NRK.

Kinesiske turister

HANDLER OM FORSTÅELSE: – Kineserne støyer litt mer enn skandinaver gjør, for eksempel når de spiser på restaurant, sier kursholder Filip Wenzel Kuhl fra Wonderful Copenhagen.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

– Vi må forstå oss selv

Reiselivet er sikre på at kineserne vil bli et positivt bekjentskap når man lærer litt mer om hverandres kulturer.

– De støyer litt mer enn skandinaver gjør, for eksempel når de spiser på restaurant. Det handler om å forstå kineserne, men det handler også om hvordan man forstår seg selv og hvordan andre kulturer oppfatter oss, sier kursholder Filip Wenzel Kuhl fra Wonderful Copenhagen.

LES OGSÅ: Norge visum-straffes i Kina

LES OGSÅ: Turistene svikter Beijing