Hopp til innhold
Kommentar

Kulden fra Kina tiner ikke så lett

Forholdet mellom Kina og Norge er fortsatt kjølig, to år etter at Liu Xiaobo fikk fredsprisen, skriver Anders Magnus, NRKs Asia-korrespondent.

Norway China Nobel Backlash

Da Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010, stod stolen hans tom. Han er fremdeles fengslet i Kina, og i de sensitive tiden rundt en ny fredsprisutdeling blir Kina minnet på sitt kjølige forhold til Norge.

Foto: Heiko Junge / Ap

Norges regjering er av «dårlig kvalitet» og har «oppført seg ille», ifølge en representant for turistmyndighetene i Beijing – Kinas hovedstad. Utsagnet kom som en forklaring på at Norge som det eneste landet i Europa vil bli holdt utenfor de nye visumreglene for tilreisende i transitt.

De går ut på at reisende som har billett videre til et tredjeland kan oppholde seg i Beijing i 72 timer uten visum. På den måten håper kineserne å øke trafikken av utenlandske turister til hovedstaden. Også Russland, USA, Japan, Australia og mange land i Latin Amerika er inkludert i de nye reglene.

Overraskende avvisning av Norge?

For mange kommer kanskje denne nye kuldebølgen fra Kina som en ubehagelig overraskelse. Nå som vår statsminister nettopp har snakket med Kinas statsminister Wen Jiabao under ASEM-møtet i Laos i begynnelsen av denne måneden, og Kinas miljøvernminister tok kontakt med vår egen miljøstatsråd Bård Vegar Solhjell under klimakonferansen i Qatar denne uken. Skulle ikke disse tilnærmingene antyde at det var en gryende issmelting i frostforholdet mellom Kina og Norge?

Skulle ikke disse tilnærmingene antyde at det var en gryende issmelting i frostforholdet mellom Kina og Norge?

Anders Magnus, NRKs Asia-korrespondent

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

En vanskelig dato

De som lar seg overraske har nok ikke kikket så nøye på kalenderen. Mandag deles Nobels fredspris ut i Oslo, og det er bare to år siden det sto en tom stol på podiet – for å markere at den kinesiske demokratiforkjemperen og fredsprisvinneren Liu Xiaobo ikke fikk være til stede.

Han satt, og sitter fortsatt, fengslet med en dom på elleve år for å ha krevet de samme demokratiske rettigheter for Kinas folk som de etter landets grunnlov egentlig har krav på. Rettigheter som kommunistpartiet nekter dem, fordi partiet frykter at å følge grunnlovens bokstav vil true kommunistledernes maktmonopol.

«Sensitive dager»

Etter at Liu fikk fredsprisen har tiden rundt tildelingen og selve utdelingsseremonien vært såkalte «sensitive dager» i Kina, hvor myndighetene føler ubehaget over at særlig utenlandske medier minner dem og verden om at en fredsprisvinner fortsatt sitter fengslet i Kina. Og ikke bare han.

Tiden rundt tildelingen og selve utdelingsseremonien vært såkalte «sensitive dager» i Kina, hvor myndighetene føler ubehaget over at særlig utenlandske medier minner dem og verden om at en fredsprisvinner fortsatt sitter fengslet.

Anders Magnus, NRKs Asia-korrespondent

Kommunistmyndighetene har også fengslet kona hans, Liu Xia, i hennes eget hjem. En fengselstilværelse som kanskje er enda verre enn mannens, fordi hun er fullstendig avskåret fra å kommunisere med andre.

Ingen lov og rett

Bortsett fra et kort øyeblikk i går, da reportere fra nyhetsbyrået AP klarte å besøke henne mens vaktene hennes spiste lunsj. Artikkelen fra AP forteller hele verden at det fortsatt ikke finnes en rettsstat i Kina, og er dermed svært ubehagelig for kommunistmyndighetene som alltid understreker at «i Kina følger man loven.»

Men Liu Xia har ikke gjort noe annet galt enn å være gift med fredsprisvinneren. Hun har aldri blitt anklaget for noen forbrytelse og har aldri blitt dømt. Likevel fengsles hun på ubestemt tid i sitt eget hjem. I likhet med mange andre opposisjonelle, som ofte også opplever fysisk og psykisk tortur mens de er ulovlig fengslet, ifølge menneskerettighetsgrupper som følger Kina nøye.

LES: Kinas litteraturprisvinner vil ikke uttale seg om Liu Xiaobo

Minner verden om hvordan Kina styres

Tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo har gjort det umulig for resten av verden å «glemme» at Kina fortsatt er en autoritær politistat hvor det å utfordre kommunistledelsens maktmonopol er en av de aller verste «forbrytelser» landets innbyggere kan begå.

Uansett hvor glad man er i å handle med kineserne, blir dette et faktum man ikke kommer forbi. Og som verdenspressen vil minne om i oktober og desember hvert år så lenge Liu Xiaobo sitter fengslet.

Tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo har gjort det umulig for resten av verden å «glemme» at Kina fortsatt er en autoritær politistat hvor det å utfordre kommunistledelsens maktmonopol er en av de aller verste «forbrytelser» landets innbyggere kan begå.

Anders Magnus, NRKs Asia-korrespondent

Kanskje er det et svært lite offer den norske regjeringen, norsk næringsliv og norske turister må tåle som «straff» for at Nobelkomiteen for to år siden ropte ut til hele verden om den sterke undertrykkelsen som foregår hver eneste dag under kommunistenes styre i Kina.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Mulige varme understrømmer

Likevel er det ikke sikkert norske myndigheter skal tolke de nye visumbestemmelsene som nok en avvisning av Norge. Kinas utenriksdepartement og turistmyndighetene i Beijing holder seg her til det som allerede er bestemt – at Norge skal møtes med en kald skulder. Men ingen av disse organene har særlig stor makt i det kinesiske systemet.

Ønsker den nye partiledelsen en oppvarming av forholdet til Norge, vil det skje over lang tid og med små skritt, tatt av det øverste lederskapet i kommunistpartiet. Underordnede organer vil ikke på egen hånd tørre å fravike den «kalde» linjen før de har fått nye retningslinjer.

Kinas utenriksdepartement og turistmyndighetene i Beijing holder seg her til det som allerede er bestemt – at Norge skal møtes med en kald skulder.

Anders Magnus, NRKs Asia-korrespondent

Kineserne liker Norge

Til tross for den offisielle isfronten fra Kina har handelen mellom våre to land økt, og det kommer flere turister til Kina fra lille Norge enn fra de fleste andre land i Europa. Og har du først fått turistvisum og besøker Kina, kan du være sikker på å bli godt mottatt av kineserne.

På grunn av den strenge mediesensuren har de fleste av dem verken hørt om Liu Xiaobo, at han har fått fredsprisen eller at det offisielle forholdet til Norge er dårlig.
Men at Norge er et fint land å bo i, med vakker natur og ren luft, det vet mange. Nesten hver gang jeg forteller om mitt eget land til en kineser utbryter hun eller han: «Norge! Et flott land! Jeg liker Norge!»