Hopp til innhold

Norge visum-straffes i Kina

I en ny kinesisk visumreform vil alle EU-land i tillegg til Island og Sveits slippe visum når de reiser til Beijing, men dette gjelder ikke nordmenn.

Stoltenberg og Wen

Under toppmøtet i Laos snakket Jens Stoltenberg og statsminister Wen Jiabao sammen. Mange trodde det var et vendepunkt, men kineserne fortsetter å overse Norge.

Foto: SUKREE SUKPLANG / Reuters

En talsmann for den kinesiske regjeringen ville ikke svare direkte på hvorfor Norge ikke var et av landene som er med i den nye visumreformen, men svarte på generelt grunnlag.

«Oppført seg dårlig»

– Noen regjeringer har oppført seg dårlig, sier Wang Qin på en pressekonferanse i dag.

Vedtaket gjelder bare for transittpassasjerer med billett videre til et tredje land, og det gjelder kun for opphold i hovedstaden. De som forsøker å reise ut av byen, vil bli pågrepet og utvist på livstid heter det i de nye reglene.

Totalt vil innbyggere fra 45 land nå slippe å søke om det transittvisum til Beijing hvis de bare besøker byen i 72 timer.

Alle EUs 27 medlemsland, samt Island og Sveits vil nyte godt av de nye reglene. Det vil også innbyggere fra USA, Russland, Japan, Australia samt en rekke Latinamerikanske land, skriver Financial Times.

Ifølge kinesiske turistmyndigheter vil vedtaket være et sterkt bidrag til utvikling av turistindustrien og utvide kontakten med resten av verden.

Listen over land som er tildelt visumfri tilgang er basert på hvor turister som besøkt den kinesiske hovedstaden kom fra i perioden 2009–2011.

Men ifølge disse listene var det flere nordmenn som besøkte Beijing enn innbyggere fra mange av de andre landene som nå kan nyte godt av de nye reglene.

Nobelstraff

Forholdet mellom Norge og Kina har vært på frysepunktet siden den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.

Kinesiske myndigheter har helt siden den gangen stadig lagt hindringer i veien for norske interesser i Kina etter fredsprisen.

Og listen blir stadig lenger.

  • I månedsskiftet april og mai i år valgte statsminister Wen Jiabao å fly utenom Norge da han var på visitt til Norden og Nord-Europa. Ett av formålene med reisen var å diskutere Arktis.
  • Bare dager tidligere, den 24. april, droppet både Norges Bank og Stortingets finanskomité en reise til Kina fordi de manglet offisielle representanter å snakke med.
  • 27. mars skrev Aftenposten at eksporten av norsk laks falt fra mer enn 400 millioner kroner i 2010 til 142 millioner i 2011.
  • I andre halvdel av mars ble 35 norske universitets- og høyskolerektorer nektet visum til Kina fordi «kinesiske universiteter hadde det for travelt til å møte dem».
  • Forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina har gått helt i stå etter fredsprisutdelingen.
  • Fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen måtte avlyse et møte med kinesiske myndigheter oktober 2010 fordi kineserne ikke hadde tid til å møte henne i Beijing til tross for at dette var avtalt. Hun fikk vite om avlysningen kun timer før hun skulle sette seg på flyet fra Shanghai til den kinesiske hovedstaden.
  • Forsvarssjefens besøk til Kina som var planlagt i november i 2010 ble utsatt etter ønske fra kinesisk side.
  • Et bilateralt møte mellom daværende miljøvernminister Erik Solheim og en kinesisk minister i Mexico på slutten av 2010 ble avlyst.
  • I mars 2011 informerte Sture Arntzen i Handel og Kontor at kinesiske myndigheter hadde gjort det klart overfor fagforeningen at ingen offisielle delegasjoner ville få reise på besøk fra Kina til Norge i 2011.