Hopp til innhold

Bekymret for dyrevelferd etter lakseavsløringer: – Det er helt grunnleggende

Etter NRKs avsløringer er handelshuset i tett dialog med Lerøy.

Laksefilet fra Lerøy i butikk blir løftet av en hånd

SKAL VÆRE TRYGG: Norgesgruppen understreker at forbrukerne skal kunne stole på at produktene de selger er trygge og er produsert med god dyrevelferd.

Foto: Emilie Holtet / NTB

NRK har tidligere fortalt om massedøden av laks på flere anlegg tilhørende laksegiganten Lerøy Seafood Group.

Konserndirektør for havbruk, Bjarne Reinert, i Lerøy Seafood har bekreftet at unormalt mange laks har dødd på flere av Lerøys anlegg i høst.

Det har skapt bekymringer hos dagligvaregiganten Norgesgruppen, som står bak butikker som blant annet Kiwi, Meny og Spar.

– Vi deler den bekymringen som har kommet frem rundt dyrevelferd knyttet til lakseoppdrett, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen.

Les også Uanmeldte tilsyn skaper uro - ny oppdrettsgigant vil varsles i forkant

Mattilsynet på kontroll med en båt fra Kystvakten.

Hun forteller at de har fått forsikringer fra Lerøy om at dette er en situasjon som de tar på største alvor.

– Det har vi ingen grunn til å tro at de ikke gjør.

Ulværholmen, Lerøy

Dette bildet fra Ulværholmen viser mengder av død eller besvimt fisk liggende med buken opp.

Tettere dialog

I høst har Lerøy Seafood Group tapt mye penger på syk og død laks som måtte slaktes før de egentlig skulle.

Dette er særlig forbundet med sykdom i gjellene, som har gjort at laksen ikke har fått puste. I tillegg har fisken hatt parasitter og hjertesykdom.

Fisken på flere anlegg har vært veldig syk. Mattilsynet mener at selvdød laks har blitt solgt som mat. Lerøy har flere ganger benektet at det er tilfelle.

– Vi har ikke og vil ikke slakte dødfisk til å bruke i humant konsum, har konserndirektør Bjarne Reinert understreket.

Situasjonen gjør at Norgesgruppen skal ha en tettere dialog med selskapet.

Død fisk i sjøoverflaten på Lerøy-anlegg på Hitra

Laksen puster med gjellene. Sykdom i gjellene har gjort at laksen har fått pusteproblemer og antagelig blitt kvalt.

Foto: Mattilsynet

Dagligvaregiganten forventer at situasjonen følges tett opp. Søyland trekker fram at det er avgjørende for at kundene skal kunne stole på produktene som selges i deres butikker.

– Vi har klare forventninger om at dyrevelferd ivaretas av alle våre leverandører. Det er helt grunnleggende, og det er noe vi forutsetter for alle leverandørene våre, sier Søyland.

Lerøy understreker at de tar dyrevelferd på alvor.

– Vi tar fiskevelferd på høyeste alvor og ser alvorlig på situasjonen vi har hatt ved enkelte av våre lokaliteter, sa konserndirektør Bjarne Reinert til NRK tidligere i november.

Synker på aksjemarkedet

Onsdag presenterte konsernsjefen i Lerøy Seafood Group, Henning Beltestad, at tredje kvartal viser lavere tall.

– I utgangen av tredje kvartal har det vært noen biologiske utfordringer, spesielt i forhold til gjellehelse, sier Beltestad.

konsernsjef Lerøy Seafood, Henning Beltestad

Henning Beltestad er konsernsjef i Lerøy Seafood Group.

Foto: NTB

Dessuten stuper oppdrettsselskapet på aksjemarkedet.

Lerøy er nemlig 20 prosent mindre verdt enn det de var ved starten av året.

– Vi kan forbedre oss. Det kan vi, sier Beltestad.

Les også Laks vurdert vraket – ble i stedet solgt som premium­vare

Laks slaktet hos Hardanger Seafood.