Black metal-stjerne korsfestet naken kjæreste på scenen

Sauehoder, blod og nakne mennesker var sentrale deler av sceneshowet da de spilte i Gorgoroth. Nå er Gaahl og King ov Hell tilbake med nytt band og ny plate.

Ex-medlemmer i Gorgoroth opptrer på Europas største metalfestival foran 80.000 tilskuere.

STORT PUBLIKUM: God Seed opptrer på Wacken Open Air Metal Festival i Tyskland i 2008, da under Gorgoroth-navnet.

Fansen elsket det, men spesielt polske myndigheter var lite begeistret for det påkostede sceneshowet, som blant annet bestod av fire korsfestede mennesker, ofte dynket i saueblod. Kristian Espedal (37), bedre kjent som Gaahl, forteller at det ofte ofte var kjentfolk som hang bak dem på scenen.

Kristian "Gaahl" Espedal i «Svartediket»

GAAHL PÅ DNS: Kristian Espedal i «Svartediket» på Den Nationale Scene i Bergen.

Foto: Fredrik Arff

– Det var ikke vanskelig å få tak i folk til å henge på korsene. Noen var gjengangere. Det folk fra modellbyråer, svensker, folk fra bergensområdet, typen min har hengt der…

– Er ikke det distraherende å opptre mens du har kjæresten din og andre hengende nakne rett bak deg?

– Nei, jeg la ikke merke til at de var der. Man skal være det man fremfører. Da tenker du heller ikke på at han du spiller sammen med står der, sier Gaahl.

Kontroversiell

37-åringen fra Fjaler har fått voldsomt med oppmerksomhet, og kun deler av det har skyldtes musikken. I 2005 ble han dømt til 14 måneders fengsel etter en voldsepisode i hjemkommunen, hvor offeret hevdet at metalvokalisten truet med å drikke blodet hans. Sunnfjordingen har hele tiden sagt at han handlet i selvforsvar.

Tre år senere gikk Gorgoroth i oppløsning. Gaahl og bassist King Ov Hell fortsatte å turnere med ny besetning, mens gitarist og grunnlegger Infernus gikk til retten for å kreve rettighetene til bandnavnet.

King Ov Hell

SKRIVER ALL MUSIKKEN: Tom Cato (King) Visnes, her fotografert under en konsert i Oslo i 2005.

Foto: Erichsen, Jarl Fr., Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

På samme tid bekreftet sogningen overfor det tyske magasinet Rock Hard at han er homofil. I 2010 ble det så rabalder da metalvokalisten ble hyret inn som skuespiller i DNS-oppsetningen «Svartediket».

I et intervju med Bergens Tidende i den sammenheng, uttalte han: «Den symbolske verdien av å brenne ned kirker er viktig» - en stadfestelse av uttalelsene han ga til filmskaper Sam Dunn i dokumentaren ”Metal: A Headbanger’s Journey” i 2005.

– Vil gjøre noe ingen andre gjør

Etter en pause fra alt som heter metal , er Gaahl nå tilbake i manesjen, sammen med King. I oktober kom debutalbumet «I Begin» fra deres nye band, God Seed. Platen har fått strålende kritikk i både inn- og utland. Anmelderne roser duoen for både å bygge videre på Gorgoroth-arven, samt ta musikken videre i nye og til dels uventede retninger, blant annet med elementer av prog.

– Utviklingen har dels vært bevisst og kommet naturlig, sier Gaahl til NRK.no.

- Vi har en vilje og et ønske om å gjøre noe som ingen andre gjør, som samtidig bygger på det vi har gjort tidligere, sier bassist King, som skriver det meste av musikken.

Infernus i Gorgoroth under Hole in the Sky 2009

PÅ TALEFOT: Gitarist Infernus (Roger Tiegs) holder fortsatt liv i Gorgoroth. Gaahl forteller at de to fortsatt er på talefot.

Foto: Unni Beite Rogvin

– Jeg er veldig glad i å bruke energien i denne formen. Det er noe som lokker en hele tiden, sier Gaahl.

– Tekstene på dette albumet er ganske annerledes enn i Gorgoroth, med fokus på livsgnist og livsvilje?

– Ja, det er mer den retningen det går i. Albumet er veldig innadvendt i uttrykket. Det vi kom fra, var mye mer rettet ut mot noe. Her har jeg gått inn i meg selv. Tekstene skal ha et innhold. Jeg kan ikke synge hva som helst. En er nødt til å tro på det man formidler.

Årsaken til Gorgoroth-bruddet

– Hvorfor var det nødvendig med en pause?

– Det var en lang prosess og noe jeg lurte på helt fra 2006. Når man liker noe så godt, og likevel ikke føler at det fører videre, at man stagnerer, da blir det et av disse valgene man blir nødt til å ta.

Begge er fortsatt overrasket over den store oppmerksomheten Gorgoroth-bruddet fikk i pressen i 2007 og 2008. Men både Gaahl og King hevder bruddet var nødvendig.

– Det var ganske slitsomt å prøve å få det trekløveret til å fungere, noe det ikke gjorde skikkelig de siste fem årene. For all del, vi hadde mange fine perioder i Gorgoroth. På mange måter var det er veldig bra samarbeid, men det var også mange ting som tok for mye energi i stedet for å sende energien i riktig retning, sier Gaahl.

Vokalisten og bassisten fortsatte å jobbe under Gorgoroth-navnet og opptrådte blant annet i august 2008 som en av headlinerne på Europas største metalfestival, Wacken Open Air.

Samtidig gikk gitarist og grunnlegger Infernus (Roger Tiegs) til retten for å hindre Gaahl og King i å turnere som Gorgoroth. Gitaristen fikk medhold og stablet sammen en ny utgave av bandet, som siden den gang har hatt tre forskjellige vokalister. Gaahl og King besluttet da å fortsette under navnet God Seed , et navn hentet fra albumet «Ad Majorem Sathanas Gloriam».

LES OGSÅ: Infernus viser frem nye Gorgoroth | Ønsker Infernus lykke til | Sletter Gaahls vokal på plate

Gaahl og King ov Hell i God Seed

NY PLATE OG TURNÉ: Kristian (Gaahl) Espedal og Tom Cato (King) Visnes gjør comeback etter bruddet med Gorgoroth.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Kjekt å jobbe med selvkritiske folk

– Fikk dere noen negative tilbakemeldinger da dere opptrådte som Gorgoroth uten Infernus, for eksempel på Wacken?

– Nei, det gikk veldig bra. Da spilte vi jo ganske så anstendig også, sier Gaahl.

– Mener du at dere ikke spilte anstendig før?

– Før var det alltid masse kaos. Det er veldig kjedelig å gå av scenen for tusende gang og føle at du ikke har gjort en ordentlig konsert. Sånn var det veldig mye. Det var mange bra konserter også, men det var aldri helt spikret.

Den nye utgaven av God Seed har helt ny besetning i forhold til bandet som turnerte i 2008 og 2009. King sier at de to denne gangen har brukt lang tid på å få tak i de riktige folkene.

I det nye bandet finner man blant andre keyboardist Gerlioz fra Dimmu Borgir og trommelslager Kenneth Kapstad fra Gåte og Motorpsycho.

– Dette er flinke folk som har spilt i mange år og som er i stand til å heve det musikalske uttrykket vårt. Et band blir aldri sterkere enn det svakeste leddet, sier bassisten.

– Det jeg setter veldig pris på, er at de alle er så selvkritiske. Jeg synes det er kjekt å jobbe med folk som blir irritert for den minste feil de gjør, supplerer Gaahl.

Gorgoroth til UKA 19. oktober

FØR BRUDDET: Roger (Infernus) Tiegs og Gaahl sammen på scenen i Gorgoroth.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

På talefot med Infernus

– Følger dere med på hva som skjer med Gorgoroth?

– Nei. De må kjøre sitt eget løp nå. Jeg vet ikke hvem som er inne og gjør vokal for dem nå.

– Atterigner.

– Han har jeg ikke hørt om engang. Men jeg vet at Høst fra Taake har gjort litt med dem. Det kan jeg tenke meg kler uttrykket. Han har en fin intensitet som jeg tror vil fungere bra i Gorgoroth.

– Har dere hatt noen kontakt med Infernus etter bruddet?

– Nei, svarer King kontant.

– Jeg har møtt ham noen ganger, senest i august. Da møttes vi på gaten. Vi snakker sammen hver gang, så vi er på talefot, sier Gaahl.

Beholder liksminken

God Seed

HÅNDPLUKKEDE: King og Gaahl har med seg svært erfarne musikere i den nye utgaven av God Seed.

Foto: Promo/Indie Distribution

Da God Seed-sjefene møtte NRK.no like før turnéstart, var de fortsatt usikre på hvordan det nye bandet skulle finne sitt visuelle uttrykk. En ting er imidlertid sikkert: Sauehoder og nakne folk på kors er det slutt på, i alle fall for dette bandet.

– Det kostet å kjøre slike show, og det krevde at du havnet på riktige arenaer. Du har ikke plass til å gjøre noe slikt på Garage, sier Gaahl.

– Det utrykket er dødt. Det er gjort før og har hatt sin misjon. Dette er et nytt band, så det blir nok litt annerledes enn tidligere. Litt mer nedstrippet, sier King.

– Vi har vært gjennom mange smådiskusjoner, men vi har ikke fått satt oss ned og jobbet frem det visuelle. Ting vil nok komme naturlig underveis. Vi vil uansett ta med oss noen gamle låter. Det ville være rart å ikke gjøre det, sier Gaahl.

Gaahl bekrefter også at han vil beholde den karakteristiske liksminken han ble kjent med i Gorgoroth, både på grunn av gjenkjennelsesfaktoren og for å skille de forskjellige prosjektene hans.

God Seed - I Begin

NYTT ALBUM: 'I Begin' er blitt godt mottatt av kritikerne.

I tillegg til God Seed, er sunnfjordingen også aktiv i bandene Wardruna og Trelldom.

Blir kontaktet av homofile

37-åringen er også en av ytterst få åpne homofile stjerner innen metalsjangeren, og i 2010 ble han kåret til «Årets homo» i Bergen.

Gaahl sier han aldri la skjul på legningen sin, men at ingen turte spørre ham rett ut før tyske Rock Hard gjorde det og satte svaret på trykk i november 2008. I den grad det kom reaksjoner, var det først og fremst fra mediehold, forteller bandet.

– Jeg tror de færreste bryr seg om sånt. Det fins alltid folk som vil ytre seg om sånne ting, men det er meningsløs bruk av energi, sier Gaahl.

– Det er mer interessant at noen folk tror det er en sammenheng mellom seksuelle preferanser, musikalsk uttrykk og tankesett, sier King.

Vokalisten bekrefter likevel at han i ettertid er blitt kontaktet av flere homofile som sier de har funnet styrke gjennom metalstjernens åpenhet rundt legningen sin. Han legger ikke skjul på at det er noe som både gjør inntrykk og gleder ham.

– Flere av dem har klart å rote seg ut av et system. Det er ikke skadelig å få folk til å vokse. Det er viktig, sier 37-åringen.

Til Norge over nyttår

Den pågående turnéen med Cradle Of Filth stopper ikke i Norge, men duoen lover at den norske fansen snart skal få stifte bekjentskap med God Seed live.

– Det blir konserter i Norge over nyttår. Vi er allerede i dialog om et par-tre opptredener allerede. Blant annet er det kommet interesser fra en del festivaler, sier King.