Retten: - Infernus er Gorgoroth

Kjennelse i Oslo Tingrett slår beina under Gaahl og King Ov Hells utgave av bandet.

Gorgoroth

DEN GANG DA: Infernus (t.v.) og Gaahl på scenen sammen da alle var venner.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Oslo tingrett har avgjort at Gaahl og King Ov Hell ikke har rettigheter til Gorgoroth-navnet, og at King ikke hadde anledning til å registrere bandnavnet som varemerke. Det er foreløpig uklart om kjennelsen blir påkjært. Kjennelsen er derfor ikke rettskraftig ennå.

- Meldte seg ut av bandet

- Retten slår fast at Infernus ikke ble ekskludert av Gaahl og King, men at de to må anses som å ha meldt seg ut av bandet. Videre sier retten at varemerket Gorgoroth var innarbeidet før de to begynte i bandet (henholdsvis 1998 og 1999, journ.anm.), Retten har derfor avgjort at varemerkeregistreringen av Gorgoroth innlevert av Visnes er kjent ugyldig, sier Infernus’ advokatfullmektig, Eirik Rødsand, til nrkhordaland.no.

LES MER: Gorgoroth vert oppløyst

Ifølge kjennelsen er Infernus (virkelig navn Roger Tiegs) det eneste gjenværende medlemmet i Gorgoroth. Gaah (Kristian Eivind Espedal) og King Ov Hell (Tom Cato Visnes) har tidligere sagt at de vil vurdere å fortsette som The Force Gorgoroth dersom de tapte saken.

LES MER: Black metal-oppgjør i retten

- Jeg anser det etter dette som klart at Infernus med ny line up er den som kan bruke Gorgoroth-navnet. Dersom de to andre ønsker å fortsette som band på egen hånd, må de velge et annet navn som ikke er til forveksling likt Gorgoroth. I forhold til etablert juss er det tvilsomt om de i det hele tatt får bruke ordet gorgoroth i bandnavnet i det hele tatt, sier Rødsand.

Erstatning og vederlag gjenstår

Gaahl

TAPTE: Gaahl (bildet) og King Ov Hell må trolig finne seg et nytt bandnavn.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Tingrettens kjennelse er en delavgjørelse, hvor hovedspørsmålet om rettighetene til bandnavnet nå er avgjort i første instans.

LES OGSÅ: Vant i Patentstyret

- Det som gjenstår, er å få avgjort Infernus begjæring om overføring av domenet gorgoroth.org og bandets MySpace-side. I tillegg er det fremsatt krav om vederlag på 33,3 prosent av inntektene fra 2007, samt erstatning for urettmessig bruk fastsatt etter rettens skjønn, sier Rødsand.

Det har ikke lyktes nrkhordaland.no å få kontakt med Gaahl og King Ov Hells advokat Lars Christian Fjeldstad.

- Ikke sikkert vi anker

I et intervju med det belgiske rockemagasinet Rock N' Balls sa bassist King Ov Hell nylig dette om rettssaken:

- Jeg forstår motivene Infernus har for å kjempe for rettighetene, men dette er også et band som jeg har jobbet for åtte timer daglig siden 1999. Gaahl er snart 34 år og har vært i Gorgoroth siden han var 22. Det er rett og slett en interessekonflikt, sa bassisten i intervjuet.

Det er uklart om de to ønsker å anke tingrettens avgjørelse.

- Jeg er ikke sikker på hva som skjer om vi taper. Vi kan anke, men det er også et spørsmål om hvor mye energi vi ønsker å bruke på dette. Det er ikke så viktig for meg, sa King Ov Hell i det samme intervjuet.

Gaahl har den siste tiden fått vel så mye oppmerksomhet for sin åpenhet rundt sin homofile legning, noe som er svært sjeldent i black metal-miljøet.

LES OGSÅ: Metalstjerne hyller åpen Gaahl