Hopp til innhold

Her er alle Røde Kors sine oppdrag til Trolltunga i 2016

Siste dag i september måtte Røde Kors ut to ganger. Dermed endte Røde Kors på 40 redningsoppdrag til Trolltunga i 2016. Se oversikten her.

Odda Røde Kors

AKTIV SESONG: En Røde Kors-frivillig ved Trolltunga, utspringet som har gitt dem mye arbeid i år.

Foto: ODDA RØDE KORS

Det har vært et tøft år for redningsmannskapene i Odda. Hele 40 ganger har de rykket ut til oppdrag ved Trolltunga.

30. september ble Røde Kors og politiet først kontaktet av to polakker som hadde fått problemer. Politiet opplyser at de to hadde overnattet på en hytte seks-syv kilometer fra, var våte og ikke fant veien ned igjen.

Men på vei opp fikk Røde Kors nok en melding. To kinesiske og en koreansk turist var i en nødbu ved nikilometersmerket.

– Mens den første aksjonen pågikk, fikk vi ny melding fra tre andre utenlandske turister som befinner seg to kilometer fra toppen av Trolltunga. De hadde også gått seg fast, var våte og kalde og trengte hjelp, sier operasjonsleder Bjarte Rebnord i politiet.

Røde Kors sine mannskaper fikk byttet på dem varme klær og gitt dem litt mat slik at de fikk nok energi til å komme seg ned. Samtlige var dårlig utstyrt.

I dongeri og småsko

Det skjer bare noen dager etter at de måtte hjelpe fem indere som hadde mistet stien på vei ned fra Trolltunga. De var kun iført dongeribukse og småsko.

– De var våte og kalde da mannskapene fra Røde Kors møtte dem. Det er ikke så rart med tanke på hvordan de var kledd. Det er rett og slett skremmende, sier operasjonsleder Terje Magnussen.

Til Trolltunga med paraply

MED PARAPLY: Turister går til Trolltunga i svært variabelt utstyr. Her er det guidene i Trolltunga Adventures som har fanget en turist som kun hadde en paraply til å beskytte seg mot regnet.

Foto: Trolltunga Adventures

Hentet ut med helikopter

Bare fra lørdag 17. til mandag 19. september rykket Røde Kors-mannskapene i område 5 (Tyssedal, Odda, Røldal og Kinsarvik) ut til fem oppdrag, fire av dem i Trolltunga-området.

En kvinne med ankelbrudd måtte reddes ut fra området nær startpunktet for Himmelstigen. Røde Kors mobiliserte ti mannskaper.

Kvinnen ble hentet ut med helikopter, og fikk behandling av Røde Kors-mannskapene i Skjeggedal, før de fraktet henne til sykehuset i Odda.

Se oversikt over alle aksjonene nederst i saken.

Endte på 40 oppdrag

Når sesongen nå er over, har Røde Kors område 5 totalt 40 redningsoppdrag mot Trolltunga.

I hele 2015 var det 23 oppdrag mot Trolltunga, ifølge Røde Kors' egne tall.

– Man kan gjerne si at det kun er en liten promille av alle som går turen som skader seg, eller trenger hjelp. Likevel utgjør dette en betydelig utfordring for hjelpekorpsene, som baserer seg på utelukkende frivillige mannskaper, sier områdeleder Bjørn Arild Fjeldsbø.

Turkart til Trolltunga med Gryteskaret

Trenger hjelp på vei ned

De fleste aksjonene ved turistmålet i Hardanger knytter seg til turister som er på vei ned fra Trolltunga, og har kommet et stykke på vei, slik at avstandene ikke blir så lange for redningsmannskapene.

– Jo lenger de er kommet på returen, jo større er sjansen for at de får problemer. Heldigvis. De fleste turistene får problemer mellom én og tre kilometer fra Skjeggedal, sier Anders Nondal, administrativ leder i Tyssedal Røde Kors Hjelpekorps.

NRK har samlet alle redningsaksjonene Røde Kors har deltatt i ved Trolltunga i år.

Her er listen:

24. mars

Ankelskade ved Grytenut. Snøscooteroppdrag. En skadet.

4. juni

Ulykke i Ringedalen. ATV tok seg inn veien. En skadet person. Kvinnen ble sendt med helikopter til Haukeland etter å ha blitt reddet opp fra elven ved Ringedalsvatnet i Odda. Kvinnen skal ha blitt ført 60 meter nedover elven før hun ble tatt på land.

11. juni

Indisk par fikk problemer på Trolltungastien. To reddet.

11. juni

En russer og en pakistaner i trøbbel på Trolltungastien. To reddet.

Hjelpekorpset skriver på Facebook: «Da hjelpekorpsene var på vei ned igjen fra det første oppdraget, fikk vi enda et oppdrag. Hjelpekorpsene var fortsatt langt inne i fjellet, og de som trengte hjelp, var kun 2 km unna vei. Da sendte vi ut 2 nye mannskap, og den siste aksjonen løste seg kjapt.»

16. juni

Trolltungastien, leteaksjon, To savnet.

Hjelpekorpset skriver på Facebook: «Klokka er 22:51 og alarmen går. Et utenlandsk ektepar er blitt meldt savnet fra sitt turfølge etter en tur til Trolltunga. Politiet ønsker vår assistanse. Hele 8 stk. svarer "Kommer" på vårt varslingssystem. Ekteparet kommer seg til vei selv før vi rekker å starte søk.»

Per Magne Eikeland i Røde Kors i Odda og Tyssedal frykter at noen kommer til å dø på turen til Trolltunga, med mindre turistnæringen skjerper kravene. Det lokale Røde Kors-laget vil ha strenge kontroller og sertifikat for å få lov til å gå fjellturen. I sommer har de hatt flere redningsaksjoner.

8. juli

Møyfallsnuten, jogger gått seg vill i tåke, en savnet.

Hjelpekorpset skriver på Facebook: «Det er cirka 5 meter sikt, og turgåeren er ikke kledd for å være ute en natt i fjellet. 6 mannskap fra Odda, 1 fra Tyssedal og 3 fra Kinsarvik rykker ut. Etter 1,5 timers leting blir mannen funnet.»

11. juli

Trolltungastien, bruddskade, en skadet. En kvinne knekte håndleddet. Hun hadde gått tre-fire kilometer fra toppen.

12. juli

Trolltungastien, ankelskade. En skadet.

13.-14. juli

Person med ryggskade i Brakufsa. To reddet, person båret i syv timer.

Røde Kors skriver på Facebook: «Et av de mest krevende oppdragene så langt. En turist var uheldig og falt på vei ned Brakufsa. Han fikk en skade som gjorde at han ikke kunne gå ned for egen maskin. Tåke gjorde at luftambulansen ikke kom fram. Bratt og ulendt terreng førte til at den beste måten å få pasienten ned til vei var å bære opp til topp, for så å gå ned til anleggsveien som er under bygging. Etter 7 timer bæring i bratt og ulendt terreng kunne våre mannskaper returnere til senga kl. 05.00.»

19. juli

To savnet på Trolltungastien. De hadde kommet bort fra resten av familien.

20. juli

Beinbrudd på Trolltungastien, varslet av AMK. Røde Kors ble utkalt, men snudde. Løst av luftambulansen.

Odda Røde Kors

FRIVILLIGE: Tre medlemmer av Odda Røde Kors Hjelpekorps. Fra venstre: Vilde Jordal, Leiv Varberg og Synne Lindvik.

Foto: ODDA RØDE KORS HJELPEKORPS

22. juli

Trolltungastien, skade, to personer.

24. juli

Trolltungastien, kneskade.

28. juli

Trolltungastien, Gryteskar, par i problemer. – Det er to norske og en dansk turist. En av dem har vrikket foten, og så har de kommet seg bort fra stien, sa politiets operasjonsleder Eivind Hellesund.

29.-30. juli

Trolltungastien, 5 km-merket, to pasienter, vondt i knærne, utslitte

3. august

Trolltungastien, kneskade ved 4 km-merket, en pasient.

– Det var en norsk mann som hadde tatt med seg sin nederlandske kjæreste til Trolltunga. De startet på tilbakeveien litt for sent. De gikk klokken ti fra Trolltunga, og ti på to ringte de oss og sa at de hadde gått seg fast. Det var en del tåke i området, så de kom seg ikke ned, sa politiets operasjonsleder Kjersti Eidsnes

6. august

Skadet person v. Floren på Trolltungastien, 4-5 km-merket.

9. august

Skadet ved 3 km-merket. To var savnet, funnet tidlig om morgenen.

20. august

To på Trolltungastien, utslitte. Mor med ettårig barn hjulpet ned.

20. august

Forvarsel: Tyrkere med ødelagte telt, kun i T-skjorte ved ca. 9 km, situasjon avklart før tur.

20. august

To utslitte i hyttefeltet på topp, løst av hytteeiere.

Redningsaksjon ved Trolltunga 23.august

I AKSJON: Redningsaksjon 23. august.

Foto: Røde Kors

23. august

To amerikanere fikk hjelp cirka 3-4 km fra Skjeggedal. Vonde knær. 11 hjelpekorpsene rykket ut. Det lå an til å bli en lang natt med 4 km bæring av pasient. Sivilforsvaret var på vei for å assistere, men 330-skvadronen kunne hjelpe. Pasienten ble fløyet ut av fjellet.

26. august

Trolltunga, to fra Mexico i problemer. En av dem trengte nødhjelp etter å ha skadd foten.

29.-30. august

Trolltunga, to fra Singapore og en indisk i problemer langs stien. Tåke og regn. «Uskadd, men utslitt og ikke skodd for tur til Trolltunga», ifølge politiet.

30. august

Trolltunga 8-9 km merket, mistet stien, to tyskere. Ble funnet i god behold, fraktet ut med helikopter.

30. august

To kinesere fikk problemer. Tok seg inn i hytte. Røde Kors ble varslet, rykket ikke ut.

2. september

En utenlandsk turist fikk problemer. Fikk hjelp av Tyssedal Røde Kors.

2. september

En norsk kvinne trengte assistanse. Gikk ned for egen maskin. Fikk hjelp av Odda Røde Kors.

4. september

Kl. 21.45 søndag kveld ba AMK hjelpekorpsene om hjelp til å assistere to asiatiske turgåere på Trolltungastien. De hadde fått vondt i knærne på returen.
Tyssedal og Odda rykket ut med 5 mannskaper og to ATV-er.
Turistene ble raskt funnet og hjulpet ned til Skjeggedal kl. 00.30 i natt.

5. september

Ved 23.30-tiden ble to israelske kvinner i 20-årene reddet ned fra stien til Trolltunga. Røde Kors rykket ut på redningsaksjonen, men de to ble fraktet ned med Sea King-helikopter.

10. september

En person ble hentet med luftambulanse fra stien.

11. september

Mannskaper fra Tyssedal Røde Kors hentet ned en person med skadet kne søndag kveld. I samme oppdrag hentet Røde Kors ned to personer til som trengte hjelp.

17. september

To brasilianske turister ble meldt savnet av en amerikansk turist. Disse kom til rette, sterkt forsinket, i det Røde Kors holdt på å sende ut mannskaper for å lete.

18. september

Søndag ettermiddag ble Røde Kors kontaktet av politiet om en kuwaitisk mann som ikke hadde kommet tilbake til hotellet etter en tur til Trolltunga. Røde Kors startet opp en leteaksjon, men mannen kom straks til rette. Det hele skyldtes en misforståelse.

18. september

Søndag ettermiddag ba AMK Røde Kors assistere en kvinne med kneproblemer ved sekskilometersmerket. Mannskapene rykket ut, men luftambulansen hentet kvinnen, slik at turen ble kort for hjelpekorpset.

19. september

AMK melder mandag kveld at en kvinne med ankelbrudd trenger hjelp nær startpunktet for Himmelstigen. Ti mannskaper fra Røde Kors rykker ut. Helikopteret flyr kvinnen til Skjeggedal, der hjelpekorpset hjelper henne og frakter henne til sykehuset i Odda.

20. september

Fire italienerne var savnet i kveld. Røde Kors fant to idet de ankom Skjeggedal. To andre var i området Brakufsa og ropte på hjelp. Tre mann dro opp og tok en jente på ryggen ned, melder Røde Kors.

28. september

Fem indere har gått seg vill på vei ned fra Trolltunga og finner ikke igjen stien. De er våte og kalde, kun iført dongeri og småsko. Røde Kors finner dem etter kort tid da de nesten har kommet seg ned.

Per Magne Eikeland

TO AKSJONER: 30. september måtte Røde Kors og Per Magne Eikeland rykke ut til to polakkar. På veien opp måtte de også redde tre asiater.

Foto: Privat

30. september

To polakker kontaktet politi etter at de hadde fått problemer og overnattet i en hytte mellom seks- og syvkilometersmerket. Røde Kors rykket ut.

30. september

På vei opp til polakkene fikk Røde Kors melding fra tre andre turister, to kinesere og en koreaner, som også trengte bistand. Oppdrag nr. to, altså, denne dagen.

Alle meldte at de var våte, kalde og ikke klarte resten av turen selv.