Det har vært et tøft år for redningsmannskapene i Odda. Hele 40 ganger har de rykket ut til oppdrag ved Trolltunga.
30. september ble Røde Kors og politiet først kontaktet av to polakker som hadde fått problemer. Politiet opplyser at de to hadde overnattet på en hytte seks-syv kilometer fra, var våte og ikke fant veien ned igjen.
Men på vei opp fikk Røde Kors nok en melding. To kinesiske og en koreansk turist var i en nødbu ved nikilometersmerket.
– Mens den første aksjonen pågikk, fikk vi ny melding fra tre andre utenlandske turister som befinner seg to kilometer fra toppen av Trolltunga. De hadde også gått seg fast, var våte og kalde og trengte hjelp, sier operasjonsleder Bjarte Rebnord i politiet.
Røde Kors sine mannskaper fikk byttet på dem varme klær og gitt dem litt mat slik at de fikk nok energi til å komme seg ned. Samtlige var dårlig utstyrt.
I dongeri og småsko
Det skjer bare noen dager etter at de måtte hjelpe fem indere som hadde mistet stien på vei ned fra Trolltunga. De var kun iført dongeribukse og småsko.
– De var våte og kalde da mannskapene fra Røde Kors møtte dem. Det er ikke så rart med tanke på hvordan de var kledd. Det er rett og slett skremmende, sier operasjonsleder Terje Magnussen.
MED PARAPLY: Turister går til Trolltunga i svært variabelt utstyr. Her er det guidene i Trolltunga Adventures som har fanget en turist som kun hadde en paraply til å beskytte seg mot regnet.
Foto: Trolltunga AdventuresHentet ut med helikopter
Bare fra lørdag 17. til mandag 19. september rykket Røde Kors-mannskapene i område 5 (Tyssedal, Odda, Røldal og Kinsarvik) ut til fem oppdrag, fire av dem i Trolltunga-området.
En kvinne med ankelbrudd måtte reddes ut fra området nær startpunktet for Himmelstigen. Røde Kors mobiliserte ti mannskaper.
Kvinnen ble hentet ut med helikopter, og fikk behandling av Røde Kors-mannskapene i Skjeggedal, før de fraktet henne til sykehuset i Odda.
Se oversikt over alle aksjonene nederst i saken.
Endte på 40 oppdrag
Når sesongen nå er over, har Røde Kors område 5 totalt 40 redningsoppdrag mot Trolltunga.
I hele 2015 var det 23 oppdrag mot Trolltunga, ifølge Røde Kors' egne tall.
– Man kan gjerne si at det kun er en liten promille av alle som går turen som skader seg, eller trenger hjelp. Likevel utgjør dette en betydelig utfordring for hjelpekorpsene, som baserer seg på utelukkende frivillige mannskaper, sier områdeleder Bjørn Arild Fjeldsbø.
Trenger hjelp på vei ned
De fleste aksjonene ved turistmålet i Hardanger knytter seg til turister som er på vei ned fra Trolltunga, og har kommet et stykke på vei, slik at avstandene ikke blir så lange for redningsmannskapene.
– Jo lenger de er kommet på returen, jo større er sjansen for at de får problemer. Heldigvis. De fleste turistene får problemer mellom én og tre kilometer fra Skjeggedal, sier Anders Nondal, administrativ leder i Tyssedal Røde Kors Hjelpekorps.
NRK har samlet alle redningsaksjonene Røde Kors har deltatt i ved Trolltunga i år.
Her er listen:
24. mars
Ankelskade ved Grytenut. Snøscooteroppdrag. En skadet.
4. juni
Ulykke i Ringedalen. ATV tok seg inn veien. En skadet person. Kvinnen ble sendt med helikopter til Haukeland etter å ha blitt reddet opp fra elven ved Ringedalsvatnet i Odda. Kvinnen skal ha blitt ført 60 meter nedover elven før hun ble tatt på land.
11. juni
Indisk par fikk problemer på Trolltungastien. To reddet.
11. juni
En russer og en pakistaner i trøbbel på Trolltungastien. To reddet.
Hjelpekorpset skriver på Facebook: «Da hjelpekorpsene var på vei ned igjen fra det første oppdraget, fikk vi enda et oppdrag. Hjelpekorpsene var fortsatt langt inne i fjellet, og de som trengte hjelp, var kun 2 km unna vei. Da sendte vi ut 2 nye mannskap, og den siste aksjonen løste seg kjapt.»
16. juni
Trolltungastien, leteaksjon, To savnet.
Hjelpekorpset skriver på Facebook: «Klokka er 22:51 og alarmen går. Et utenlandsk ektepar er blitt meldt savnet fra sitt turfølge etter en tur til Trolltunga. Politiet ønsker vår assistanse. Hele 8 stk. svarer "Kommer" på vårt varslingssystem. Ekteparet kommer seg til vei selv før vi rekker å starte søk.»
8. juli
Møyfallsnuten, jogger gått seg vill i tåke, en savnet.
Hjelpekorpset skriver på Facebook: «Det er cirka 5 meter sikt, og turgåeren er ikke kledd for å være ute en natt i fjellet. 6 mannskap fra Odda, 1 fra Tyssedal og 3 fra Kinsarvik rykker ut. Etter 1,5 timers leting blir mannen funnet.»
11. juli
Trolltungastien, bruddskade, en skadet. En kvinne knekte håndleddet. Hun hadde gått tre-fire kilometer fra toppen.
12. juli
Trolltungastien, ankelskade. En skadet.
13.-14. juli
Person med ryggskade i Brakufsa. To reddet, person båret i syv timer.
Røde Kors skriver på Facebook: «Et av de mest krevende oppdragene så langt. En turist var uheldig og falt på vei ned Brakufsa. Han fikk en skade som gjorde at han ikke kunne gå ned for egen maskin. Tåke gjorde at luftambulansen ikke kom fram. Bratt og ulendt terreng førte til at den beste måten å få pasienten ned til vei var å bære opp til topp, for så å gå ned til anleggsveien som er under bygging. Etter 7 timer bæring i bratt og ulendt terreng kunne våre mannskaper returnere til senga kl. 05.00.»
- Les mer om denne saken: Måtte bære skadet turist i syv timer
19. juli
To savnet på Trolltungastien. De hadde kommet bort fra resten av familien.
- Les mer om saken: Lettkledde Turgåere sakna
20. juli
Beinbrudd på Trolltungastien, varslet av AMK. Røde Kors ble utkalt, men snudde. Løst av luftambulansen.
FRIVILLIGE: Tre medlemmer av Odda Røde Kors Hjelpekorps. Fra venstre: Vilde Jordal, Leiv Varberg og Synne Lindvik.
Foto: ODDA RØDE KORS HJELPEKORPS22. juli
Trolltungastien, skade, to personer.
24. juli
Trolltungastien, kneskade.
28. juli
Trolltungastien, Gryteskar, par i problemer. – Det er to norske og en dansk turist. En av dem har vrikket foten, og så har de kommet seg bort fra stien, sa politiets operasjonsleder Eivind Hellesund.
29.-30. juli
Trolltungastien, 5 km-merket, to pasienter, vondt i knærne, utslitte
3. august
Trolltungastien, kneskade ved 4 km-merket, en pasient.
– Det var en norsk mann som hadde tatt med seg sin nederlandske kjæreste til Trolltunga. De startet på tilbakeveien litt for sent. De gikk klokken ti fra Trolltunga, og ti på to ringte de oss og sa at de hadde gått seg fast. Det var en del tåke i området, så de kom seg ikke ned, sa politiets operasjonsleder Kjersti Eidsnes
Les mer: Årets 13. redningsaksjon
6. august
Skadet person v. Floren på Trolltungastien, 4-5 km-merket.
9. august
Skadet ved 3 km-merket. To var savnet, funnet tidlig om morgenen.
20. august
To på Trolltungastien, utslitte. Mor med ettårig barn hjulpet ned.
- Les mer: Ettåring måtte overnatte på sjukehus
20. august
Forvarsel: Tyrkere med ødelagte telt, kun i T-skjorte ved ca. 9 km, situasjon avklart før tur.
- Les mer: Fire redningsaksjoner på én kveld
20. august
To utslitte i hyttefeltet på topp, løst av hytteeiere.
I AKSJON: Redningsaksjon 23. august.
Foto: Røde Kors23. august
To amerikanere fikk hjelp cirka 3-4 km fra Skjeggedal. Vonde knær. 11 hjelpekorpsene rykket ut. Det lå an til å bli en lang natt med 4 km bæring av pasient. Sivilforsvaret var på vei for å assistere, men 330-skvadronen kunne hjelpe. Pasienten ble fløyet ut av fjellet.
26. august
Trolltunga, to fra Mexico i problemer. En av dem trengte nødhjelp etter å ha skadd foten.
29.-30. august
Trolltunga, to fra Singapore og en indisk i problemer langs stien. Tåke og regn. «Uskadd, men utslitt og ikke skodd for tur til Trolltunga», ifølge politiet.
30. august
Trolltunga 8-9 km merket, mistet stien, to tyskere. Ble funnet i god behold, fraktet ut med helikopter.
30. august
To kinesere fikk problemer. Tok seg inn i hytte. Røde Kors ble varslet, rykket ikke ut.
- Les også: Ti aksjoner på ni dager
2. september
En utenlandsk turist fikk problemer. Fikk hjelp av Tyssedal Røde Kors.
2. september
En norsk kvinne trengte assistanse. Gikk ned for egen maskin. Fikk hjelp av Odda Røde Kors.
4. september
Kl. 21.45 søndag kveld ba AMK hjelpekorpsene om hjelp til å assistere to asiatiske turgåere på Trolltungastien. De hadde fått vondt i knærne på returen.
Tyssedal og Odda rykket ut med 5 mannskaper og to ATV-er.
Turistene ble raskt funnet og hjulpet ned til Skjeggedal kl. 00.30 i natt.
5. september
Ved 23.30-tiden ble to israelske kvinner i 20-årene reddet ned fra stien til Trolltunga. Røde Kors rykket ut på redningsaksjonen, men de to ble fraktet ned med Sea King-helikopter.
10. september
En person ble hentet med luftambulanse fra stien.
11. september
Mannskaper fra Tyssedal Røde Kors hentet ned en person med skadet kne søndag kveld. I samme oppdrag hentet Røde Kors ned to personer til som trengte hjelp.
17. september
To brasilianske turister ble meldt savnet av en amerikansk turist. Disse kom til rette, sterkt forsinket, i det Røde Kors holdt på å sende ut mannskaper for å lete.
18. september
Søndag ettermiddag ble Røde Kors kontaktet av politiet om en kuwaitisk mann som ikke hadde kommet tilbake til hotellet etter en tur til Trolltunga. Røde Kors startet opp en leteaksjon, men mannen kom straks til rette. Det hele skyldtes en misforståelse.
18. september
Søndag ettermiddag ba AMK Røde Kors assistere en kvinne med kneproblemer ved sekskilometersmerket. Mannskapene rykket ut, men luftambulansen hentet kvinnen, slik at turen ble kort for hjelpekorpset.
19. september
AMK melder mandag kveld at en kvinne med ankelbrudd trenger hjelp nær startpunktet for Himmelstigen. Ti mannskaper fra Røde Kors rykker ut. Helikopteret flyr kvinnen til Skjeggedal, der hjelpekorpset hjelper henne og frakter henne til sykehuset i Odda.
20. september
Fire italienerne var savnet i kveld. Røde Kors fant to idet de ankom Skjeggedal. To andre var i området Brakufsa og ropte på hjelp. Tre mann dro opp og tok en jente på ryggen ned, melder Røde Kors.
28. september
Fem indere har gått seg vill på vei ned fra Trolltunga og finner ikke igjen stien. De er våte og kalde, kun iført dongeri og småsko. Røde Kors finner dem etter kort tid da de nesten har kommet seg ned.
TO AKSJONER: 30. september måtte Røde Kors og Per Magne Eikeland rykke ut til to polakkar. På veien opp måtte de også redde tre asiater.
Foto: Privat30. september
To polakker kontaktet politi etter at de hadde fått problemer og overnattet i en hytte mellom seks- og syvkilometersmerket. Røde Kors rykket ut.
30. september
På vei opp til polakkene fikk Røde Kors melding fra tre andre turister, to kinesere og en koreaner, som også trengte bistand. Oppdrag nr. to, altså, denne dagen.
Alle meldte at de var våte, kalde og ikke klarte resten av turen selv.