Hopp til innhold

Fire redningsaksjoner ved Trolltunga på én kveld

Redningsmannskaper måtte snu i døren og rykke ut flere ganger lørdag kveld. I løpet av få timer fikk Røde Kors inn fire meldinger om turister som var i nød på veien opp mot Trolltunga.

Trolltunga redningsaksjon

HØYSESONG: Røde Kors har hittil i år rykket til stien mot Trolltunga 19 ganger. Og det er før den travleste måneden har begynt.

Foto: Røde kors

Nå begynner høysesongen for hjelpekorpset i indre Hardanger. Dagene har begynt å bli kortere, og turister på tur går fortere tom for krefter.

Til nå i år har hjelpekorpset hatt 47 redningsaksjoner, og 19 mot Trolltunga. I fjor var tallet 52 og 23 mot Trolltunga.

Bjørn Arild Fjeldsbø er områdeleder i Røde Kors for indre Hardanger.

– Nå er vi allerede oppe på nesten samme antall redningsaksjoner som vi hadde totalt i fjor, og det er fortsatt mange måneder igjen, sier Fjeldsbø.

I fjor hadde de 13 redningsaksjoner bare i september, og Fjeldsbø tror ikke det vil bli færre i år.

Måtte snu i døren

Bjørn Arild Fjeldsbø

TRAVEL HELG: Områdeleder i Røde Kors for indre Hardanger Bjørn Arild Fjeldsbø ser at hjelpekorpsets travelsete tid er i gang.

Foto: Tale Hauso / NRK

Lørdag kveld var veldig travel for Røde Kors.

Røde Kors fikk i 19.30-tiden inn melding om et utenlandsk par med en baby som trengte hjelp på stien ned fra Trolltunga. Det var noen norske turgåere som hadde funnet paret, og skjønt at de trengte hjelp.

Hjelpemannskaper rykket til fjells med ATV, og fant paret. De tok de først med til en hytte for å få i dem varme, før de ble fraktet ned fra fjellet. Babyen ble sendt videre til sykehus.

Trolltunga

SPEKTAKULÆRT: Trolltunga er blitt et svært populært turistmål på Vestlandet de siste årene. Det skaper problemer for hjelpemannskapene i området.

Foto: Tale Hauso / NRK

Mens dette hold på ble Røde Kors oppringt av politiet i Bergen. Nok et par hadde gått seg bort, denne gangen i Kinsarvik.

Redningsmannskapene fra Tyssedal måtte snu i døren da de fikk inn en ny melding om et utenlandsk par som trengte hjelp. De var kommet seg bort fra stien.

Sent lørdag fikk de melding om fem personer som hadde fått problemer med teltet, og hadde kun T-skjorter og soveposer.

– Det sliter på mannskapet

– Dette ligner veldig på noen av helgene vi hadde på denne tiden i fjor, sier Fjeldsbø.

Hovedmengden av redningsaksjoner mot Trolltunga var i september i fjor. Fjeldsbø tror ikke det blir noe annerledes i år.

– Vi ser for oss at det blir hektisk fremover, sier han.

De har allerede hatt en økning på 30 prosent fra i fjor.

– Det er ikke til å komme fra at jo flere aksjoner vi har, jo mer sliter det på mannskapet. Så jeg er veldig imponert over folkene mine som stiller og gang på gang, uansett vær, sier Fjeldsbø.

Per Magne Eikeland i Røde Kors i Odda og Tyssedal frykter at noen kommer til å dø på turen til Trolltunga, med mindre turistnæringen skjerper kravene. Det lokale Røde Kors-laget vil ha strenge kontroller og sertifikat for å få lov til å gå fjellturen. I sommer har de hatt flere redningsaksjoner.

DÅRLIG FORBEREDT: Røde Kors har hittil i år hatt 19 redningsaksjoner mot Trolltunga for å redde turister som ikke kommer seg ned på egen hånd. Se Røde Kors sine egne bilder her.

– Må ut mer informasjon

– Det må ut mer informasjon til turgåerne og tydeligere advarsler, sier Fjeldsbø.

Turistene som måtte hjelpes denne helgen var dårlig kledd, og de hadde heller ikke med seg lys.

Et av forslagene til Røde Kors er en sertifikatordning, hvor turgåere blir sjekket før de setter ut på turen mot Trolltunga.