Hopp til innhold

Årets 13. redningsaksjon: – En stor belastning for oss

Norsk-nederlandsk par i 20-årene startet på hjemveien for sent, og satte i gang årets 13. redningsaksjon for Røde Kors ved Trolltunga. Og flere skal det bli, for nå starter høysesongen.

Trolltunga

TURISTMÅL: Det er ventet opp mot 100.000 turister til Trolltunga i år. Det er fem ganger mer enn i 2013. Dermed øker også antall redningsoppdrag.

Foto: Tale Hauso / NRK

Klokken 01.50 natt til onsdag ringte et par i 20-årene til politiet.

– Det var en norsk mann som hadde tatt med seg sin nederlandske kjæreste til Trolltunga. De startet på tilbakeveien litt for sent. De gikk klokken ti fra Trolltunga, og ti på to ringte de oss og sa at de hadde gått seg fast. Det var en del tåke i området, så de kom seg ikke ned, sier politiets operasjonsleder Kjersti Eidsnes.

Da NRK i helgen skrev om Magnus Midtbøs mye omtalte klatrestunt ved Trolltunga, fortalte Røde Kors at de venter nok en årsrekord i antall redningsaksjoner ved Trolltunga i år. Fredag i forrige uke kom årets tolvte oppdrag, mot 22 i hele fjor.

– Vi er på vei inn i høysesongen nå, og får nok en økning totalt sett, sa Sverre Molven, leder for Odda Røde Kors Hjelpekorps.

– Veldig glade for å bli hentet ned

Natt til onsdag kom altså oppdrag nummer 13.

– Vi måtte nok en gang ta en telefon til Røde Kors-mannskapene der inne, som måtte opp og hente disse to, forteller operasjonsleder Eidsnes.

Paret i 20-årene var ikke skadet.

– Men de var våte og kalde og veldig glade for å bli hentet ned. Først klokken 05.05 var de nede på parkeringsplassen i Skjeggedal, forteller Eidsnes.

Flere knyttet til Trolltunga

Sverre Molven

Sverre Molven, leder for Odda Røde Kors Hjelpekorps

Foto: Privat

Frem til helgen hadde Odda, Tyssedal og Kinsarvik Hjelpekorps totalt hatt 37 utrykninger i 2016, mot 25 til samme tid i fjor. Av disse er det en del oppdrag knyttet til turister som skal til Trolltunga, men som har valgt å gå andre veier enn den tradisjonelle opp fra Skjeggedal.

Dermed er det relle antalle oppdrag knyttet til Trolltunga-turister høyere enn 13, ifølge Sverre Molven i Røde Kors.

I tillegg til at antallet øker, forteller Molven at det også er mer alvorlige oppdrag i år enn før.

– Etter det kom mobildekning, er det først og fremst nødsentralene som får pågangen, og oppdragene vi blir sendt ut på er mer reelle, sier Molven.

– En stor belastning

Røde Kors i Odda og Tyssedal har denne sesongen kjøpt inn en ATV, og det bygges en anleggsvei inn mot Trolltunga, slik at redningsmannskapene ikke trenger å gå like langt som før.

Men Molven i Røde Kors skulle ønske det var mulig å kjøre enda lengre, og legger ikke skjul på at de mange oppdragene er belastende for dem.

– Det er blitt en stor belastning for oss. Dette kommer i tillegg til den vanlige beredskapen vi har gjennom året. Det tar på for mannskapet å måtte gå innover der hver uke. Vi er ikke mange, og i ferietider blir det særlig stor belastning på få, sier Molven.