Hopp til innhold

– Visste om kvikksølvlasten

Flere toppolitikere visste om kvikksølvlasten i ubåten som ligger utenfor Fedje alt i 1999. Det kommer frem i ny bok.

Fedje-ubåten kvikksølvtank

Ubåten U-864 ligger fortsatt på havbunnen utenfor Fedje. Nå viser det seg at politikerne visste om kvikksølvet alt i 1999.

Foto: Kystverket

Det er den tysk/norske journalisten Hans Joachim Schilde som nå gir ut boken som kommer med de oppsiktsvekkende opplysningene. Han sier at den tyske ingeniøren Wolfgang Lauenstein alt i 1999 sendte brev til norske politikere for å advare.

– Han skrev til nesten alle norske politikere for å advare dem om hva som lå i ubåten. Og han fikk brev tilbake hvor det står at de takket for hans henvendelse, sier Schilde.

Mange takkebrev

Schilde kan dokumentere at brevet er sendt til flere norske statsråder.

– Jeg har kopi av mange takkebrev fra politikerne, sier han.

Også tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen fikk brevet fra Lauenstein, men først da han fikk grundigere informasjon i 2005 reagerte han.

– Da krevde han 50 millioner kroner for å starte en ny prosess. Så kom valget og med det Helga Pedersen. Det som kom med henne var det jeg vil kalle en temmelig rørt suppe, sier han.

Ingen i Fiskeri og kystdepartementet vil kommentere påstandene om at både politikere og embetsverket har kjent til kvikksølvlasten på U-864 siden 1999. Grunnen er at de ikke har lest boken.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ubåtvrak

Her bilder tatt av ubåtvraket.

Foto: Kystverket / Scanpix

– Dette er skremmende

NRK har sitert opplysningene fra boken for tidligere ordfører i Fedje Erling Walderhaug, han er sjokkert.

– De opplysningene er skremmende. Om en ikke reagerer på at det ligger 65 tonn kvikksølv på havbunnen på kysten ved Fedje så vet ikke jeg hva vi skal si om denne miljøvern-nasjonen, sier han.

Bakgrunn:

Ubåten U-864 seilte fra Tyskland til Norge høsten 1944. Den skulle til Japan med krigsutstyr, bl.a. 67 tonn flytende kvikksølv.

9. februar 1945 ble den senket av den britiske ubåten Venturer utenfor Fedje. Alle om bord omkom.

Vraket ligger på rundt 150 meters dyp, er delt i to og ligger ustabilt på havbunnen. Vraket ble funnet av KNM Tyr i mars 2003.