Hopp til innhold

– Fryktelig skuffende melding

Aksjonskomiteen på Fedje er fryktelig skuffet etter at fisker- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen nå varsler at ubåt 864 kan bli tildekket istedenfor hevet.

Animasjon av heving U-864

Det kan brenne et blått lys for hevingen av ubåten utenfor Fedje.

Foto: Mammoet Website

– Det er klart at vi er veldig skuffet på Fedje etter meldingen vi fikk fredag, sier Marie Karlsen, leder for aksjonskomiteen for ubåtheving.

LES: - Vårt mål er uendra | Frykter at økonomi stanser heving | Utsetter heving av Fedje-ubåten | Krever ny utbåtkontrakt

Utreder tildekking på nytt

Bakgrunnen for avgjørelsen om å gå gjennom hele saken på nytt, er den knusende rapporten som ble lagt frem av konsulentselskapet Dovre og Transportøkonomisk Institutt. Her ble omtrent alle sider av hevingsplanene slaktet.

– På bakgrunn av rapporten hadde vi vel forventet en utsettelse av hevingen. Men at alt skal utredes på nytt, også en mulig tildekking, er tungt for oss å svelge, sier Karlsen.

LES: U-864 kan havne på Hanøytangen | Ap nekter å garantere heving | Raser mot hevingsrapport

– Forkaster mye arbeid

Hun har foreløpig ikke rukket å reflektere over hvorvidt hele hevingen nå kan gå fløyten.

– Det vi reagerer kraftigst på, er tidsperspektivet. Det vil ta lang tid å gå gjennom alt på nytt. Vanligvis er det slik at man går inn på de punktene som blir kritisert i en plan. Her velger man å forkaste en mengde arbeid som er utført over år, sier Karlsen.

Også det nederlandske selskapet Mammoet Salvage, som fikk kontrakt på hevingen, er sjokkert over vedtaket som nå er kommet. De mener de har tilbakevist all kritikken som kom frem i konsulentrapporten.

LES: Heves sommeren 2010 | Ubåt-hevingen utsatt til 2011 | Kongens ubåt-støtte varmet