Hopp til innhold

Frykter at økonomi stanser heving

Naturvernforbundet frykter at regjeringspartiene og den nye fiskeriministeren vi spare noe kroner på å la være å fjerne Fedje-ubåten.

Hev U864

Befolkningen på Fedje har blitt lovet at ubåten skal heves.

Foto: Tore Sevheim / NRK

– Vi frykter at det vi ser her er starten på et tilbaketog der regjeringspartiene og den ferske fiskeriministeren vil spare noen millioner kroner på bekostningen av miljøet og befolkningen på Fedje, sier sentralstyremedlem i Naturvernforbundet, Ingar Flatlandsmo.

Han mener at dersom det er sånn at det foreligger ny informasjon om miljørisikoen som er av noen betydning snur i dette spørsmålet nå så er det klart at dette er et kjempesvik mot kystbefolkningen og miljøet langs norskekysten.

Håper på heving

– Vi håper jo fremdeles at ubåten skal komme opp, siden heving er det beste miljøalternativet, men vi frykter at denne utsettelsen er et tegn på at regjeringen har lest denne Dovre-rapporten om den økonomiske risikoen alt for nøye, sier Flatlandsmo.

Han mener at rapporten det refereres til sier er at heving kan bli noe dyrere enn antatt. Derfor frykter han at det kan være et spørsmål om kroner og øre.

Penger VS Miljørisiko

Vi kjenner til denne rapporten, og denne rapporten fra Dovre Group AS som en her skyver fremfor seg inneholder lite eller ingenting nytt i forhold til miljørisiko ved heving vs miljørisiko ved tildekking. Derfor mener han at er det ikke er noe som skulle tilsi at en skal endre den konklusjonen som befolkningen på Fedje, fagfolk, en samlet miljøbevegelse og den tidligere fiskeriministeren har trekt.

– Selv om begge alternativene har risiko, så er risikoen knyttet til heving minst, og derfor er heving det beste miljøalternativet, sier han.

Han vet ingenting om dette stemmer før senere i dag. Men tror det er grunn til å frykte at bt.no har rett i sin antakelse om utsettelse.

Fedje-ordføreren venter på svar

Jeg er nødt til å avvente til statsråd har blitt holdt klokken 11, og etter det vil fiskeriministeren redgjøre for regjeringen sitt standpunkt i saken. Så da vil vi få svar på hva som skal skje videre.

Ordføreren på Fedje ønsker ikke å spekulere før statsråd har blitt holdt klokken 11 i dag.
–Etter dette vil fiskeriministeren redegjøre for regjeringens standpunkt i saken. Så da får vi se hva som skjer videre, sier ordfører på Fedje, Kristin Handeland.

Nrkhordaland.no kommer tilbake med mer om denne saken