Hopp til innhold

Porsgrunn-drapet: Spesialenheten etterforsker ikke politiet – de etterlatte reagerer

Politiet gjorde ingen feil da de ikke rykket ut etter en voldsepisode bare noen timer før 22-åringen ble funnet drept, konkluderer Spesialenheten. Bistandsadvokaten vil klage avgjørelsen til Riksadvokaten.

Pågrepet for drap i Porsgrunn

ÅSTEDET: Natt til 27. november i fjor døde en 22 år gammel mann etter å ha blitt slått med et balltre i hodet i leiligheten bak politisperringen.

Foto: Richard Aune / NRK

Natt til 27. november i fjor gikk drapsalarmen i Porsgrunn da en 22 år gammel mann ble funnet drept i en leilighet på Hovenga.

Mannens samboer ble pågrepet på stedet og siktet for drapet. Den 18 år gamle samboeren er juridisk sett mann, men ønsker å bli omtalt som kvinne.

Noen timer tidligere hadde paret dukket opp på legevakta. Mens paret var til behandling, ringte 18-åringen politiet. Hun sa det hadde vært en voldsepisode mellom paret, og at de derfor hadde dratt på legevakta.

Politiet mente at saken var avklart og droppet derfor å møte partene.

Les også Pårørende kritiserer politiet: – Drapet kunne vært unngått

Politisperring hvor drapet i Porsgrunn skjedde.

Da 22-åringen ble funnet drept den samme natta, valgte politiet selv å varsle Spesialenheten for politisaker. Enheten har som oppgave å etterforske saker der politiet har begått straffbar handling i tjenesten.

Henlegger sak mot politiet

Spesialenheten har ikke etterforsket saken, men har gjort innledende undersøkelser. Det har blant annet bestått i gjennomgang av politiets logg og vaktjournal.

Rune Fossum, Spesialenheten for politisaker

Rune Fossum i Spesialenheten for politisaker har ikke funnet grunn til å etterforske om politiet gjorde jobben sin forut for drapet.

Foto: Åsmund Grini / NRK

Påtalefaglig etterforskningsleder i Spesialenheten, Rune Fossum, skriver i en e-post til NRK at det ikke er funnet «rimelig grunn» til å iverksette etterforskning av politiet.

Basert på foreliggende informasjon har vi konkludert med at det ikke er tilstrekkelige opplysninger i saken som sannsynliggjør det forhold at politiet har begått en straffbar tjenestehandling. Saken henlegges derfor uten etterforsking, skriver Fossum.

Les også Drapet i Porsgrunn: Moren så sønnen ble slått med balltre

Drap åsted Porsgrunn, politi

Også i måneden før drapet ble politiet varslet i forbindelse med to ulike voldsepisoder mellom paret. Både den 13. og den 31. oktober ble politiet koblet inn etter at den avdøde 22-åringen skal ha blitt utsatt for vold fra 18-åringen.

Politiet henla begge sakene etter kort tid.

Vil klage på avgjørelsen

De etterlatte reagerer kraftig på at Spesialenheten henlegger saken, og på at de ikke fikk beskjed om henleggelsen før det kom ut i mediene.

Forsvarer Hanne Wold Johansen

Advokat Hanne Wold Johansen i Elden Advokatfirma bistår familien til den avdøde 22-åringen.

Foto: Christina Cantero / NRK

– At Spesialenheten ikke vil etterforske en sak som endte med drap, er vanskelig å forstå, skriver Hanne Wold Johansen i Elden advokatfirma i en e-post til NRK.

Hun varsler at hun vil klage avgjørelsen til Riksadvokaten.

Uenige om motivet

Paret flyttet inn i leiligheten i Porsgrunn den samme helgen drapet skjedde. Uka før hadde de giftet seg.

Politiet tror at et varslet ekteskapsbrudd er motivet for drapet, noe 18-åringen avviser.

Hun har innrømmet at hun slo 22-åringen flere ganger i hodet med et balltre, men hun nekter straffskyld for drap. I avhør har hun sagt at hun handlet i nødverge.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Seriekobla campingvogner

Seriekoblede campingvogner på ferga mellom Horten og Moss: – Er som et vogntog