Hopp til innhold

Drapet i Porsgrunn: Sterk uenighet om motiv

Påtalemyndigheten mener et varslet ekteskapsbrudd skal være årsaken til drapet i Porsgrunn i november. Den drapssiktede 18-åringens forsvarer avviser det blankt.

Drap åsted Porsgrunn, politi

ÅSTEDET: Det nygifte paret hadde kort tid før drapet leid og flyttet inn i en leilighet i bydelen Hovenga i Porsgrunn.

Foto: Richard Aune / NRK

– Jeg er overrasket over at Kostveit går ut i media med dette. Etter vår oppfatning er det rett og slett ikke riktig, sier advokat Heidi Ysen.

Hun er oppnevnt som forsvarer for den drapssiktede 18-åringen, som i går ble fremstilt for fire nye uker i varetekt.

Heidi Ysen, advokat

Heidi Ysen er forsvarer for den drapssiktede 18-åringen.

Foto: Martin Torstveit / NRK

Etter torsdagens fengslingsmøte, sa politiinspektør Odd Skei Kostveit til Telemarksavisa at han mener et varslet brudd var det som utløste drapet på den 22 år gamle mannen i november i fjor.

Som tidligere omtalt av NRK oppsøkte det nygifte paret legevakta kort tid før drapet.

– Hun prøvde bare å forsvare seg

Ifølge Kostveit skal 22-åringen ha sagt til ansatte på legevakta at han ønsket å bryte forholdet til den nå drapssiktede 18-åringen.

– Vi mener dette dreier seg om en nødvergesituasjon. Slik sett gir motivet seg selv, hun prøvde bare å forsvare seg, sier Ysen.

Politiinspektør Kostveit ønsker ikke å kommentere forsvarenes uttalelser til NRK.

Etter fenglingsmøtet, var Kostveit tydelig på hvorfor påtalemyndigheten fortsatt vil ha den drapssiktede 18-åringen bak lås og slå.

IMG_0888

Politiinspektør Odd Skei Kostveit før torsdagens fengslingsmøte.

Foto: André Rajan Kolve / NRK

– Vi mener det er riktig å be om forlenget fengsling på grunn av bevissituasjonen. Det er sterke bevis for straffskyld.

Han mener den drapssiktede ikke bør bevege seg fritt i samfunnet.

– Vi mener det vil være støtende for allmennheten og den allmenne rettsfølelse hvis siktede er på frifot, sier Kostveit.

Identifiserer seg som kvinne

Den drapssiktede 18-åringen ble først omtalt som mann, men identifiserer seg som en kvinne, noe politiet forholder seg til.

Kriminalomsorgen som håndterer folk som er varetektsfengslet, definerer imidlertid 18-åringen som mann. Derfor er den drapssiktede plassert i et fengsel sammen med menn.

Ifølge kvinnens forsvarer, advokat Heidi Ysen, har dette vært problematisk for 18-åringen.

Les også Drapet i Porsgrunn: Moren så sønnen ble slått med balltre

Drap åsted Porsgrunn, politi

– Det er ingen tvil om at det er en stor belastning for min klient å sitte i et fengsel med menn. Dessverre er det ingen alternativer for transseksuelle personer i Norge, sier Ysen.

Hun erkjenner at det nær sagt er umulig at hennes klient blir overført til et kvinnefengsel.

– Vi har gått flere runder både med kriminalomsorgen i regionen, ulike fengsler og påtalemyndigheten. En samlet vurdering sier at det beste alternativet er Sem fengsel i Tønsberg hvor hun nå sitter, sier forsvareren.

Giftet seg uken før drapet

Det var natt til mandag 27. november i fjor at den 22 år gamle mannen ble drept i en leilighet på Hovenga i Porsgrunn. Hans 18 år gammel ektefelle ble pågrepet på stedet og siktet for drapet.

Som tidligere omtalt i Dagbladet, inngikk de to ekteskap får dager før drapet.

– De giftet seg uka før drapet, og var registrert som gift, uttalte politiinspektør Kostveit til avisa tidligere denne måneden.

Les også Drapet i Porsgrunn: Spesialenheten kobles inn

Politisperring hvor drapet i Porsgrunn skjedde.

Kostveit sier til NRK at de kommer til å begjære fengsling, i første omgang i fire uker fra nå, frem til hovedforhandlingen som er forhåndsberammet til juni i år.

– Etterforskningen blir avsluttet innen 1. mars, hvor også en del tekniske resultater skal foreligge. Da vil saken bli påtaleavgjort, sier Kostveit.

Tingrettsdommer Vibeke Bull-Hansen ga påtalemyndigheten medhold i påstanden om fire ukers varetekt for 18-åringen. Forsvarer Heidi Ysen opplyser imidlertid at avgjørelsen vil bli anket.