Hopp til innhold

Pårørende kritiserer politiet: – Drapet kunne vært unngått

Familien til den drepte 22-åringen reagerer sterkt på at sønnen ikke fikk hjelp av politiet i forkant av drapet. Moren ble selv hjelpeløst vitne til deler av drapshandlingen.

Politisperring hvor drapet i Porsgrunn skjedde.

SÅ SØNNEN BLI SLÅTT: Fra utsiden av leiligheten ble avdødes mor vitne til at sønnen ble slått med balltre av sin 18 år gamle kjæreste.

Foto: Roald Marker / NRK

– Det å være vitne til drapet på sin egen sønn er en umenneskelig opplevelse, og hun får nå nødvendig oppfølging av helsevesenet.

Det sier Hanne Wold Johansen i Elden Advokatfirma som er bistandsadvokat for de etterlatte.

Les også Drapet i Porsgrunn: Moren så sønnen ble slått med balltre

Drap åsted Porsgrunn, politi

Satt i politiavhør fredag

Avdødes mor ble i går avhørt av politiet, og forklarte seg om hva hun ble vitne til natt til forrige mandag.

Som tidligere omtalt av NRK, ble moren stående som hjelpeløst vitne utenfor leiligheten der sønnen ble drept. Den drepte 22-åringen er opprinnelig fra Agder.

Gjennom vinduene så hun sønnen ble slått gjentatte ganger med balltre av sin kjæreste. Den 18 år gamle kvinnen er nå siktet for drapet.

Moren har også forklart seg til politiet om hva som skjedde i timene forut for drapet hvor hun var i kontakt med sønnen.

Ringte politiet fra legevakta

Bare timer før drapet oppsøkte det unge paret legevakta i Porsgrunn i kjølvannet av en voldshendelse dem imellom.

Fra legevakta ringte 18-åringen til politiets operasjonssentral, men samtalen førte ikke til at politiet rykket ut.

– De dro til legevakta sammen. Siktede dro etter hvert hjem og 22-åringen kom hjem litt senere, sa politiinspektør Odd Skei Kostveit til NRK fredag.

Politiinspektør Odd Skei Kostveit

Politiinspektør Odd Skei Kostveit.

Foto: NRK

Han bekreftet også at 22-åringen ble hentet av sin mor på legevakta.

– Moren hentet fornærmede på legevakta, kjørte han til leiligheten og ventet utenfor mens 22-åringen gikk inn i leiligheten.

– Fikk ikke hjelp da han ba om det

Ifølge bistandsadvokaten reagerer de etterlatte sterkt på at sønnen deres ikke fikk hjelp fra politiet søndag da han ba om det.

NRK har tidligere kunnet fortelle at Spesialenheten er varslet for å vurdere politiets beslutning om ikke å rykke ut.

Politiinspektør Kostveit ville lørdag formiddag ikke kommentere påstanden om at den drepte 22-åringen skal ha bedt politiet om hjelp.

Så langt har politiet kun bekreftet at det var den drapssiktede 18-åringen som kontaktet politiets operasjonssentral ved 22-tiden sist søndag.

NRK har lørdag forsøkt å komme i kontakt med politimester Ole B. Sæverud i Sør-Øst politidistrikt for å få en kommentar til kritikken fra avdødes familie.

Politiet er tause om kritikken

Operasjonsleder Øystein Eikedalen ved Sør-Øst politidistrikt sier til NRK at han lørdag har vært i kontakt med vakthavende politijurist som igjen har hatt korrespondanse med politimesteren.

– Jeg har blitt bedt om å informere om at det blir feil å kommentere dette nå da vi har orientert Spesialenheten om saken. Det er i så fall opp til Spesialenheten å kommentere dette, sier Eikedalen.

Bistandsadvokat Wold Johansen vil overfor NRK ikke utdype hva hun legger i at den drepte 22-åringen ikke fikk hjelp av politiet da han ba om det. Dette av hensyn til en eventuell etterforskning fra Spesialenhetens side.

Les også Drapet i Porsgrunn: Spesialenheten kobles inn

Politisperring hvor drapet i Porsgrunn skjedde.

– Sterkt preget

De pårørende er sterkt preget av tanken på at drapet kunne vært unngått, heter det i en pressemelding som ble sendt ut fra Elden Advokatfirma lørdag formiddag.

Forsvarer Hanne Wold Johansen

Bistandsadvokat Hanne Wold Johansen.

Foto: Christina Cantero / NRK

– Det blir min oppgave fremover å rådgi de etterlatte i hvorvidt man skal forfølge politiets håndtering av både tidligere voldsanmeldelser og de vurderinger som ble gjort av politiet i timene forut for drapet, sier Wold Johansen.