Hopp til innhold

Mener Breivik-dommen skaper presedens

Advokat Vibeke Hein Bæra, som tidligere har forsvart Anders Behring Breivik, mener dommen i Oslo tingrett vil få betydning også for andre som sitter i isolasjon i fengslene.

Vibeke Hein Bæra

FÅR FØLGER FOR FLERE: Vibeke Hein Bæra utelukker ikke at flere innsatte nå vil saksøke Staten.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Det er ikke overraskende at så mange er overrasket over dommen.

Det mener advokat Vibeke Hein Bæra, som var en av to forsvarsadvokater under den store straffesaken mot massedrapsmannen Anders Behring Breivik i 2012.

Jeg har ikke lest dommen i detalj, men jeg skal gjøre det. Som tidligere forsvarer for Breivik da han satt i varetekt, så vil jeg ikke kommentere dommen så langt.

Dette betyr dommen etter Breiviks søksmål

I dommen fra Oslo tingrett som falt onsdag, og som ikke er rettskraftig ennå, slås det fast at soningsforholdene bryter med menneskerettighetene og at han blir utsatt for nedverdigende behandling.

Hein Bæra har spesielt merket seg punktet om isolasjon.

Retten har gjort noen vurderinger av hva man mener er innenfor de lovlige rammene, som er satt i menneskerettighetene, i forhold til isolasjon.

Dommen får umiddelbar betydning

Hein Bæra sier forsvarsadvokater følger nøye med på denne typen rettsutvikling.

– Vi vil bruke det for å sørge for at alle andre soningsinnsatte ikke utsettes for andre typer soningsregimer enn det retten legger til grunn er innenfor lovverket.

-Vil du si at denne saken skaper presedens for andre lignende saker?

Ja, det gjør den helt utvilsomt. Vi har mange som har sittet i isolasjon og isolasjonslignende forhold i dag. Denne dommen får betydning for dem umiddelbart.

Kan bli flere søksmål

Hun utelukker ikke at denne dommen kan få flere innsatte til å gå til søksmål mot Staten for å få endret soningsforholdene sine.

Dersom denne dommen blir stående, dersom regjeringsadvokaten ikke anker den, så vil den jo det, avslutter Vibeke Hein Bæra.

Les også:

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark