Innsatt: – Breivik er en møkkamann

De innsatte i Skien fengsel kommer ikke til å ønske å ha noe særlig kontakt med Anders Behring Breivik selv om han får være mer sammen med andre fanger, mener en talsperson for de innsatte.

Brevik (innfelt) soner i Skien fengsel

UPOPULÆR: Anders Behring Breivik har siden sittet 2013 sittet i Skien fengsel med bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå. Medfanger syns lite om massedrapsmannen.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

I går fastslo Oslo tingrett at soningsforholdene til Anders Behring Breivik bryter menneskerettighetene, blant fordi isolasjonen av massedrapsmannen har vært for omfattende.

Retten mener at Kriminalomsorgen i en situasjon som den Breivik er underlagt må tilstrebe å få inn andre fanger på samme avdeling, og «tilrettelegge for et fellesskap».

– Bare la han gå fritt, sier en talsperson for de innsatte som selv soner en lang dom i Skien fengsel.

– Han er en møkkamann

Den innsatte ønsker å være anonym, men sier i et intervju med NRK at Breivik ikke er et stort samtaleemne blant medfangene.

– Det er ikke mange som kommer til å prate med han. Vi prater ikke mye om han for vi er lei av han, rett og slett. Han er en fange og han er en møkkamann, så enkelt er det.

Øystein Storrvik

Breiviks advokat Øystein Storrvik håper på lettelser raskt.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Breiviks advokat Øystein Storrvik sa i går at han forventer at det nå blir lettelser i soningsvilkårene selv om det ennå ikke er en rettskraftig dom.

– Jeg forventer at de foretar lettelser umiddelbart. At de fjerner glassveggen i kontakt med forsvarer, og etablerer kontakt med medfanger. Sånne enkle grep bør de gjøre umiddelbart, sa Storrvik.

Håper flere får lettelser

Verken fengselsledelsen eller kriminalomsorgen ville uttale seg om dette i går. Det er også uklart om dommen vil få konsekvenser for andre fanger som soner under strenge regimer i norske fengsler.

Talspersonen for de innsatte i Skien fengsel har selv sittet mye isolert, og han tror og håper at dommen vil føre til lettelser også for andre.

– Det som gagner én, må jo også gagne andre. Det er absolutt en inhuman soningsform for du går jo og prater med deg selv og veggene hele dagen. Er du sta så går det bra, og er du et svakt menneske så går det dårlig, sier han.

I en rapport blir det sagt at soningsforholdene i høyrisikoavdelingen i Skien fengsel øker risikoen for umenneskelig behandling.

SLIK SONER HAN: Se hvordan Breivik soner i Skien fengsel. Cellene og luftegården man ser på omvisningen er identisk med slik Breivik soner. FOTO: BERIT HEGGHOLMEN

Tror ingen vil ta livet av Breivik

Tidligere erfaringer har også vist at upopulære fanger kan bli utsatt for vold fra medfanger hvis de slippes løs inne i fengselet.

Medfangen som selv soner en lengre dom, tror ikke Breivik risikerer alvorlige skader.

– Det er ingen som orker og ta på seg ansvaret for å ta livet av han der. Ingen er interessert i å sone 20 år ekstra på grunn av han. Men det jo andre folk her inne som har fått seg en på kjeften av og til, og det har ingen vondt av.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger