Ylva: – Han fortjener ikke bedre behandling

Ungdommene som var på Utøya 22. juli 2011 er svært overrasket over dommen i søksmålet mot den norske stat.

Ylva Helene Schwenke

Ylva Helene Schwenke sier hun har null medfølelse for gjerningsmannen etter all smerten han har påført så mange.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

– Jeg håper staten anker. For meg blir det veldig personlig, i likhet med veldig mange andre, sier Ylva Helene Schwenke (19).

Hun var bare 14 år da hun var på sommerleir med AUF 22. juli 2011. Hun ble skutt fire ganger, og var den siste av de overlevende som ble identifisert.

– I teorien mener jeg alle burde bli behandlet med respekt, men i dette tilfellet er det veldig vanskelig å være objektiv. Jeg vet det er mange som føler det som et overgrep, og jeg er forbanna på deres vegne, sier hun.

Onsdag ble det klart at retten ga Anders Behring Breivik medhold i deler av søksmålet han anla mot staten. I dommen fra Oslo tingrett konkluderes det med at soningsforholdene representerte en krenkelse av menneske­rettighetene.

Fortjener ikke bedre

Schwenke studerer nå i Frankrike, og forteller at hun har distansert seg fra hele rettssaken.

– Men dommen er veldig overraskende. Jeg synes det er bra at vi har et rettssystem som tar vare på alle uavhengig av hva de har gjort, men jeg forventet ikke det resultatet. På grunn av alvorlighetsgraden av handlingene hans, sier hun.

Schwenke mener det er nødvendig at Norge ikke bryter menneskerettighetene, men hun vil ikke ta stilling til om det er gjort i denne saken.

– Men jeg har null medfølelse for ham etter all smerten han har påført så mange. Det er mye jeg kunne sagt rundt dette, men det er vanskelig å sette ord på alt.

– Jeg kjenner ikke til jussen, men min subjektive mening er at han ikke fortjener bedre behandling. Men jeg ser på det som positivt at det ikke er opp til meg som personlig involvert å bestemme hva slags straff han får.

Viljar Hanssen

I over en uke svevde Viljar Hanssen mellom liv og død etter terrorangrepet på Utøya. Han ble skutt fem ganger av gjerningsmannen.

Foto: NRK

– Gått for langt

Også Utøya-offer Viljar Hanssen (22) fra Svalbard er overrasket over dommen.

– Min umiddelbare reaksjon var fysisk smerte og uvelhet.

Hanssen er opptatt av at alle skal få en rettferdig rettssak og han er stolt av den norske rettsstaten.

– Men når den norske stat må betale for det som ene og alene er et PR-show fra gjerningsmannen har man kanskje tatt det litt vel langt. Det er å dra flinkis-Norge-strikken litt langt, synes han.

– Jeg føler man tar mer hensyn til gjerningsmannen enn til ofrene etter hvert.

Selv om han regner med at dommen blir anket, føler han staten er blitt for naiv.

– Hvis det går an å være objektiv, er jeg åpenbart ikke det. Men ryggmargrefleksen min sier at dette er galskap, det har gått for langt.