Hopp til innhold

Bruker profesjonelle slaktere

Elgjakta er godt i gang, og flere og flere jaktlag benytter seg av profesjonelle slakterier for at kjøttet skal få best mulig kvalitet.

Se Wibo Van der Schuur slakte elg på Vinje Slakteri

Se hvordan Wibo van der Schuur slakter elg på Vinje Slakteri.

– Pågangen har aldri vært større, sier Knut Erik Jordstøyl.

Sammen med kona Aslaug Kostveit driver han Vinje Slakteri på gården Kingland i Vinje, og i elgjakta har de måttet øke bemanninga.

Knut Erik Jordstøyl og Aslaug Kostveit

Ekteparet Aslaug Kostveit og Knut Erik Jordstøyl driver Vinje Slakteri, og har fått merke at mange jaktlag ønsker deres hjelp til slakting av elg.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Det er vanligvis tre årsverk her på gården, men i jakta er vi seks stykker på jobb, sier Jordstøyl.

Fornøyde husmødre

Seniorrådgiver i Mattilsynet, Gunleif Oland tror mange er fornøyd med at flere jaktlag nå benytter seg av profesjonelle slakterier.

Gunleif Oland, Mattilsynet

Seniorrådgiver i Mattilsynet, Gunleif Oland kontrollerer elgen.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Det er nok mange husmødre som er glad for at de slipper å stå ved kjøkkenbenken å slakte elg, smiler Oland.

Han tror også at selv om mange jegere er flinke til å slakte, er det mange som ikke har klart å få best mulig kjøtt ut av elgen de har skutt.

– Det er nok ikke alle som har like god kontroll på hvilke deler av elgen som er best som steik eller biff, og hva som er best egnet til suppekjøtt eller kjøttdeig, sier Oland.

Hør seniorrådgiver i Mattilsynet Gunleif Oland kontrollere felt elt.

Mindre arbeid for jegerne

Jaktlag som skyter elg, tar ut innvollene i skogen, før dyret blir fraktet rett til slakteriet.

– Det er en fordel om det er gjort minst mulig med elgen før den kommer hit. Det gir oss best kontroll over kjøttet, og jaktlaget slipper å flå elgen, så det er en vinn-vinn situasjon, sier Jordstøyl.

De fleste elgene som blir levert til slakteriet blir returnert til jaktlaget ferdig vakuumpakket.

Godkjenning av elgslakt, Gunleif Oland

Inspektør Oland fra Mattilsynet stempler godkjente slakt med et stempel som er unikt for slakteriet.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Mattilsynet kontrollerer

Før elgen kan bli til kjøttdeig, biff og steik, må mattilsynet kontrollere hvert enkelt dyr, for å sikre at dyret er egnet til mat.

– Vi undersøker at dyret ikke har infeksjoner, betennelser eller andre skader som kan gjøre kjøttet uspiselig. Vi ser også at slaktingen i skogen ikke har ført med seg vom-innhold eller andre ting som forurenser kjøttet, sier Gunleif Oland i mattilsynet.

I tillegg til å se på og lukte på kjøttet, kontrolleres en del av de indre organene, for å undersøke dyrets helsetilstand.

Elghjerte

Indre organer blir kontrollert for å se om elgen har vært angrepet av parasitter eller sykdommer. Her undersøker Oland et elghjerte.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Hjerte, lunger, lever, nyrer og milt blir undersøkt. Ved å skjære et snitt i organene ser jeg raskt om dyret er friskt eller ikke, sier Oland.

Flinke jegere

Oland kontrollerer flere titalls elger i året, og sier de fleste elgene er godt behandlet før de kommer til slakteriet.

– Det er stort sett veldig bra. Ved å se på slaktet ser jeg også at de fleste elgene er felt med gode skudd, plassert i hjerte/lunge-regionen, akkurat der de skal treffes.

Han er opptatt av at kjøttet som sitter rundt skuddsåret må skjæres vekk, da det ikke er egnet til mat.

– Akkurat der kula går inn eller ut av elgen er det ofte mye blodsprengt kjøtt som må kastes. I tillegg er det jo fare for at blyet i kula sprer seg til kjøttet nær skuddsåret, og det er ikke bra å få i seg for mye bly, avslutter Oland.