Viltkjøtt ikke så farlig likevel

I fjor mente forskerne det kunne være farlig å spise mye viltkjøtt fordi blynivået var for høyt. I år er konklusjonen helt motsatt.

Elgkjøtt

Nå kan du trygt spise elgkjøtt. Folkehelseinstituttet mener det ikke er for mye bly i norsk viltkjøtt.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Endre Alstad

Endre Alstad mener ikke det er farlig å spise viltkjøtt, og får nå støtte i ny forskning på området.

Foto: Frank Almås / NRK

Folkehelseinstituttet mener nå at viltkjøtt ikke er helsefarlig, og det er fylkessekretær Endre Alstad i Nord-Trøndelag Jeger- og Fiskerforbund glad for.

– Teoretisk fare

– Vi har vært rimelig sikre på at det ikke har vært på noe skadelig nivå. Veldig mange av oss har levd på viltkjøtt siden vi var små, og har ikke sett de store skadene. Derfor var vi temmelig sikre på at dette var en mer teoretisk fare enn en reell fare, sier Alstad.

I fjor slo altså Veterinærinstituttet fast at kjøttdeig fra elg i enkelte tilfeller inneholdt svært høye nivåer av bly. Blyet stammer fra ammunisjonen som brukes for å felle dyret. Men nå har Folkehelseinstituttet i samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund, undersøkt blod fra norske familier som spiser mye viltkjøtt fra elg og hjort.

Konklusjonen er altså at blynivåene generelt sett er lave.

– Skremselspropaganda

– Vi så mer på dette som skremselspropaganda. Det var rett og slett vanskelig å ta inn over seg at det var riktig. Vi er kjempeglade for at de nye resultatene stemmer mer med det vi har ment. Det betyr at vi slipper å gjøre endringer på en jaktform vi vet fungerer, mener Endre Alstad.

Prosjektleder Helle Margrete Meltzer ved Folkehelseinstituttet opplyser at blynivåene hos norske jegerfamilier generelt sett var lave i forhold til nivåer av bly som tidligere er funnet i norske og europeiske undersøkelser.

Ikke helseskadelig

Resultatene varierte noe, men ingen av deltakerne hadde blynivåer i blodet som i dag anses å være helseskadelig.

De nye resultatene skal nå brukes i en risikovurdering som skal utarbeides av Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Denne vurderingen vil komme tidlig neste år. Dette vil så danne grunnlaget for de rådene Mattilsynet senere vil gi til folk omkring det å spise viltkjøtt.