Hopp til innhold

Nå øker prisen på plastposen igjen

Fra neste uke kan plastposene bli enda dyrere i butikk. Handelens Miljøfond mener plastposeforbruk ikke har sunket nok.

Plastposar frå Kiwi og Extra

Salget plastposer har sunket etter prisøkningen før jul. Nå vil Handelens miljøfond skru opp prisen ytterligere.

Foto: Lotte Solheim Johannessen / NRK

I fjor sommer økte Handelens Miljøfond kontigenten på plastposen slik at posen i mange butikker endte opp med å koste 4,25 kroner. Etter det gikk plastposesalget kraftig ned.

– Vi så at plastposesalget gikk ned med 40 prosent sammenlignet med høsten året før. Samtidig økte salget på avfallsposer og handlenett, men etter jul ser vi at statistikken har flatet ut.

Det forteller daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind. De mener statistikken ikke går riktig vei.

Derfor har de nå besluttet å øke kontigenten med 1 krone fra 1.mai. Det kan gjøre at prisen på plastposen i butikk vil øke med 1,25 kroner. Dermed kan plastposen koste nesten 6 kroner.

Kjøper du plastpose når du handler?

40 poser i året

Handelens Miljøfond har som mål om at nordmenn skal redusere bruken av plastposer til 40 plastposer per innbygger innen utgangen av 2025. Akkurat nå bruker nordmenn ca. 80 plastposer hver i året. Og det er ikke godt nok.

– Plastposeforbruket må gå ned slik at vi skal klare å nå målet vi har satt oss. Derfor må vi sette opp kontingenten, sier Lind.

Selv om Handelens Miljøfond nå øker kontingenten. Så er det opp til butikkene selv om de vil øke prisen på plastposen.

Flere av de store butikkjedene i Norge er medlem av Handelens Miljøfond. I en e-post til NRK har flere av de svart at de ikke vet om de vil øke prisen av plastposen. Likevel svarer de fleste at de vil følge de beslutningene som blir tatt i miljøfondet.

Cecilie Lind står med armene i kors og lener seg inntil en lys trevegg. Hun har kortklipt lyst hår, har på seg sort dressjakke og grønn bluse. Bakgrunnen er uklar og lys.

Daglig Leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind har et mål om at alle nordmenn skal bruke 40 plastposer i året.

Foto: Handelens Miljøfond

Klar sammenheng

Forbrukerrådet jobber også for at det skal bli rimeligere og enklere å ta gode og miljøvennlige valg. Leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord tror en prisøkning kan gjøre at enda flere reduserer plastposeforbruket sitt.

– Det er en klar sammenheng mellom folks lommebok og våre holdninger. Når prisen øker, vil man bli mer tenksom i forhold til om man har behov for dette. Ofte så prøver man å redusere forbruket.

Gunstein Instefjord, Fagdirektør Handel i Forbrukerrrådet

Leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord sier det er en klar sammenheng mellom folks lommebok og holdninger

Foto: Kjell Håkon K. Larsen

Likevel sier Instefjord at det er viktig for forbrukerne å ha gode alternativer til plastposen dersom de skal gjøre en endring.

Daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind håper en prisøkning kan få enda flere til å endre vanene sine.

– Mange ønsker jo leve mer bærekraftig, så jeg håper at dette kan gi et vennlig dytt til de som ikke har byttet til handlenett ennå, sier Lind.

AKTUELT NÅ