Normal

SU til SV: – Snakk om arbeidsfolk

Drøye tre uker før valget mener SVs ungdomsparti at moderpartiet må bli breiere, og snakke om mer enn hjertesaken miljø for å få hodet over sperregrensa.

Andreas Halse

SU-leder Andreas Halse sier SV ikke må snevre inn valgkampen til bare å handle om miljøvern.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Det å snakke om miljø er vel og bra for å appellere til høyt utdanna velgere i storbyene, men partiet er og må være breiere enn det. Vi er også et parti for arbeidsfolk, sier leder for Sosialistisk Ungdom (SU) Andreas Halse til NRK.

SV kjemper for å beholde regjeringsmakten og for å overleve som Stortingsparti.

Partileder Audun Lysbakken har allerede merket at han har fått tøff konkurranse om deres kjernesak i valgkampen. Både Venstre og Miljøpartiet de Grønne kjemper om de miljøbevisste velgernes gunst.

– Det viser at vi må være til stede på mange flere arenaer enn bare i miljødebatten, kommenterer SU-lederen.

Ungdomspartiet kaster seg nå inn i valgkampen, og oppfordrer moderpartiet til heller å snakke om elever på yrkesfag, ungdom som står utenfor boligmarkedet, og jenter som er redde for å gå hjem fra byen på grunn av voldtekter.

(Artikkelen fortsetter under tabellen)

Partibarometer uke 31

Parti

Valg `09%

Juni%

Aug (uke 31)%

Endring juni-aug

Ap

35,4

27,5

26,3

-1,2

Frp

22,9

17,7

20,9

3,2

Høyre

17,2

31,4

29,7

-1,7

KrF

5,5

5,4

5,6

0,2

Rødt

1,3

1,4

2

0,6

Sp

6,2

4,5

5,7

1,2

SV

6,2

4,8

4,8

0,0

V

3,9

4,7

3,4

-1,3

MDG

0,3

1,3

0,9

-0,4

Andre

1,1

1,3

0,5

-0,8

*Norstats måling er utført fra 30. juli til 5. august 2013 og omfatter 979 respondenter. 662 har oppgitt partipreferanse. Feilmarginen er på mellom 0,5 og 3,5.

Krever navnebytte

– SV har gjort mye de åtte åra i regjering, men vi trenger et nytt krafttak for yrkesutdannelsene. Vi trenger veldig mange av de dyktigste folka i det landet her til å jobbe på sykehus, sykehjem, i industrien og på byggeplasser, hvis det skal gå rundt i framtida, sier Halse.

– De som gjør den tyngste jobben må også få den beste betalinga og beste respekten, legger han til.

SU krever at moderpartiet skal kjempe for:

  • 50 millioner til å tette de reelle gapene i utgifter for yrkeselever på videregående som trenger utstyr til utdannelsen
  • Å døpe om yrkesutdannelsene til «fagspesialisering» for å heve statusen
  • Gi 100 millioner kroner til tiltak mot voldtekt
  • Ungdomskort på all kollektivtransport til 200 kr i hele landet

Audun Lysbakken og Andreas Halse

SV-leder Audun Lysbakken og SU-leder Andreas Halse er enige om det meste, men sistnevnte mener moderpartiet må få ting til å skje raskere.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
Ypper til krig for vanlige folk

Halse har også tidligere kritisert moderpartiet for å ha valgt for snever sak som fanesak. I to omganger har SV gått til valg med skole som kampsak.

Ifølge SU-lederen førte dette til at SV ble oppfattet som et nisjeparti for godt utdannede byfolk. Han etterlyste de breie sakene som folk flest er opptatt av. Også da kom arbeidsliv opp som eksempel.

– Det er jo sånn at vi er et ungdomsparti, og kanskje mer utålmodige enn det moderpartiet er, derfor utfordrer vi dem nå i valgkampinnspurten, sier Halse.

– Arbeidere og arbeidsliv har jo tradisjonelt sett vært regjeringspartner Aps fanesak. Hvordan skal SV skille seg ut fra Ap på dette området?

– Arbeiderpartiet har begynt å miste troverdighet på arbeidslivssaker og yrkesfag fordi de har lagt seg for tett opp mot Høyre, og det betyr at det åpner seg et betydelig rom for et parti som er villig til å løfte fram problemstillingene som folk diskuterer på arbeidsplassene rundt lunsjbordet og på røykehjørnet, svarer Halse.

– Hvis det blir et liv i opposisjon etter valget for SV. Hva bør SV bli da i åra som kommer?

– Jeg må jo presisere at jeg tror vi kommer til å vinne valget, men hvis det skulle gå sånn at vi havner i opposisjon, så er det bare å si at da er krigen mot forskjells-Norge i gang. Da må vi være et parti for vanlige folk, med vanlige liv som makter å ta de utfordringene folk møter i hverdagen på alvor, lyder svaret fra SU-lederen.

Lysbakken støtter fokus på yrkesfag

– Jeg er enig med ham i det, samtidig som det er vldlig avgjørende for oss å understreke at det å være et ledende miljøparti ikke er smalt, for det er å ta den aller viktigste problemstillingen i vår tid opp i seg, svarer partileder SV, Audun Lysbakken.

Han mener det må være en postensiale for et sosialistisk folkeparti på venstersiden i norsk politikk, som mobiliserer mange flere mennesker enn det SV gjør i dag.

– Jeg er glad for at SU nå går foran for å stå på for yrkesfagene. Det er noe vi også er opptatt av i regjering, og som jeg støtter dem fullt ut på, sier Lysbakken.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget