NRK Meny
Normal

Skal bli enige om å bli enige i minst en uke til

De politiske sonderingene om en borgerlig regjering vil holde på til et stykke ut i neste uke, sier påtroppende statsminister Erna Solberg (H).

Høyre, Venstre, KrF og Frp hevder de har en god tone seg i mellom på dag to av samtalene om et mulig regjeringssamarbeid.

NETT-TV: De borgerlige partilederne holder pressekonferanse etter dag 2 av sonderingene i Nydalen.

Vi har ikke svelget noen kameler ennå, men vi ser at det er noen elefanter i rommet.

Erna Solberg (H)

Jeg har blikket til Siv Jensen rett mot meg, og det har vært et godt blikk så langt.

Knut Arild Hareide (KrF)

Og det var strengt tatt den eneste nyheten de fire borgerlige partilederne hadde å komme med da møtte pressen tirsdag ettermiddag.

– Vi har egentlig ikke så mye å melde, åpnet Erna Solberg med etter at hun, Siv Jensen, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide hadde snakket sammen i over seks timer.

Det eneste de ville si var at de hadde begynt å diskutere politiske planer. Hva de hadde snakket om og hva planene gikk ut på ville de ikke gå inn på.

Da pressen forsøkte å få svar på de vanskelige spørsmålene som oljepengebruk og handlingsregelen, svarte Solberg at «ingenting er avklart før det er avklart».

– Vi har ikke svelget noen kameler ennå, men vi ser at det er noen elefanter i rommet, sa Solberg.

Partilederne var imidlertid veldig opptatt av å formidle at tonen er god og at latteren sitter løst.

– Det er krevende, men vi har det gøy, sa Siv Jensen.

– Har blikket til Siv Jensen rett mot meg

Etter valget 9. september har de borgerlige partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF flertall i Stortinget. Som de lovet velgerne før valget, skal de nå snakke sammen for å finne ut om det er mulig med en flertallsregjering bestående av fire partier.

Før man starter de offisielle forhandlingene om en ny regjeringsplattform, må partiene finne ut om de i det hele tatt vil i regjering sammen. Dette kalles sonderinger, og pågår nå på hotell Radisson Blu i Nydalen i Oslo.

Vi kommer ikke til å fortelle noe om innholdet i sakene. Men vi er enige om å fortsette sonderingene over helgen og inn i neste uke, så det vil ta noen dager, sa Solberg under pressebriefen tirsdag ettermiddag.

Mens Høyre og Frp håper alle borgerlige partier blir med, er KrF og Venstre skeptiske til å gå i regjering med Frp.

Både Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide har sagt at de ser på det som lite sannsynlig at skal dele regjeringskontorer med Frp. Om det er mer eller mindre sannsynlig etter to dager med sonderinger ville ikke Hareide svare på.

– Vi driver ikke med sannsynlighetsberegner i det rommet vi sitter. Vi sitter og ser hva vi blir enige om, og det er de politiske sakene. Og jeg kan si at jeg har blikket til Siv Jensen rett mot meg, og det har vært et godt blikk så langt, sa Hareide til latter fra Siv Jensen.

Snur ryggen til Ap

Mens de fire borgerlige partilederne satt i samtaler tirsdag, kunngjorde avtroppende statsminister Jens Stoltenberg at det rødgrønne samarbeidet er en saga blott nå som Ap, SV og Sp alle er i opposisjon.

– Arbeiderpartiet har en lang tradisjon i opposisjon for å søke brede allianser. Det skal vi søke enten regjeringen er en mindretalls- eller flertallsregjering, sa han under sin tale til Arbeiderpartiets sentralstyremøte.

Med andre ord: Ap vil mer enn gjerne samarbeide med KrF og Venstre dersom de to partiene ender opp med å stå utenfor den nye regjeringen.

Men verken Venstre-leder Trine Skei Grande eller KrF-leder Knut Arild Hareide ble særlig imponert over Arbeiderpartiets «invitasjon».

– Jens Stoltenberg representerer en regjering som stort sett har stemt ned alle våre forslag de siste åtte årene, så det er i så fall dramatisk nye toner fra den sittende statsministeren. Vi tror vi kommer til å få med mer i dette samarbeidet, sa Skei Grande.

KrF-lederen la på sin side merke til at Arbeiderpartiet framstår som noe troløse.

– På den dagen de gjør det slutt med sine partnere, så er det kanskje ikke lurt å fri til nye partnere, uten at jeg er noen samlivsekspert, sa han.

Se video av Erna Solberg som ankommer dag 2 av sonderinger:

Erna tok med godteri

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget