Hopp til innhold

De borgerlige skal i samtaler på Radisson Blu i Nydalen

Erna Solberg har bestemt seg for å samle Høyre, FrP, KrF og Venstre til samtaler på Radisson Blu i Nydalen i Oslo.

borgerlige partiledere

De borgerlige partilederne møtes i dag til samtaler i Nydalen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

De borgerlige starter i dag sonderinger for å avklare om det er grunnlag for en ny regjering med alle fire partier. Samtalene starter klokken 12.30 mandag.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han går inn i samtalene med et åpent sinn.

– Jeg lukker ingen dører, understreker han.

Høyre-leder og forhandlingsleder Erna Solberg har understreket at hun mener de to sentrumspartiene har mest å tjene på å være med en regjering, noe Hareide sier seg enig i.

– En vet at KrF har vunnet sine største seire når vi har sittet i regjering. Da vi fikk til viktige politiske områder, som kulturskole på 80-tallet, kontantstøtten, en god spillpolitikk og røykeloven i de siste Bondevik-regjeringene, var det fordi vi satt i regjering og kunne påvirke, sier Hareide i NRKs Politisk kvarter.

– Så må vi selvfølgelig kunne gå god for en helhet dersom vi skal sitte i en regjering, og det er nettopp den type vurderinger vi skal gjøre nå i løpet av de neste dagene.

– Holder alle muligheter åpne

Hareide har flere ganger tidligere sagt at han anser det som lite sannsynlig at KrF går i regjering sammen med Fremskrittspartiet. Samme dag som Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF starter de første samtalene for å få klarhet i hvilke partier som skal sitte ved Kongens bord, holder Hareide alle muligheter åpne.

– Det er de politiske sakene som skal avgjøre dette. Jeg lukker ingen dører og har et åpent sinn. Jeg ønsker en god og åpen dialog, sier Hareide.

Sonderingene som begynner i formiddag, har vært omgitt av et voldsomt hemmelighetskremmeri. Selv ikke Hareide visste mandag morgen hvor han skulle møte de andre partiene.

– Nei, det vet jeg faktisk ikke. Det er Høyre som leder dette, og jeg regner med å få informasjon om det i løpet av kort tid. Kanskje er det på et Thon-hotell – da har jo Fremskrittspartiet fått litt allerede fra begynnelsen av, sier Hareide med et smil.

Trygg på at Venstre og KrF kommer til å stå sammen

Det som imidlertid ikke har vært noen hemmelighet, er at heller ikke Venstre har vært særlig lystne på å sitte i regjering med Fremskrittspartiet.

Hareide peker på at de to sentrumspartiene nå har en nøkkelposisjon ettersom Høyre og Fremskrittspartiet ikke fikk flertall alene etter valget.

– Sentrum har fått en nøkkelposisjon, og den innflytelsen vil vi selvfølgelig bruke inn i de samtalene vi skal ha nå, sier Hareide.

Føler du deg trygg at Venstre kommer til å stå sammen med dere til siste slutt, også hvis dere velger å ikke bli med i regjering?

– Venstre og KrF har opptrådt sammen på mange viktige områder, som asylfeltet og miljø. Jeg respekterer at Venstre må få ta sine egne vurderinger, men jeg kjenner med trygg på at Venstre og KrF kommer til å stå sammen, hvis ikke noe helt spesielt oppstår.

– Ikke ukjente med å forhandle med hverandre

Tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet har selv erfaring med å sitte i mindretallsregjering.

– Det er mer strevsomt å sitte i en mindretallsregjering fordi du hele tiden må vende deg ulike steder i Stortinget for å skaffe flertall. Det skaper en form for uforutsigbarhet, sier Clemet.

Hva er det viktigste Erna Solberg må gjøre i dag?

– Mye av arbeidet er allerede gjort i form av å bygge tillit, lojalitet og god personlig kjemi. Nå ser vi at det er mye forhandlingsvilje. Ingen stiller ultimate krav, ingen lukker dører, og alle går inn i dette med et åpent sinn, sier Clemet.

– Husk at de ikke er helt ukjente med å forhandle med hverandre. Det har de gjort i Stortinget, og de har også forhandlet i store, vanskelige saker, for eksempel da de forhandlet om klimaforliket.

KrF-leder Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide smilte bredt på valgkvelden etter at det ble klart at de fire ikke-sosialistiske partiene vant valget – og at Høyre og Fremskrittspartiet er avhengige av Venstre og KrF for å få flertall. I dag begynner de første sonderingene.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.