NRK Meny
Normal

Rødt: – Håper jeg svarte nok om seksuell utfoldelse i utspørringa

Rødt-leder Bjørnar Moxnes var glad for at leserne i nettmøtet lot ham slippe unna spørsmål om seksuell glede og landbruk. Like heldig var han ikke i radioutspørringa rett før.

Bjørnar Moxnes

Publikum stilte spørsmål om at fra kommunistledere til bompenger i nettmøtet med Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Første person ut i nettmøtet med Rødt-lederen var Rita, som ønsket å vite om Rødt tror «at alle millionærer ikke har jobbet hardt for den formuen de har i dag?»

Til det svarte Moxnes:

«Folk som tjener 10–15 millioner, som lederne i en del statlige selskaper, jobber nok hardt. Men jobber de 20 ganger hardere enn en hjelpepleier på et aldershjem? Det tror ikke jeg».

Leserne stilte spørsmål om alt fra bompenger, EU, pensjon, narkotikapolitikk og kommunistledere.

– Det var mange gode spørsmål. Mange lurer på hva som er forskjellen på oss, SV og Miljøpartiet de Grønne, så det er jo bra at vi for muligheten til å svare på det, sier Moxnes.

– Det var et par kritiske spørsmål om blant annet bussturen vår på Vestkanten, og jeg har forsøkt å svare etter beste evne, sier Moxnes.

Overrumplet av seksuell utfoldelse

Partiutspørringa i radio startet friskt med et noe mindre tradisjonelt tema.

– Seksuell utfoldelse og glede preger programmet deres, og Rødt vil «bekjempe puritanisme, tabuer og moralisme i debatten om seksualitet.» Hvordan mener du at det preger debatten i dag? åpnet NRK-programleder Sigrid Sollund fredag morgen.

– Det er jo den klassiske motsetninga som strekes opp mellom madonna og hore, som jo også ligger til grunn for pornoindustrien, og det vi ønsker er blant annet å få en mye bedre seksualopplæring i skolen i dag, svarte Bjørnar Moxnes etter et par innledende knis.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sigrid Sollund og Bjørnar Moxnes

Rødt-lederen var ikke helt forberedt på åpningsspørsmålet til programleder Sigrid Sollund.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Utover det, da, hvordan preger det debatten?

– Jeg synes jo at hele diskusjonen om seksuell trakassering og voldtekt til tider bærer preg av et syn på at kvinnen har et ansvar for disse handlingene, noe hun ikke har, og at det også mangler en forståelse av hvem som har ansvaret for trakasseringen, svarer Moxnes.

– Hvordan skal politikerne bidra til seksuell utfoldelse og glede, eller hvorfor er det politikernes oppgave?

– Jeg tror ikke vi direkte skal bidra til seksuell utfoldelse, men jeg tror at politikere kan og bør gjøre veldig mye for at det blir lettere for ungdom å snakke om både det som er vanskelig og fint, og i dag er det nok mange som synes at seksualundervisninga på skolen er mangelfull.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Partilederutspørring med Rødt-lederen Bjørnar Moxnes

SE VIDEO: Partilederutspørring med Rødt-leder, Bjørnar Moxnes med programleder Sigrid Sollund.

– Hvem er det borgerskapet dere skal avvæpne?

Deretter gikk utspørringa over i temaer som likelønn, privatskoler, utenrikspolitikk, betaling for økt velferd og sosialisme.

– Dere skriver i programmet deres at «borgerskapet skal avvæpnes». Hvem er det borgerskapet dere skal avvæpne?

– Altså det er en formulering som jeg forstår at folk stusser over. Den er nok skrevet av noen med en litt mer teoretisk tilnærming, men nå skal vi revidere programmet vårt til våren.

– Formuleringen er en henvisning til land hvor demokratiet har utfordret den økonomiske eliten som i Chile, Venezuela og Hellas, og prinsippet her er noe som enhver demokrat bør kunne være enig i, at folkeviljen skal forsvares mot enhver form for kupp og undertrykkelse, forklarer Rødt-lederen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget