Hopp til innhold

Kjendisinvestor: «Om jeg var hjemme, skulle jeg bedt alle inn på kaffe!»

Rødt-leder Bjørnar Moxnes både provoserte og begeistret da han i dag arrangerte busstur for å vise fram forskjellene i Norge. – Det var synd jeg ikke var hjemme da bussen kom, da skulle jeg bedt alle inn på kaffe, sier investor Jan Haudemann-Andersen.

Rødts busstur "Forskjells-Norge minutt for minutt".

Rødt-lederen forteller om levekårsforskjellene i Oslo foran en fornem villa i Risbekkveien på Oslos vestkant. Han opplyser om at gjennomsnittlig levealder har økt med 8,4 år siden bussen forlot Sagene. (Huset på bildet tilhører ikke Jan Haudemann-Andersen). FOTO: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen. REPORTER: Anders Børringbo.

I dag gjennomførte partiet Rødt sitt omdiskuterte valgkampstunt «Forskjells-Norge minutt for minutt». Men fullastet buss tok de sympatisører, kritikere og andre nysgjerrige med på en rundtur i Oslo, med Rødt-leder Bjørnar Moxnes som guide.

– Inntektsandelen til de rikeste i Norge er doblet siden 1990. Vi må tilbake til 30-tallet for å finne større forskjeller på folk enn i dag, åpnet Moxnes.

Siden kom en strøm av andre fakta om levekår, forventet levealder og gjennomsnittsinntekter i Oslos bydeler.

Pekte ut millionærhjem

Turen startet i Gamle Oslo, hvor 23 prosent lever under EUs fattigdomsgrense, og sluttet i Holmenkollen, hvor snittinntekten er godt over en million kroner.

– Nå kommer vi inn i Holmenkollen. 46 av landets 400 rikeste bor her. Disse har en samlet formue på 98,5 milliarder kroner. Til sammenligning er et Norges nasjonale helsebudsjett på 115 milliarder kroner, opplyste Bjørnar Moxnes.

Han peker også ut flere konkrete adresser, blant annet oppkjørselen til investor Jan Haudemann-Andersen og fiolinist Marte Krogh. Her har de en egen portnerbolig, tennisbane og karpedam, ifølge Moxnes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jan Haudemann-Andersen

Rødt viste blant annet fram huset til Jan Haudemann-Andersen og samboer Marte Krogh. Ifølge bladet Kapital er Haudemann-Andersen god for 1,3 milliarder kroner. Her er paret på fest hos Petter Stordalen sammen med musiker Bertine Zetlitz.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Greit for meg

Haudemann-Andersen var på fisketur da Rødts sightseeing pågikk, men skulle gjerne vært til stede:

– Det var synd jeg ikke var hjemme da bussen kom; da skulle jeg bedt alle inn på kaffe, sier Haudemann-Andersen til NRK.

Han har ikke noe imot at Rødt og deres haleheng av journalister tar en titt på nabolaget:

– Vi bor i et demokratisk land der folk har lov til å reise rundt som de vil, så dette er bare hyggelig og greit for meg, sier milliardæren.

– Uforskammet!

Men ikke alle beboerne i Risbekkveien like fornøyde med Rødts valgkampstunt. Ilter tuting og slengbemerkninger møter følget fra bussen.

– Jeg synes det er frekt! Uforskammet, roper en nabo.

– Det bor vanlige folk her også. Dere må ikke tro at alle er sånn, sier en annen nabo, Eva Falck, og nikker i retning en enorm villa i nærheten.

Selv bor hun i et sameie med åtte familier, som har bodd der siden 1985. Siden den gang har boligprisene steget vanvittig, sier Falck.

– Vi er i alle fall to Klassekampen-abonnenter her, legger hun til.

– Formue er offentlig informasjon

Rødt-leder Moxnes synes ikke at han henger ut enkeltpersoner på sin tur gjennom Oslos vestkant.

– Nei, vi har vært i sju bydeler i dag og pekt på forskjellene mellom fattig og rik som er i Oslo.

– Men det er her på vestkanten du sier hva enkeltpersoner tjener?

– Ja. Dette er personer står på Kapitals liste over Norges 400 rikeste. Det er lett tilgjengelig, offentlig informasjon som sier noe om maktkonsentrasjoner og forskjeller i Norge i dag, sier Moxnes.

Gordana Ilic deltok på Rødts busstur i Oslo, og syntes turen var svært lærerik.

– Der det finnes stor rikdom, finnes det også urett, sier Gordana Ilic som deltok på Rødts rundtur i Oslo.

Har bodd i sosialismen

Selv om halve bussen var fylt opp av fotografer, journalister og Rødts egne folk, hadde også noen ikke-medlemmer møtt opp.

En av dem er Gordana Ilic. Hun kommer opprinnelig fra Beograd, men bor nå på Majorstuen vest i Oslo. Til daglig jobber hun frivillig på Fattighuset på Grønland, på Oslos østkant.

– På formiddagen møter jeg dem som lider mest, både nordmenn og innvandrere. Om kvelden møter jeg venninner på kafé på Vestkanten. Mitt liv er fullt av kontraster, sier Ilic.

Hun synes rundturen sammen med Rødt har vært lærerik.

– Jeg har bodd i sosialismen og kjenner dens sterke og svake sider. Den norske stat kunne gjøre mer for dem som lider mest. Det er store forskjeller også i Norge, sier Ilic, som har bakgrunn som statsviter og næringslivsjournalist i Serbia.

Harald Glebo

– Jeg blir ikke kommunist av denne turen, men det er artig å se hva som rører seg, sier Harald Glebo.

Foto: Ellen Viseth / NRK

– Jeg blir ikke kommunist av dette

Langt mer skeptisk er Harald Glebo fra Nesøya i Asker.

– Jeg blir ikke kommunist av denne turen, men det er artig å se hva som rører seg. Jeg hørte om turen på Østlandssendingen i dag, og hev meg i en taxi for å være med, sier Glebo.

Han mener forskjellene i Norge er små nok som de er.

– Hvis alt er likt mister vi dynamikken i samfunnet. Norge er helt klart likt nok nå. Det er jo det mest egalitære landet i verden, mener Glebo, som selv har opplevd langt større forskjeller da han bodde i USA:

– Det er synd på amerikanske arbeidere, mange av dem har tre jobber for å overleve. Men i Norge er moralen at det er en skam å tjene penger. I USA er det en ære.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.