Hopp til innhold

Ti dager igjen: Mot borgerlig storseier

Både Ap, SV og Sp mister oppslutning på NRKs partibarometer. Bare dager før valget ser det mørkt ut for rødgrønn valgseier.

borgerlige partiledere

FLERTALL: De borgerlige partiene har hatt flertall på målingene det siste året. NRKs ferske partibarometer gir ingen tegn på at seieren skal glippe på målstreken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

jens stoltenberg

STOR JOBB: Ap må overbevise tidligere velgere som har satt seg på gjerdet dersom de skal gjøre et godt valg. 66,9 prosent av dem som stemte Ap i 2009 sier de vil gjøre det samme igjen, mens 13,2 prosent er usikre.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

  • Frp går mest fram.
  • Ap er landets største parti.
  • De blåblå har så vidt flertall alene.
  • De rødgrønne langt unna flertall.
  • SV er under sperregrensa.
  • MDG er inne med ett mandat.

Dette er noen av hovedpunktene i den ferske meningsmålingen Norstat har utført på oppdrag fra NRK.

Selv om Ap er største parti på NRKs partibarometer, ligger de 7,5 prosentpoeng lavere enn ved stortingsvalget i 2009. De går også noe tilbake sammenlignet med sist ukes måling.

– Vi har nå sprikende målinger, noen går vi fram på, andre går vi tilbake på. Og da tror jeg vi bare skal konsentrere oss om én ting, nemlig at det til slutt er velgerne som avgjør dette på valgdagen, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NRK.

SV er fortsatt under sperregrensa, og er kun inne med ett mandat på dagens måling. Sp er ett prosentpoeng over sperregrensa, og er inne med ni mandater.

Sluttsummen for de rødgrønne regjeringskameratene blir 62 stortingsrepresentanter, og de mangler dermed 23 mandater for å få flertall.

Samtidig styrker de borgerlige sin posisjon.

Dersom målingen blir valgresultatet får Høyre, Frp, Venstre og KrF et solid flertall på 106 mandater til sammen.

Artikkelen fortsetter under tabellen:

Partibarometer uke 35

Parti

Valg 09, %

Uke 34, %

Uke 35, %

Endring uke 34-35

AP

35.4

29.1

27.9

-1.2

FrP

22.9

18.9

20.6

1.7

H

17.2

26.2

25.7

-0.5

KrF

5.5

6.3

5.6

-0.7

R

1.3

0.9

1.3

0.4

SP

6.2

5.4

5.0

-0.4

SV

6.2

3.9

3.8

-0.1

V

3.9

4.2

5.7

1.4

MDG

0.3

4.7

3.1

-1.6

Andre

1.1

0.3

1.4

1.1

Ekspander/minimer faktaboks

Det får Erna Solberg til å smile trass fall for Høyre.

– Jeg skulle selvfølgelig gjerne sett et bedre prosenttall på oss, men jeg er veldig fornøyd med totalbildet som viser en klar fremgang for borgerlig side og et godt grunnlag for en ny borgerlig regjering, sier Solberg.

Frp: – Vi er i god form

siv jensen valgkamp

MEDVIND: Frp får 20,6 prosent på NRKs partibarometer, og er inne med 38 mandater.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Høyre er fortsatt det klart største partiet på borgerlig side, med en oppslutning på 25,7 prosent.

Frp går mest fram, fra 18,9 til 20,6 prosent.

– Så flott, da! Dette er god inspirasjon nå som vi snart går inn i valgkampens siste uke, sier Siv Jensen når NRK.no gir henne tallene fra meningsmålingen.

– Vi er i god form. Vi er i medvind fordi vi lykkes med å sette våre egne, politisk saker på dagsorden. Velgerne synes det er mye mer interessant enn kjedelige statsministerdueller som ikke får fram forskjellene i politikken, sier Jensen.

NRKs Magnus Takvam kommenterer målingen. Artikkelen fortsetter:

Spenningen knytter seg nå til om Arbeiderpartiets valgkampmaskin greier å få den mobiliseringen de har bedt om. Men tallene viser at det blir mer og mer usannsynlig at de rødgrønne beholder makten, sier politisk kommentator Magnus Takvam.

NETT-TV: - Det blir mer og mer usannsynlig at de rødgrønne skal innhente det borgerlige forspranget, sier Magnus Takvam.

De siste ukene har både Venstre og KrF gått høyt på banen for å få borgerlige velgere til å gå til sentrum.

19. august gikk KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande ut i Dagsavisen med 15 punkter som skiller de to sentrumspartiene fra Frp.

Begge partiene sier det er lite sannsynlig at de ender opp i regjering med Frp.

Men NRKs partibarometer gir lite håp for drømmen om en sentrum-Høyre-regjering.

Artikkelen fortsetter under tabellen:

Mandatfordeling uke 35

Parti

Valg 09

Måling uke 35

Endring

AP

64

52

-12

FrP

41

38

-3

H

30

47

17

KrF

10

10

0

R

0

0

0

SP

11

9

-2

SV

11

1

-10

V

2

11

9

MDG

0

1

1

Andre

0

0

0

Ekspander/minimer faktaboks

Mens det blåblå flertallet glapp på NRKs partibarometer sist uke, har de to partiene Høyre og Frp nå 85 mandater til sammen og kan dermed regjere alene.

Høyre, KrF og Venstre får kun 68 mandater i alt, og mangler dermed 17 stortingsplasser for å få flertall.

KrF kjemper for sentrum

KrF-leder Knut Arild Hareide er likevel overbevist om at mange velgere ønsker en regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF.

Knut Arild Hareide under Kristelig Folkepartis valgåpning

LEVER I TROEN: KrF-leder Knut Arild Hareide har ikke mistet troen på en regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre - uten Frp.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Mange målinger tyder på at sentrum blir avgjørende de neste fire årene. Veldig mange ønsker et skifte, men er opptatt av at sentrum skal ha reell innflytelse, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK.no.

– Men ikke mange nok?

– Det er flere dager igjen. Vi ser at langt flere nå støtter sentrum enn hva tilfellet var i 2009. Fortsetter den gode trenden, vil vi gjøre et riktig godt valg, sier Hareide.

Han gjentar at KrF står fast på løftet om at de skal bidra til en ny regjering dersom de borgerlige får flertall ved stortingsvalget 9. september.

Også Trine Skei Grande har lovet velgerne sine at Venstre skal bidra til et regjeringsskifte. Hun har likevel liten tro på at valgresultatet vil gi Høyre og Frp mulighet til å danne flertall alene.

– Jeg tror fortsatt på en blågrønn regjering. Vi trenger ikke flertall, men et godt samarbeid på borgerlig side. Jeg merker meg at vi har hatt det i Oslo siden begynnelsen av 90-tallet, og vi har fått til mye god miljøpolitikk på den tiden, sier Venstre-lederen.

Dersom målingen blir valgresultatet, er KrF inne med ti mandater, det samme som de har i dag. Venstre, som ligger over sperregrensa på de tre siste partibarometrene til NRK, er inne med 11 mandater, hele ni mer enn de har hatt i denne stortingsperioden.

Når et parti kommer over sperregrensa på fire prosent er de med å kjempe om de 19 utjevningsmandatene som går til de partiene som har flest «bortkastede» stemmer på landsbasis når mandatene for hvert fylke er fordelt.

Råtall, partibarometer uke 35

Parti

Uvektet, %

Vektet, %

AP

29.2

27.9

FrP

12.7

20.6

H

29.5

25.7

KrF

7.5

5.6

R

1.4

1.3

SP

3.9

5.0

SV

4.4

3.8

V

6.9

5.7

MDG

3.3

3.1

Andre

1.1

1.4

Ekspander/minimer faktaboks

Les mer om stortingsvalget

Erna Solbergs regjering på slottsplass

Disse 18 skal styre Norge

Erna Solberg og Siv Jensen har valgt sitt mannskap. Her får du en oversikt over de 18 statsrådene som skal styre norsk politikk de neste fire årene.

Vararepresentanter som rykker opp

Fra arbeidsledig til stortingsrepresentant

Ni folkevalgte stortingsrepresentanter blir statsråder, og én blir statssekretær. Dermed rykker ti nye personer inn på Stortinget. Blant dem er 23 år gamle Erik Skutle fra Bergen.

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

Gratulasjon til lutefisklaget, som nå har fått plass i regjeringen

Nå sitter over halve lutefisklaget i regjering

Det er neppe mange andre lutefisklag som kan skilte med like mange statsråder rundt bordet i år. I det nye regjeringsapparatet er det flere som kjenner hverandre godt.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Erna og Siv

Solberg legger ned Fiskeridepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet forsvinner, men statsråden flyttes til et nytt, sammenslått nærings- og fiskeridepartementet.

Sylvi Listhaug (Frp)

Påtroppende landbruksminister mente landbruket er kommunisme

For tre år siden kalte Sylvi Listhaug (Frp) landbrukssektoren for «kommunisme på norsk». I dag blir hun landbruksminister.

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.