Hopp til innhold

Jubler for at det går mot karakter-nei i barneskolen

Høyre og Frp ønsker karakterer i barneskolen, men ser ikke ut til å kunne få flertall for det i Stortinget. Utdanningsforbundet jubler foreløpig. – Verken lærere, elever, forskere eller foreldre vil ha det, sier nestleder Terje Skyvulstad.

Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide

SIER NEI: Venstres Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide sier nei til karakterer i barneskolen. Utdanningsforbundet jubler foreløpig. Det er ennå ikke fremmet forslag om dette på Stortinget, men både Høyre og Frp ønsker karakterer innført fra femte klasse.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Regjeringspartiene Høyre og Frp vil ha karakterer i barneskolen, men kan få vanskeligheter med å få innført dette. Samarbeidspartnerne Venstre og KrF er begge motstandere og dermed må Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) få til en lovendring med et flertall i Stortinget.

Med dagens ordning begynner elever først med karakterer på ungdomstrinnet, altså fra åttende klasse. Høyre og Frp ønsker å innføre karakterer allerede fra femte klasse.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Ikke ønsket av noen

Uten hjelp fra støttepartiene ser det ut til å bli et nei til karakterer i barneskolen.

– Da er Stortinget i tråd med resten av befolkningen. Dette ønsker ikke elver, lærerne ønsker ikke det, forskerne ønsker det ikke og foreldre vil heller ikke ha det. Det betyr at politikerne gjør et klokt vedtak, dersom dette blir fremmet, sier nestleder i Utdanningsforbundet Terje Skyvulstad til NRK.

Han legger ikke skjul på sin begeistring for at Venstre og KrF er med og bikker flertallet over på nei-siden.

– Vi er veldig glad for at det foreløpig ser ut til å være et nei. Vi har hele tiden vært klar på at vi ikke ønsker karakterer på barnetrinnet. En stor andel av elevene vil prestere dårligere med karakterer. Erfaringsmessig er det bedre med dagens ordning hvor elevene får tilbakemelding fra lærerne, forklarer Skyvulstad.

– På hvilken måte mener du karakterer kan slå dårlig ut?

– Noen vil oppleve et veldig tøft press knyttet til karakterer. Ifølge forskere vil de prestere dårligere enn ved å få en muntlig eller skriftlig tilbakemelding, sier Skyvulstad.

– Ikke for karakterer

I vår vedtok Venstre på sitt landsmøte, med fire stemmers overvekt, å bevare dagens ordning.

– Det betyr at dette blir et spørsmål som må avgjøres i Stortinget. Hvis man skal ha lovendringer må regjeringen komme til Stortinget og få til et forslag ved å få flertall. Vi i Venstre er ikke for karakterer i barneskolen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK.

Les også: Erna: – Ikke forberedt på å bli herjet med

Les også: – Et alvorlig tilbakeskritt for norske fedre

Les også: Dette punktet nektet Venstre å skrive under på

I samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF, som du kan lese her, er det lite konkret som går på skolepolitikken. Dermed står støttepartiene fritt til å gå mot sine samarbeidspartnere i regjeringen.

Høyre gir nesten opp

Høyre-leder Erna Solberg er ikke optimistisk med tanke på å få innført karakterer på barneskolen.

– Så vidt jeg vet kommer det til å kreve en lovendring. Så lenge de andre partiene ikke mener det samme, er det vanskelig å finne et flertall for det i Stortinget, sier Solberg til NRK og legger til:

– Hvis det blir vanskelig får vi se hvor høyt vi prioriterer det. Karakterer fra femte klasse er ikke den viktigste skolepolitiske saken for Høyre.

Selv om det trolig ikke blir innført karakterer på barnetrinnet med det første opplyser ulike kilder til NRK at Venstre er åpne for lokale forsøk med dette.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.