Hopp til innhold

Erna: – Ikke forberedt på å bli herjet med

SUNDVOLDEN (NRK.no): Erna Solberg frykter ikke å lede en mindretallsregjering, men er forberedt på politiske nederlag. – Jeg tror ikke det blir noe man kan kalle herjing fra Stortinget.

Erna Solberg og Siv Jensen

SÅ VAR DE TO: I to uker har Erna Solberg vært omringet av tre andre borgerlige partiledere. Nå er det bare Siv Jensen igjen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Slik svarte den påtroppende statsministeren på spørsmål om hun er redd for å bli herset med av Stortinget nå som hun skal lede en regjering som ikke har flertall i Norges folkevalgte forsamling.

– Jeg opplever ikke at landets fremste demokratiske organ driver med herjing hvis de stiller kritiske spørsmål eller finner andre løsninger, sier Solberg.

Samtidig er hun forberedt på at en regjering bestående av Høyre og Frp vil gå på en del tap i Stortinget.

– Denne regjeringen vil gå på et og annet nederlag, sier hun.

Hun viser til at de allerede under sonderingene i Nydalen lovet at en ny, borgerlig regjering skulle ha en mer åpen holdning til Stortinget.

– Vi skal være ydmyke når motforestillingene kommer. Vi skal ha lave skuldre, sier Norges kommende statsminister.

Erna om Siv: – Det er krutt i henne

I dag har Høyre og Frp sittet i reelle forhandlinger for første gang. Innen to uker bør de to partiene bli ferdige med en regjeringserklæring. 14. oktober skal statsbudsjettet legges fram.

– I dag har vi snakket om det som skal være de viktgiste prosjektene, sa Solberg da hun og Siv Jensen møtte pressen etter dag én med forhandlinger.

Detaljene og de mest krevende sakene utsetter de til senere. Foreløpig tør ingen av dem si noe om når de blir ferdige.

Artikkelen fortsetter under videoen:

I dag har Høyre og Frp sittet i reelle forhandlinger for første gang. Innen to uker bør de to partiene bli ferdige med en regjeringserklæring. 14. oktober skal statsbudsjettet legges fram.

Se hele pressekonferansen her.

Når de to partilederne blir bedt om å beskrive hverandre, svarer de slik:

– Jeg oppfatter Siv som romslig og omgjengelig. Av og til har hun litt krutt i seg, det har vi sett før, så det må være lov til å si, sier Solberg.

– Om Erna som forhandlingspartner vil jeg si at hun er romslig og kunnskapsrik. Høyres forhandlere er opptatt av detaljer. De vet hva de vil, men det vet også vi, sier Jensen.

Lydisolert rom

Solberg må riste av seg skuffelsen over at hun ikke klarte å danne en firepartiregjering der også Venstre og KrF er med.

Nå venter tøffe forhandlinger med Frp-leder Siv Jensen.

Sammen skal de to partilederne bli enige om en historisk regjeringsplattform.

For første gang er Frp med i regjering.

– Å finne reelle og gode gjennomslag for Frp min viktigste jobb, sier Jensen tirsdag.

Frp og Høyre har inngått en elleve sider lang samarbeidsavtale med KrF og Venstre.

Nå skal de blåblå partiene skrive en langt mer omfattende og detaljert erklæring som danner grunnlaget for hvordan Norge skal styres de neste fire årene.

Forhandlingene skal foregå på Sundvolden hotell i Hole kommune i Buskerud.

Partiene ankom et hotell badet i sol like før klokken 15 tirsdag ettermiddag. Derettet bar det rett inn et lydisolert forhandlingsrom for å starte forhandlingene.

Ondag morgen klokken 09 møtes de igjen.

– Vi kommer til å sørge for at vi hver eneste dag skal gå gjennom politikkområder. Vi er her for å levere politikk som gjør Norge til et bedre samfunn, sier Solberg.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.