Hopp til innhold

Satser på personlig vennskap i Kina-konflikt

Utenriksminister Børge Brende gikk fra sending til sending i NRK på din første kveld som utenriksminister. På spørsmål fra seerne om hva han ville gjøre med Kina, kom det fram at han kjenner den kinesiske statsministeren personlig.

Utenriksminister Børge Brende fikk spørsmål om han tror han kan bedre Norges forhold til Kina.

På direkten i Urix-studio hos Annette Groth fikk Børge Brende spørsmål fra seks av NRKs utenrikskorrespondenter.

Børge Brende, Annette Groth

Hos Annette Groth i Urix begynte det med Kina og endte med R.E.M.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK
Børge Brende

Nyslått utenriksminister Børge Brende gikk fra sending til sending i NRK på sin første dag i jobben.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK
Børge Brende

Børge Brende – Fra studio til studio.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK
Ragnhild Imerslund og Børge Brende

Den gode rådgiver: Kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i UD fulgte Brende hele dagen og la til rette for den nye sjefen. Kl 23.30 var dagen slutt i NRK.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

I studio, og i pauserommet mellom «slagene», svarte Brende rutinert på et knippe svært varierte spørsmål fra vanlige folk via nett og sosiale medier.

NRK hadde invitert leserne og seerne til å stille Norges nye utenriksminister Børge Brende spørsmål på våre nettsider og via Twitter. Spørsmålene varierte fra fattigdom, flyktninger, menneskerettigheter, byråkratikutt og til personlige ting som den ferske ministerens musikksmak.

I tillegg utfordret seks av NRKs korrespondenter Brende til å svare hva han vil gjøre med en rekke brennende konflikter.

Hva vil du gjøre med Kina?

– Svært mange seere/brukere er interessert i hva Norge skal gjøre for å komme på bedre fot med Kina?

– Kinas innflytelse i verden øker, og det er viktig at Norge har et godt forhold til landet. Det står høyt på min agenda å ha en god dialog og et nært samarbeid med Kina, sier Brende til nrk.no.

– Flere har spurt om hva du vil gjøre med mangelen på grunnleggende menneskerettigheter i Kina? Vil du ta det opp?

– Kina har verdens nest største økonomi, og er verdens mest folkerike land med 1,3 milliarder mennesker. Det Kina har fått til, med å løfte 600 millioner mennesker ut av bunnløs fattigdom, er uten sidestykke i verdenshistorien. Det å skaffe folk mat på bordet, jobb og et sted å bo er også grunnleggende menneskerettigheter. Dette hører med i bildet.

– Det som skjer i Kina påvirker en hel verden, så selvsagt skal vi ha kontakt der, understreker han.

Har egne kontakter i Kina

Brende fortalte at han siden 2004 har vært nestleder i en internasjonal gruppe med 12 eksperter som gir råd til Kinas ledere årlig i miljøspørsmål.

Gjennom den kjenner han både den nåværende og tidligere statsminister.

– Tradisjonelt har forholdet mellom våre to land vært godt. Norge var for eksempel en av de første landene til å anerkjenne Folkerepublikken Kina. Jeg tror jeg har en viss forståelse for den kinesiske tenkningen og dynamikken. Dette har gitt gode muligheter for å etablere en dialog.

Om han fortsetter som medlem i denne gruppen eller ei, kunne han ikke svare på onsdag, men han vektla at dette har gitt ham kontakter og innsikt.

Ble du glad da Erna ringte?

– Blir man bare glad når en påtroppende statsminister ringer og tilbyr jobb, spurte Annette Groth.

– Ja, jeg ble selvsagt glad, men også ydmyk. Jeg føler på ansvaret, når jeg ser alle sakene som venter. Det er viktige avgjørelser som ligger på mitt bord, og da må man ha den nødvendige respekt.

Skal du kutte i byråkratiet?

Signaturen ASD: Vil du kutte i staben i Utenriksdepartementet?

– På min første dag i UD vil jeg benytte anledningen til å gi en enorm anerkjennelse til embetsverket som jeg har hatt mye kontakt med gjennom årene. De er noe av det mest profesjonelle apparatet vi har. Deres bidrag ivaretar Norges interesser 24 timer i døgnet, så jeg har ingen planer i den retning.

Pris til Putin?

Hans-Wilhelm Steinfeld i Moskva: – Skal Norge fortsette å bruke penger på opprydding i russisk atomsøppel? Regningen er oppe i 1,8 milliarder kroner.

– Det dreier seg om vårt naboland, og dermed er opprydding i slik forurensing også av interesse for oss. Vi lærer også mye av det. Vi skal heller ikke glemme at vårt bidrag sikrer at Russland også bidrar til dette viktige arbeidet.

Hans-Wilhelm Steinfeld: – Tror du Putin vil få Nobels fredspris for sin innsats for å ha hindret angrepet på Syria?

– Det tror jeg får bli opp til den norske Nobelkomiteen.

Musikksmaken

Bjørn Lyngstad Strøm fra Folldal: – Stemmer det at du er R.E.M.-fan?

– Ja, jeg er stor fan, særlig liker jeg deres musikk fra 90-tallet. Favoritten er «Automatic for the People». Jeg har opplevd dem på noen konserter, men det begynner å bli noen år siden.

SISTE NYTT

Siste nytt