Hopp til innhold

Frp får justisdepartementet

Anders Anundsen blir Norges nye justisminister, ifølge VG. Han regnes som ett av Fremskrittspartiets aller sterkeste kort.

Anders Anundsen
Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Anders Anundsen høstet mye ros i forrige stortingsperiode for måten han ledet Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite på. Han ble regnet som både prinsipiell og tydelig.

Gitt at de rødgrønne regjeringspartiene hadde flertall på Stortinget, ble det spøkt med at den eneste komiteen som hadde snev av makt nettopp var kontroll- og konstitusjonskomiteen – og komiteleder Anundsen.

Ifølge VG har flere departementer ønsket at Frp-profilen skulle bli statsråd nettopp hos dem. Han er kjent for å opptre ryddig og saklig og for å sette seg godt inn i sakene han arbeider med.

Anundsen, som er fra Larvik, har representert Vestfold på Stortinget siden 2005. Før han havnet i kontroll- og konstitutsjonskomiteen etter valget i 2009, satt han i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

I siste periode var han også nestleder i stortingskomiteen som håndterte rapporten fra 22. juli-kommisjonen og arbeidet tettt sammen med KrFs partileder Knut Arild Hareide, som hadde ledervervet.

Anundsen er den første ministeren som blir bekreftet fra Frp utenom partileder Siv Jensen. Det blir regnet som et tegn på hvor høyt han står i kurs hos Jensen.

Han ble da også antatt å kunne settes inn på de fleste statsrådspostene.

Les mer om stortingsvalget

Erna Solbergs regjering på slottsplass

Disse 18 skal styre Norge

Erna Solberg og Siv Jensen har valgt sitt mannskap. Her får du en oversikt over de 18 statsrådene som skal styre norsk politikk de neste fire årene.

Vararepresentanter som rykker opp

Fra arbeidsledig til stortingsrepresentant

Ni folkevalgte stortingsrepresentanter blir statsråder, og én blir statssekretær. Dermed rykker ti nye personer inn på Stortinget. Blant dem er 23 år gamle Erik Skutle fra Bergen.

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

Gratulasjon til lutefisklaget, som nå har fått plass i regjeringen

Nå sitter over halve lutefisklaget i regjering

Det er neppe mange andre lutefisklag som kan skilte med like mange statsråder rundt bordet i år. I det nye regjeringsapparatet er det flere som kjenner hverandre godt.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Erna og Siv

Solberg legger ned Fiskeridepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet forsvinner, men statsråden flyttes til et nytt, sammenslått nærings- og fiskeridepartementet.

Sylvi Listhaug (Frp)

Påtroppende landbruksminister mente landbruket er kommunisme

For tre år siden kalte Sylvi Listhaug (Frp) landbrukssektoren for «kommunisme på norsk». I dag blir hun landbruksminister.

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.