Hopp til innhold

– Eks-oljeminister overtar kulturdepartementet

Forrige gang Thorhild Widvey satt i regjering, bestyrte hun Olje- og energidepartementet. Åtte år senere skal det være hun som får nøkkelen til Kulturdepartementet.

Thorhild Widvey

Thorhild Widvey er Erna Solbergs valg som ny kulturminister.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

Det skriver Aftenposten. NRK får mandag kveld bekreftet det samme.

Widvey er for mange velgere et relativt ukjent ansikt, til tross for at hun satt på Stortinget i ni år (1989–1997) og har vært både statssekretær i to departement og statsråd i ett.

Innad i Høyre derimot har hun hatt og har en sterk stilling og regnes som en av Erna Solbergs fortrolige.

Dermed blir det trolig hun som bestemmer hvordan det rødgrønne kulturløftet skal videreføres med blå farge.

For første gang i historien har kulturfeltet oppnådd å få 1 prosent av statsbudsjettet, og spenningen i kultursektoren blir om Widvey ønsker og/eller lykkes å beholde denne pengeposten.

Men uansett størrelse, kulturpengene blir bare småpenger i forhold til hva hun bestyrte forrige gang hun var statsråd. I Bondevik II-regjeringen var nemlig hun sjef over Norges oljekraner, fra 2004–2005. Da hadde hun vært statssekretær i Fiskeridepartementet og Utenriksdepartementet.

Under sin tid på Stortinget, som representant for Rogaland, jobbet hun med sosialpolitikk og samferdsel. Og selv om hun har sittet i Høyres sentralstyre siden 2008, har hun for offentligheten vært mest kjent for styreverv i næringslivet.

Favoritten endte som president

Widvey er derfor for mange et overraskende valg som kulturminister.

For politiske kommentatorer og journalister og kulturkjennere var det mer eller mindre opplest og vedtatt at partiets profilerte kulturpolitiske talsmann Olemic Thommessen ville ende som kulturminister.

Unntaket var hvis Venstre eller Kristelig Folkeparti skulle ønske seg posten, dersom det endte med en firepartiregjering.

Noen slik regjering ble det ikke, og Solberg trengte Thommessen til å fylle posisjonen som landets nummer to etter Kongen, altså Stortingspresident.

Dermed var det åpent hvem som skulle bestyre kulturen i kongeriket.

Idrettsbakgrunn

Kulturdepartementet har i tillegg til den «rene» kulturen også ansvaret for idretten her til lands, og der har Widvey lang erfaring.

Hun studerte idrett ved Idrætshøjskolen i Århus i Danmark og har spesielt vært engasjert i handikapidrett, både gjennom jobb og verv.

I fem år på 1980-tallet satt hun i styret til Norges handikapidrettsforbund og hun var medlem i IPU-utvalget (Idrett for psykisk utviklingshemmede) i Norges Idrettsforbund.

Nå sist var hun nestleder for styret i Tromsø 2018, organisasjonen som utarbeidet søknaden for Tromsø kommune om vinter-OL i 2018.

Den søknaden havnet aldri på kulturministerens bord, gitt at Norges Idrettsforbund selv stoppet prosessen etter mye om og men.

Dersom Widvey blir kultur- og idrettsminister, er det hun som får jobben med å følge opp søknaden fra Tromsø-rivalen Oslo om å arrangere OL i 2022, først ved å avgjøre om regjeringen går inn for statsgaranti og deretter eventuelt kjempe sammen med hovedstadens frontfigurer internasjonalt for å vinne avstemningen i Den internasjonale olympiske komite.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.