NRK Meny
Normal

Erna øker forspranget til Jens

– Nå ser jeg muligheten til å realisere mine politiske ideer, og det er jo det enhver politiker drømmer om, sier Høyre-leder Erna Solberg. På NRKs statsministermåling for august har hun festet grepet.

Høyre-leder Erna Solberg

Erna Solberg er i støtet fem uker før valget. I går var Høyre landets største parti på NRKs meningsmåling, og i dag viser NRKs statsministerbarometer at Solberg øker forspranget til Jens Stoltenberg. Her er Solberg på et skolebesøk denne uken.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Fem uker før stortingsvalget øker Erna Solberg forspranget til Jens Stoltenberg og er nok en gang den de fleste vil ha som statsminister.

I statsministerbarometeret Norstat har gjennomført for NRK i august, sier 37,7 prosent av de spurte at de ønsker Jens Stoltenberg som statsminister, mens hele 42,1 prosent vil ha hans utfordrer Erna Solberg.

Høyre-lederen ligger dermed 4,4 prosentpoeng foran dagens statsminister og har økt forspranget sammenlignet med forrige måling i juni.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Statsministerbarometer» i nytt vindu

– Følger partimålingene

Statsviter og valgforsker Bernt Aardal mener det er de generelle partimålingene som gjenspeiles i statsministerbarometeret.

– Jeg tror disse tallene i stor grad følger oppslutningen om partiene. Når vi ser en situasjon nå hvor Høyre er klart større enn Arbeiderpartiet, er det ikke så rart at det også gir seg utslag i spørsmålet om statsministerkandidaten, sier Aardal til NRK.no.

– Dette er også en bekreftelse på at Arbeiderpartiet har en del motvind for tiden. Målingen gir et bilde av at det er Høyre som er i støtet og leder an, og at Solberg også trekker fordeler av det.

Solberg: – Politikken som er avgjørende – ikke personen

Solberg selv er ikke uventet svært fornøyd med tallenes tale.

Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg studerer fornøyd NRKs måling for august.

Foto: NRK

– Jeg synes det er veldig hyggelig at så mange sier at de ønsker meg som statsminister. Jeg vet jo at det ikke er fordi det er et spørsmål om meg, det er først og fremst et spørsmål om at de ønsker en annen politikk i Norge. Det er politikken vår som er avgjørende for disse resultatene, ikke personen, sier Solberg.

Nå er målet å rekke å snakke med så mange velgere som mulig før valget 9. september.

Ser du statsministerboligen i enden av tunnelen?

– Jeg ser i alle fall muligheten til å realisere mine politiske ideer, og det er jo det enhver politiker drømmer om, sier Solberg med et smil.

Stoltenberg gir ikke opp

Den sittende statsministeren brukte gårsdagen blant annet på å dele ut roser på Youngstorget i Oslo. Der møtte Stoltenberg velgere som lovet å gjøre sitt til at han får fortsette som leder av regjeringen.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg, her i debatt mot Siv Jensen tirsdag denne uken, gir ikke opp og vil forsøke å overtale velgerne helt frem til valgdagen.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Erna Solberg ligger veldig godt an til å bli Norges neste statsminister. Frykter du at du mister jobben?

– Målingen reflekterer det som er partimålingene, og valgkampen handler om å gjøre noe med dem. Vi vet at veldig mange velgere bestemmer seg i dagene og timene før valget. Derfor er ingenting avgjort før valglokalene stenges, sier Stoltenberg.

– Du har nå sittet med makten i åtte år, er du skuffet over at folk ikke ønsker Jens Stoltenberg videre?

– Jeg er glad for at det er mange som støtter meg, men det jeg ser, er at det er et flertall i partimålingene for en annen regjering. Da er det min oppgave å drive valgkamp for det jeg tror på, sier Stoltenberg.

Fremgang for Siv Jensen

Til tross for at Erna Solberg har økt forspranget til Stoltenberg, opplever begge to en nedgang i oppslutningen om dem som statsminister sammenlignet med junimålingen.

For Erna Solbergs del er det en nedgang på 1,5 prosentpoeng, og for Jens Stoltenberg er det snakk om en nedgang på 2,7 prosentpoeng.

Den som går frem på NRKs statsministerbarometer, er Frp-leder Siv Jensen. Fremgangen er riktignok bare på 0,9 prosentpoeng, og hun får en oppslutning på 6,8 prosent.

– Det er veldig hyggelig at det er en bedring, men Fremskrittspartiet har hele veien vært veldig tydelig på at det er det største partiet på ikke-sosialistisk side som bør få statsministeren, sier Jensen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget