Hopp til innhold

Håper Erna snur ryggen til KrF og Venstre

Sentrale Frp-ere knuser Høyres drøm om en borgerlig firepartiregjering. Halvparten av Fremskrittspartiets listetopper sier rett ut at de helst ser et blåblått styre etter valget.

Erna Solberg med Skei Grande og Hareide i bakgrunnen

DELER IKKE ERNAS ØNSKE: Flere av Frps kandidater til Stortinget håper Høyre-leder Erna Solberg (t.v) dropper KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande etter valget. Frp-erne har liten tro på at Frp får gjennomslag for sin politikk dersom alle fire borgerlige partier skal med.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ulf Leirstein, Frp

BLÅBLÅ: – Jeg ønsker en såkalt blåblå regjering, det betyr Frp og Høyre og rent flertall i Stortinget, sier Ulf Leirstein, stortingsrepresentant fra Østfold.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
siv jensen portrett

ENIG MED ERNA: Frp-leder Siv Jensen står fast på at de ønsker regjeringssamarbeid med Høyre, Venstre og KrF.

Foto: Petter Olden / NRK

– Jeg tror det er en forutsetning for at vi skal få gjort noe i regjering, sier stortingsrepresentant Ulf Leirstein om hvorfor han ønsker en regjering bestående av Høyre og Frp.

Han er ikke alene.

NRK har spurt samtlige listetopper i Frp om hvem de helst vil gå i regjering med dersom de borgerlige vinner valget 9. september.

Et klart flertall av dem som vil si sin mening om saken svarer at de ønsker en blåblå regjering uten Venstre og KrF.

Hele ni av 19 Frp-listetopper vil ha en regjering bestående av Høyre og Frp. Tre svarer at de ønsker en firepartiregjering, mens sju mener det er for tidlig å si noe om saken før valgresultatet er klart.

Uenig med egen partileder

Dermed er minst halvparten uenige med egen partiledelse, som sier de vil danne regjering med alle partier på borgerlig side.

– Fremskrittspartiet har hele tiden sagt at vi ønsker å samarbeide med alle de andre tre partiene, sa partileder Siv Jensen under partiets landsmøte i helga.

Stortingsrepresentant og Nordland Frps førstekandidat, Kenneth Svendsen, frykter Frp ikke får gjennomført sin politikk dersom de går i regjering med Venstre og KrF.

– Jeg tror ikke det vil være strategisk lurt, men det er forhandlingsresultatet som avgjør, sier han.

Når det gjelder forhandlinger sier lederne for alle de fire borgerlige partiene det samme: «Vi skal snakke med alle».

KrF og Venstre: Lite sannsynlig med Frp-samarbeid

Men få på grasrota i Venstre, KrF og Frp snakker varmt om et regjeringssamarbeid der alle er med.

Som NRK fortalte i april svarer 20 av 30 sentralt plasserte tillitsvalgte i KrF at de ikke vil gå i regjering dersom Høyre og Frp har flertall alene.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande har sagt at det er lite sannsynlig at Venstre vil dele regjeringskontorer med Frp etter en eventuell borgerlig valgseier.

Sammen med KrFs leder Knut Arild Hareide drømmer hun om en ny regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre.

Men det siste året har en rekke meningsmålinger vist at Høyre og Frp har rent flertall alene.

NRKs partibarometer for mai har de to partiene 94 mandater til sammen, og kan dermed danne regjering uten hjelp fra KrF og Venstre.

Innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Fremskrittspartiet

JO FÆRRE, JO BEDRE: Per-Willy Amundsen tror Frp får mest Frp-politikk dersom Venstre og KrF holdes utenfor regjeringspartiene. - Det er opp til velgerne, sier han.

Foto: Knut Falch / SCANPIX
christian tybring-gjedde

KLAR TALE: Lederen for Oslo Frp og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde tror Frp vil tape på regjeringssamarbeid der alle fire borgerlige partier er med.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Ikke vits med firepartiregjering

Mens Høyre sier de vil ha alle borgerlige partier med i regjering selv om de blåblå får flertall alene, mener flere i Frp at det er en dårlig idé.

De tviler på at partiet vil få gjennomslag for hjertesaker som strengere innvandringspolitikk og veibygging uten bompenger dersom de må forholde seg til KrF og Venstre i regjering.

– Jeg konstaterer at jo færre partier man har å forholde seg til, og jo klarere de er plassert på høyresiden i norsk politikk, jo mer sannsynlig blir det at vi får gjennomslag for vår politikk, sier Per-Willy Amundsen.

– KrF og Venstre sier begge at det er usannsynlig med ei firepartiregjering, sier du det samme?

– Det er opp til andre å spekulere, jeg bare konstaterer at Frp ikke vil støtte ei regjering vi ikke er en del av. Så konstaterer jeg at det er velgerne som bestemmer, svarer stortingsrepresentanten fra Troms.

Lederen for Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, går enda lenger.

Han sier rett ut at det ikke er noen vits for Frp å delta i en bred borgerlig firepartiregjering.

– Den eneste vitsen med det ville vært å få regjeringserfaring. Men nå har vi vært 40 år i opposisjon, og det viktigste for oss er å få gjennomslag for politikken vår, sier Tybring-Gjedde til NRK.

– Hvis vi skal få gjennom mest mulig av vår politikk, er vi nødt til å ha kun to partier.

Partibarometer mai 2013

Parti

Valg '09 %

April %

Mai %

Endring

Ap

35,4

27,2

27,3

0,1

Frp

22,9

19,8

17,2

- 2,6

H

17,2

28,9

33,7

4,8

KrF

5,5

5,2

6

0,8

Rødt

1,3

2

1,7

- 0,3

Sp

6,2

5,3

3,3

- 2,1

SV

6,2

5,1

5

- 0,1

Venstre

3,9

3,9

3,5

- 0,4

MDG

0,3

1,2

1,4

0,2

Andre

1,1

1,3

1

- 0,4

Ekspander/minimer faktaboks

Norstats måling er utført fra 14. mai til 21. mai og omfatter 976 respondenter. 713 har oppgitt partipreferanse. Feilmarginen er på mellom 0,7 og 3,5.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.