Hopp til innhold

«Er det debattlederne eller politikerne som bestemmer spørsmålene? »

Leserne spurte om alt fra resultatene i NRKs valgomat til om Kurt Nilsen har spilt på Førde kulturhus.

Linn Sandberg Skarstein og Kyrre Nakkim

Her svarer prosjektleder Linn Sandberg Skarstein for valget på alle plattformer på NRK og politisk redaktør Kyrre Nakkim på spørsmål fra leserne.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

«Er NRKs journalister opptatt av å tilstrebe størst mulig grad av balanse og nøytralitet i presentasjonene av de enkelte politiske partiene ? Eller er det utfordrende for den enkelte journalist å "styre seg" hvis han eller hun har antipatier mot et parti?»

Spørsmålene fra NRK.nos lesere haglet i alle retninger da Linn Sandberg Skarstein og Kyrre Nakkim stilte til nettmøte om valgdekningen på NRK.

LES ALLE SPØRSMÅL OG SVAR HER!

Førstnevnte fordi hun er prosjektleder for hele NRKs valgdekning i alle kanaler, sistnevnte fordi han er politisk redaktør og leder for økonomisk og politisk avdeling i NRK.

– De som ikke klarer å «styre seg» får ikke dekke valget

Nakkim besvarte spørsmålet over på følgende måte:

– En enkeltjournalist kan ikke selv bestemme saksinnhold og vinkel. Alle saker diskuteres i redaksjonen og skal gjennomgås av en redaksjonell leder. Målet om saklighet og etterretterlighet gjelder alle journalistene. Vi skal dermed ha så mye kontroll at den enkelte journalists personlige holdning ikke skal påvirke for mye. Dersom vi merker at en journalist ikke klarer å "styre seg", vil vedkommende ikke dekke valget heller.

LES ALLE SPØRSMÅL OG SVAR HER!

Han fikk også spørsmål om NRKs forhold til Jens Stoltenberg og resten av den rødgrønne regjeringen.

– Hvorfor er dere ikke mer kritiske til den sittende regjeringen? Hvorfor snakker dere ikke mer ideologi, bare internkrangler og konstellasjons teori?

– Vi er like kritiske til alle sider av politikken. Vi har hatt ktitiske saker om f.eks regjeringens helsepolitikk, Høyres skattepolitikk og Frps asylpolitikk. Over tid sprer vi vår oppmerksomhet på alle store partier. Når det gjelder ideologi, kan vi vise til egne ideologidebatter gjennomført på Literaturhuset og som vi har sendt på nrk.no. Vi har også jevnlige samtaler om de boe lengre spørsmål i vårt Valgstudio, der Ingunn Solheim er programleder.

– Langt igjen til sirkuset i USA

Skarstein fikk spørsmål om ikke et, etter innsenderens mening, stort personfokus på Erna Solberg og Jens Stoltenberg er med på å amerikanisere valgkampen. Hun fikk også spørsmål om NRK ser på dette som en heldig utvikling all den tid velgerne stemmer på parti og partiprogram fremfor statsministerkandidat.

LES ALLE SPØRSMÅL OG SVAR HER!

– Med to så tydelige statsministerkandidater blir det naturlig nok mer personfokus rundt Solberg og Stoltenberg. Vi har nok likevel langt igjen til vi når det sirkuset en amerikansk valgkamp representerer. I NRK er vi opptatt av å få fram bredden, og vi har derfor valgt å ikke fokusere så mye på statsinisterdueller. Hvis du ser på valgsendingene våre vil du finne god bredde i hvilke partier som er representert.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.