Hopp til innhold

De borgerlige steiler av Frp-utvalg

Frps «bærekraftsutvalg» møter sterk kritikk fra de andre partiene på borgerlig side. – Dette er en av grunnene til at det er lite sannsynlig at vi går i regjering med Frp, sier KrF.

Sandberg og Tybring-Gjedde

OMSTRIDT: Frp-nestleder Per Sandberg og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde er to av medlemmene i Frps bærekraftsutvalg. De ønsker langt strengere regler for innvandring til Norge.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Onsdag avslørte NRK at et internt utvalg i Frp siden april har arbeidet med et forslag til en ny innvandrings- og asylpolitikk for partiet.

Utvalget har bestått av blant andre nestleder Per Sandberg og stortingsrepresentantene Christian Tybring-Gjedde, Per Willy Amundsen og Morten Ørsal Johansen. Disse fire har vært de tydeligste talsmennene for Frp på innvandringsfeltet.

Vil forby hjemreiser

Utvalget foreslår blant annet at ekteskap ikke skal ligge til grunn for opphold i Norge, at man må ha arbeidet i Norge i ti år før man kan bli statsborger og at 4-åringer som ikke kan nok norsk skal tvangssendes i barnehage på foreldrenes regning.

Geir Bekkevold.

RYSTET: – Det er greit at dette kommer ut før valget, så velgerne får se hva de får med Frp i regjering, sier innvandringspolitisk talsmann i KrF, Geir Bekkevold. Han lurer på om dette kan være et takk for sist fra Frp.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Utvalget vil også fjerne all språkopplæring og revurdere oppholdstillatelsen til personer som drar på ferie til hjemlandet. Frp ønsker også at Norge skal reforhandle flyktningkonvensjonen.

  • Se oversikt over forslagene til høyre i artikkelen!

– Jeg stusser over at de foreslår noe slikt, når de vet at dette er klart i strid med den politikken som vi, Venstre og Høyre ønsker. Men det er greit at det kommer ut før valget, så velgerne får se hva de får med Frp i regjering, sier innvandringspolitisk talsmann i KrF, Geir Bekkevold.

– Dette er en av grunnene til at vi sier at det er lite sannsynlig at vi går i regjering med Frp, legger han til.

KrF: – Kanskje et takk for sist?

Bekkevold sier han er overrasket og skuffet over det som står i det interne Frp-dokumentet.

– Jeg har nesten ikke ord for mye av det jeg leser. Jeg vil gjerne at de utdyper dette mes at «norsk kultur er truet». Hva mener de med det? Mener de virkelig at vi skal bryte de internasjonale konvensjonene vi har skrevet under på, spør han.

– Vender Frp ryggen til et bredt borgerlig samarbeid nå?

– Ja, de viser at de ønsker en politikk som de vet vil skape stor avstand til KrF. Kanskje er dette et takk for sist, siden Hareide og Skei Grande gikk ut og fortalte om det som skiller oss fra Frp? Men at de skulle gå så langt hadde jeg aldri trodd, sier Bekkevold.

Skepsis i Høyre og Venstre

Også Venstre stiller seg bak kritikken.

Guri Melby

UENIG: Venstre-nestleder Guri Melby synes ikke man skal teste mennesker for å finne ut om de er gode nok til å bli norske statsborgere.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– At vi skal teste mennesker for å finne ut om de er gode nok til å bli norske statsborgere er helt feil vei å gå. Det er ikke det et statsborgerskap handler om, sier Venstre-nestleder Guri Melby.

Heller ikke partiet som vil gå i regjering med Frp tar forslagene særlig godt imot.

– For å få til en vellykket integrering tar vi imot alle gode, velmente forslag, men dette er kanskje ikke av dem som bidrar til det, sier Michael Tetzschner, innvandringspolitisk talsmann for Høyre.

Han presiserer at forslagene ikke er tatt inn i Frps partiprogram, og at det finnes punkter som Høyre kan støtte.

Høyre: – Kan hemme integreringen

Tetzschner liker imidlertid ikke forslaget om at innvandrere må jobbe og skatte i 10 år i Norge før de kan få statsborgerskap.

– At vanlige, lovlydige folk skal ha så lang karantene er vi ikke tilhengere av. Det gjør at Norge ikke vil være på linje med andre land det er naturlig å sammenligne oss med. Det kan også virke hemmende på integreringen, for det betyr at man er i en uendelig lang ventekorridor før man kommer inn i Norge og dermed investere fullt ut følelsesmessig i det nye hjemlandet, sier Tetzschner.

Michael Tetzschner

IKKE KARANTENE: Høyres innvandringspolitiker Michael Tetzschner vil ikke være med på å sette folk i en tiårig «karantene» før de kan bli norske statsborgere.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Han er også overrasket over at Frp-utvalget er så skeptiske til arbeidsinnvandring.

– For Frps egen politikk forutsetter jo at vi skal mye arbeidsinnvandring, for de vil øke aktiviteten i samfunnet ved å bruke mer oljepenger nå, sier Tetzschner.

Ikke tro på barnehagetvang

Høyre-politikeren er enig med Frp i at barn bør språktestes, men har ikke tro på å tvangssende dem i barnehage på foreldrenes regning, dersom de ikke består testen.

– Vi bør tilby kjernetid for de familiene som ikke har lyktes. Men å presse foreldre til å betale et tvungent opphold selv, er noe annet enn vi vil.

– Frp mener at gratis barnehagetid er å belønne familier som ikke lærer barna norsk?

– Jeg tror det er helt andre årsaker til at barn henger etter i språkutviklingen, sier Tetzschner.

Han mener at det må være rom for at et parti driver høyttenkning. Men når det kommer til reforhandling av internasjonale avtaler er han krystallklar:

– Det blir ikke noe av dette i kommende periode, fastslår Tetzschner.

At Frp-utvalget vil utfordre EØS-avtalen betegner han som direkte skremmende:

– Den sikrer oss fri adgang til et marked på 500 millioner forbrukere av produkter vi vil selge.

– Det drøyeste jeg har sett

Tetzschner tror Norge ville støtt på store problemer dersom en regjering forsøkte å reforhandle FNs flyktningkonvensjon.

Utviklingsminister Heikki Holmås

REAGERER: Utviklingsminister Heikki Holmås mener det er rystende at Frp angriper FNs flyktningkonvensjon.

Foto: Svein Olsson, NRK

– Det er en komplisert avtale som har ligget til grunn for alle siviliserte samfunn i 60 år. Men det er interessant at de sier det, for vi har pekt på at de måtte endre konvensjonen for å få på plass sin politikk. Dette er en imøtekommelse av det, mener Tetzschner.

Ikke overraskende går Frps hovedmotstander SV langt hardere ut:

– Dette er det drøyeste politiske angrepet på menneskers grunnleggende rettigheter jeg noensinne har sett i Norge, sier utviklingsminister Heikki Holmås (SV).

– Samme dag som vi ser rystende bilder fra Syria, går Frp til angrep på flyktningkonvensjonen. Med dette sier Frp et gigantisk nei til verden. Et slikt parti må aldri komme i regjering, sier Holmås.

– Spreke og offensive forslag

Frp-leder Siv Jensen sier at hun ikke har tatt stilling til forslagene fra utvalget, men at de kommer med det hun kaller «spreke og offensive forslag».

siv jensen

IKKE BÆREKRAFTIG: Siv Jensen mener at norsk innvandringspolitikk ikke er bærekraftig, og er glad for det hun kaller spreke forslag fra Frps interne utvalg.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Vi skal gå gjennom hvert eneste punkt. Noen av forslagene er allerede vår politikk, mens andre må vi bruke mer tid på før vi eventuelt går videre med dem, sier Jensen.

– I rapporten brukes uttrykket «kulturell bærekraft». Er norsk kultur truet?

– Frp har vært tydelige på at vi må tørre å være stolte av vårt opphav og identitet for å samtidig klare å være rause med andre kulturer som kommer til Norge. Det som har vært bærende til nå, er at vi nærmest skal be om unnskyldning for hvem vi er. Det er ikke bra, svarer Jensen.

Hun avviser at Frp dermed er «partiet for nordmenn flest»:

– Veldig mange innvandrere deler Frps syn i stadig mer av vår innvandringspolitikk. Det gjelder særlig innvandrere som er i jobb, som ønsker å være del av vårt fellesskap og som opplever at andre kommer og ødelegger for dem, sier Jensen.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.