Hopp til innhold

«Norge må ut av EØS»

Det heter det i en politisk uttalelse fra landsmøtet til SV. Men tittel til tross, uttalelsen kommer ikke til å få konsekvenser for en ny rødgrønn regjering.

lysbakken klapper landsmøtet

SV-leder Audun Lysbakken vil erstatte dagens EØS-avtale, og har landsmøtet i ryggen. Men vedtaket kommer ikke til å hindre fortsatt rødgrønt samarbeid.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Det ble rabalder da regjeringspartnerne SV og Sp sådde tvil om de ville jobbe for å reforhandle EØS-avtalen dersom de skulle være med videre i et rødgrønt regjeringsprosjekt også etter stortingsvalget i høst.

Det fikk Arbeiderpartiets fotsoldater til å kreve en offentlig avklaring om saken fra sine EØS-kritiske regjeringssoldater i månedsskifte januar og februar.

Det er ikke første gang. Også i oktober i fjor gikk partisekretær Raymond Johansen ut i politisk kvarter på NRK P2 og sa at EØS-avtalen er fundamental for en rødgrønn regjering generelt, og Arbeiderpartiet spesielt.

Hør politisk kvarter fra 26. oktober under.

Likevel har SV valgt å vedta en politisk uttalelse på eget landsmøte med tittelen «Norge må ut av EØS».

Mye skrik, men alt ved det gamle

Teksten røper imidlertid lite nytt. Der slår man nemlig fast at SV ønsker at avtalen skal erstattes av en ny samarbeids- og handelsavtale på sikt.

Senere i forslaget står det at SV i kommende periode blant annet vil jobbe for at Norge i større grad skal benytte handlingsrommet som ligger i dagens avtale.

I klartekst betyr det at partiet er villig til å gå inn i et nytt regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og SV basert på den allerede eksisterende EØS-avtalen.

Det er også helt i tråd med partileder Audun Lysbakkens uttalelser 25. januar i år da han sa:

– Å erstatte EØS-avtalen med en bedre avtale for Norge er SVs langsiktige mål. Vi vet at vi ikke vil få flertall for det i kommende stortingsperiode. Derfor vil grunnlaget for en ny rødgrønn regjering være det samme som det hele tiden har vært, at Norge er med i EØS og utenfor EU.

Lysbakken mener det er viktig at landsmøtet også gir så klart uttrykk for at man skal jobbe aktivt for å samle støtte for partiets EØS-syn, til tross for at det ikke får virkning på selve avtalen i kommende periode.

Heming Olaussen i Nei til EU sier han er glad for at landsmøtet til SV, etter hans mening, har skjerpet profilen når det gjelder EØS.

– Jeg oppfatter at det viktigste man sier er det man sier til slutt der man har helt konkrete krav om at tariffavtaler, arbeidsmiljølov og ILO-konvensjoner skal gå foran EU-lovgivning. Det er et radikalt krav, sier Olaussen.

Han mener det kan få støtte fra LO-kongressen, og da kan det endre EØS-diskusjonen i Norge.

– Langsiktig prosess å komme seg ut

Olaussen sier det ikke var forventet at man skulle kunne gå ut av avtalen i kommende stortingsperiode.

– Det å komme ut av EØS er en langsiktig prosjekt, det skjønner alle. Partiene står der de stod i 1992, slik at hvis man skal få dynamikk i prosessen slik velgerne ønsker, så må LO på banen og forsvare sine faglige rettigheter. Hvis SV og LO er i overensstemmelse vil jeg tro at Ap også må begynne å lytte.

– Partisekretær Raymond Johansen i Ap har flere ganger sagt at det er uaktuelt for partiet eller en regjering der de inngår å gå ut av EØS-avtalen. Hvordan endres dette av dagens vedtak?

– Jeg tror at SV ikke aksepterer Johansens tolkning, og jeg tror dette vil vise seg å bli krevende i årene som kommer fordi EU utvikler seg slik at flere og flere samfunnsoppgaver utvikler seg til å bli varer som konkurranseutsettes. Det utfordrer den norske modellen og fagbevegelsen, og jeg tror at siste ord i denne saken ikke er sagt, sier Olaussen.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.