Kilder til NRK: – Kun Høyre og Frp i regjering

Etter det NRK erfarer, blir Norges nye regjering blåblå, dannet av Høyre og Frp.

Siv Jensen og Erna Solberg

REGJERINGSKOLLEGER: NRKs kilder opplyser at det blir Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg som sammen skal danne en mindretallsregjering.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det opplyser flere kilder, som har deltatt på sine respektive partiers møter i dag, til NRK.

Det har gjennom dagen vært svært usikkert hva utfallet av regjeringssonderingene, som har pågått i tolv dager, blir.

Dagbladet har meldt at de fire borgerlige regjeringsvinnerne er enige om å anbefale sine partier til å si ja til regjering, mens Aftenposten siterer en stortingskilde på at det blir bare Høyre og Frp som blir sittende i regjeringen.

– Ikke fått tilstrekkelig gjennomslag

Etter det NRK kjenner til, blir det en blåblå regjering bestående av Høyre og Frp, med støtte fra KrF og Venstre i Stortinget.

– Jeg vil tro det er slik at Venstre og KrF mener de ikke har fått tilstrekkelig gjennomslag til å gå inn i en firepartiregjering og hver dag i fire år måtte forsvare politikken en slik regjering står for, sier NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

– De vil heller bruke sin vippeposisjon i Stortinget til å få makt derfra, sier Takvam.

Han sier at Høyre og Frp nå skal forhandle frem en regjeringsplattform seg imellom, men at alle de fire partiene har en felles plattform i tillegg.

Drømmen knust

Dersom sentrumspartiene blir stående utenfor regjering, slik NRKs kilder opplyser, betyr det at Erna Solbergs drøm om en bred firepartiregjering er knust.

Nå ligger det an til at hun må styre en mindretallsregjering.

– Det vil være en seier mot alle odds dersom alle fire kommer inn i regjering, sånn som dere har omtalt dette prosjektet de fire siste årene, sa påtroppende statsminister og Høyre-leder Erna Solberg til pressen onsdag.

Nå tyder alt på at oppgaven ble for stor.

– Erna Solberg hadde opplagt ønsket seg en flertallsregjering for å ha et tryggere styringsgrunnlag. Men vi har lagt merke til at hun ikke har skapt en fallhøyde ved å låse seg til en firepartiregjering, så hun har nok sett at i utgangspunktet var den politiske avstanden så stor at det i realiteten ville bli vanskelig å få med alle fire partiene, sier Magnus Takvam.

Sentrumspartiene KrF og Venstre har hele tiden sagt at de anså det som usannsynlig å sitte i regjering sammen med Frp.

Det trengs 85 mandater for å få flertall i Stortinget. Høyre og Frp har 77 mandater til sammen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Siv Jensen, Erna Solberg, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande

BEGYNTE SOM FIRE: Partiledelsene i Høyre, Frp, Venstre og KrF satt sammen i omfattende regjeringssamtaler i Nydalen og på Stortinget i til sammen tolv dager. Nå tyder alt på at Erna Solberg ikke lyktes i å få med alle inn i regjering.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Stor skepsis

Da regjeringssonderingene ble avsluttet tidlig i ettermiddag, var det etter tolv dager med samtaler.

NRK har tidligere fortalt at skepsisen i KrF og Venstre hele tiden har vært stor. Mange politikere i de to partiene har fryktet at seirene de eventuelt kunne få i en regjeringsplattform, ville bli overskygget av det daglige arbeidet.

Mens Høyre og Frp har 77 mandater til sammen, har nemlig sentrumspartiene betraktelig færre, til samme 19 representanter på Stortinget.

Når vedtak skal fattes og budsjetter vedtas har mange i KrF og Venstre vært redde for at kjøttvekta skal velte deres hjertesaker ut av regjeringens politikk.

– Én ting er hva man får nå i disse sonderingene, men man stoler ikke helt på hva man får i enkeltvedtak og fremtidig budsjettvedtak, sa en partikilde til NRK søndag kveld.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget