Hopp til innhold

Frykter kjøttvekta velter sentrum av lasset

Sentrumspolitikere NRK har snakket med er redde for å tape de daglige regjeringskampene med Frp, selv om sonderingene har gitt noen seiere. Denne frykten kan bli avgjørende for Solbergs drøm om en firepartiregjering.

Erna Solberg, Siv Jensen, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande

HVILKEN VEI GÅR DE: Hvordan blir Norges nye regjering? I dag får velgerne trolig vite svaret. Også sentrale partitopper er svært spente på utfallet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Dersom KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande kjenner på den samme tvilen, kan de velge opposisjon framfor regjeringsdeltakelse.

Som NRK.no fortalte fredag skal KrF og Venstre fått viktige gjennomslag i saker som bistand og asylbarn. Men NRK har snakket med flere politikere i KrF og Venstre som frykter at seirene de får i en eventuell regjeringsplattform vil overskygges i det daglige arbeidet.

Mens Høyre og Frp har 77 mandater til sammen, har sentrumspartiene 19 representanter på Stortinget.

Når vedtak skal fattes og budsjetter vedtas er mange i KrF og Venstre redde for at kjøttvekta skal velte deres hjertesaker ut av regjeringens politikk.

– Én ting er hva man får nå i disse sonderingene, men man stoler ikke helt på hva man får i enkeltvedtak og fremtidig budsjettvedtak, sier en partikilde til NRK søndag kveld.

Kildene NRK har snakket med har ikke selv deltatt i de sonderingene, og det er foreløpig uvisst hva partilederne har bestemt seg for.

Røper lite til sine egne

Mandag er det nøyaktig to uker siden de fire borgerlige partilederne møttes til sonderinger for første gang. I alt har de holdt møter i elleve dager. Etter mer enn 70 timer med samtaler hadde de fredag kveld ennå ikke funnet ut om de skal i regjering sammen eller ikke.

Alt de har villet si til pressen er at «ingenting er klart før alt er klart».

I dag er det ventet at de vil kunne svare på spørsmålet velgerne har lurt på siden valgnatten 9. september: Får Norge en ny flertallsregjering med Høyre, Frp, KrF og Venstre, eller velger sentrumspartiene et liv i opposisjon?

Det er ikke bare velgerne som har levd i uvisshet. Partilederne og deres nærmeste støttespillere har holdt kortene klistret inntil brystet. Heller ikke partiorganene har så langt fått vite detaljer om hvilke kompromisser som ligger på bordet.

– Jeg forventer en endelig avklaring mandag. Det er stor spenning i partiet, sier en Frp-kilde til NRK.no.

– Jeg aner virkelig ingenting. De som sonderer holder helt tett, så jeg er veldig spent, sier en KrF-politiker.

Flere borgerlige partikilder sier til NRK at de er svært spente før partilederne skal orientere sine respektive partiorganer i ettermiddag. Da partilederne kalte inn «baklandet» onsdag sist uke fikk de grønt lys til å fortsette med samtaler selv om de røpet svært lite av innholdet i sonderingene.

– Vi venter i spenning

I dag er det ventet at det blir tatt en endelig beslutning om hvem som skal gå videre til reelle regjeringsforhandlinger eller ikke.

– Jeg har behov for å konsultere partiet. Mandag vet vi veldig mye, sa Knut Arild Hareide da han forlot sonderingene fredag.

Høyre, KrF og Venstre møter sine stortingsgrupper fra klokken 15, mens Frp samler sitt sentralstyre rundt samme tid. Klokken 17 får Frps landsstyre for første gang innblikk i sonderingene, selv om de ikke skal fatte et vedtak før en eventuell regjeringsplattform foreligger.

For første gang i historien kan Frp komme i regjering, men få i partiet har til nå fått vite hva partileder Siv Jensen har vært villig til å gi.

– Vi venter i spenning. Nå vet jeg like lite som alle andre, sier et medlem av landsstyret til NRK søndag kveld.

Etter det NRK får opplyst skal Frp-ledelsen først og fremst orientere partiet om veien videre. Siv Jensen sa allerede onsdag et enstemmig sentralstyre har bedt henne «om å gå i reelle forhandlinger med de partiene som ønsker å gjøre det».

– Velger opposisjon om helheten ikke er god nok

Etter det NRK forstår var verken Venstre eller KrF fornøyd med gjennomslagene de lå an til å få da. Torsdag kom partilederne Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande tilbake til sonderingsbordet med nye krav.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Se bildene fra møterommet

TIDKREVENDE: Denne gjengen har sett mye til hverandre de siste dagene. Torsdag flyttet sonderingene fra Nydalen til et møterom på Stortinget.

Begge sentrumspartiene gikk til valg på at de ønsket en regjering bestående av KrF, Venstre og Høyre – uten Frp. Siden Frp nekter å støtte en regjering de selv ikke er en del av, er det knyttet stor spenning til hva sentrumspartiene velger å gjøre. Både Venstre og KrF vil stille store krav til gjennomslag i sine hjertesaker dersom de skal si seg villige til å regjere med Frp.

– Viljen til kompromiss er på mange områder stor i Venstre, men det er noen store seire vi skal ha på noen viktige områder for at det skal være verdt det, sa Trine Skei Grande onsdag kveld.

Også Knut Arild Hareide har vært klar på at KrF ikke vil gå i regjering for enhver pris.

– Er ikke helheten god nok, velger vi opposisjon, sa han onsdag.

KrF skal ha fått med seg de andre borgerlige partiene på at en ny regjering skal bruke én prosent av nasjonalinntekten på bistand. Når det gjelder asylpolitikken sier flere kilder til NRK at det skal være enighet om å gi amnesti til asylbarn som har vært lenge i landet.

Men KrF frykter medaljens bakside.

Bistandsprosenten regnes ikke som en blank seier fordi Høyre og Frp skal ha presset gjennom at bistanden skal gis på en måte KrF ikke liker.

Også amnestiet for lengeværende asylbarn kan være en seier med bismak. Frp vil trolig kreve innstramninger i innvandringspolitikken som flere i KrF og Venstre opplever som smertefulle.

Mens sentrum gikk til valg på en mer human linje, er en strengere innvandringspolitikk en av Frps viktigste saker.

Noen valgløfter må brytes

Men samtalene handler om mer enn politiske prinsipper og enkeltsaker.

Etter det NRK erfarer det det særlig synet på økonomi, pengebruk og økonomisk handlingsrom som har preget innspurten av sonderingene. Påtroppende statsminister Erna Solberg er villig til å strekke seg langt for å få med de andre partiene, men hun vet ikke om hun har råd.

De borgerlige partiene gikk til valg på dyre løfter. Høyre lover omfattende skattekutt, Frp vil ha slutt på alle bompenger, mens KrF har kommet med milliardløfter til barnefamiliene.

Alle partier må bryte noen valgløfter dersom de skal gå i regjering.

Mandag får vi trolig vite om alle synes det er verdt det.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.