– En stemme på KrF er ikke en stemme på Frp

Sp-leder Liv Signe Navarsete mener likevel at KrF kommer til å slite med å få gjennomslag for sine hjertesaker dersom de sender Frp inn i regjeringskontorene.

Liv Signe Navarsete

Kristelig Folkeparti svikter sentrum når de åpner for å gi FrP regjeringsmakt, mener SP-leder Liv Signe Navarsete. - Vi vil ha politisk innflytelse, kontrer KrFs Knut Arild Hariede.

Foto: Martin Hammervik / NRK

En gang sloss Liv Signe Navarsete og Knut Arild Hareide skulder ved skulder, men i valgkampen 2013 sloss sentrumspartiene SP og KrF mot hverandre.

På direkte spørsmål i Politisk kvarter på NRK P2 tirsdag morgen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide at han mener at KrF har mer til felles mer Senterpartiet enn med Fremskrittspartiet.

Likevel jobber partiet for å åpne regjeringsdørene for nettopp Frp.

knut arild hareide tale

KrF-leder Knut Arild Hareide mener partiet han leder har mer til felles med Senterpartiet enn FrP, men mener partiet er best tjent med at FrP havner i regjeringskontorene.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det er fordi vi nå ønsker en ny regjering etter åtte år med rødgrønt styre. Det for KrF å stå på tribuneplass slik vi har gjort i åtte år er ikke aktuelt, vi ønsker politisk innflytelse, sier KrF-leder Knut Arild Hariede.

For noen dager siden oppfordret SPs parlamentariske leder Trygve Slagsvold Vedum verdibevisste velgere tenke seg om to ganger før de stemte på KrF.

Men SP-leder Liv Signe Navarsete er ikke med på at partiet stiller spørsmål ved KrFs verdigrunnlag.

– KrF svikter sentrum

–Jeg mener ikke at en stemme til KrF er en stemme til Frp, og jeg er helt sikker på at KrF vil arbeide for å få størst mulig gjennomslag for sine saker, også i samarbeid med Frp, sier Navarsete.

Hun spår likevel at KrF skal få slite kraftig med å få gjennomslag i hjertesaker som bistand og alkoholpolitikken.

– Det er i hvilken politikk vi får, og hvilken retning landet skal gå som er viktig. Her mener jeg at KrF svikter sentrum litt ved å åpne for at Frp får makt og at de kommer inn i regjeringskontorene, sier hun.

– Selger ikke ut landbrukspolitikken for svarte limousiner

Det siste året har KrF i stor grad gått på frierføtter til SPs kjernevelgere, bøndene, når det gjelder landbrukspolitikken.

KrF-leder Hariede vil ikke svare på om han tror det blir mer eller mindre overføringer til landbruket med en ny regjering.

– Men det jeg har sagt er at det ikke er aktuelt å selge ut landbrukspolitikken for svarte limousiner i en ny regjering, sier Hareide, med henvisning til statsrådenes svarte tjenestebiler med sjåfør.

Men Navarsete mener historien viser at KrF og Høyre i posisjon tidligere har kuttet vesentlig i støtten til landbruket.

– Trenger høyere oppslutning for å lykkes

– Da KrF, Høyre og Venstre gikk ut av regjeringskontorene i 2005 var bevilgningene til landbruket 600 millioner mindre enn da de gikk inn. Den gang var ikke Frp med, og vi vet at Frp er tydelige i å kutte i støtten til landbruket, sier Navarsete.

– I siste meningsmåling som kom i går havnet KrF under sperregrensen. Samtidig sier du at dere skal nedkjempe både Høyre og Frp når det gjelder landbrukspolitikken. Hvordan skal dere klare det?

– Det er klart at dersom vi ikke får større oppslutning enn i den målingen vil vi ikke lykkes med det. Men jeg har lyst til å si at vi lå svært dårlig an også på samme måling før sommeren, men på et gjennomsnitt av ti målinger samme måned lå vi langt bedre an, sier Hareide.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget