Thommessen blir ny stortingspresident

Høyre, Venstre, Frp og KrF er enige om at Høyres Olemic Thommessen blir ny stortingspresident.

Det ble onsdag kunngjort at Olemic Thommessen blir ny stortingspresident. Hør hva han har å si om den nye jobben.

SE VIDEO: Olemic Thommessen ble spurt for en uke siden om han ville bli ny stortingspresident.

Han tar dermed over vervet etter Aps Dag Terje Andersen.

– Det er en stor ære og et veldig ansvar som bygger seg opp når man får spørsmålet om å stille som stortingspresident. Det takker jeg ydmykt ja til, sier Thommessen under pressekonferansen på Stortinget hvor nyheten ble offentliggjort.

Måtte tenke seg om i én uke

Thommesen han ble spurt for en uke siden om å bli ny stortingspresident og har brukt tiden på å tenke over om han ønsket vervet. Mange hadde ventet at Thommesen skulle bli kulturminister i den nye regjeringen.

– Jeg håper jeg vil være en som alle representantene føler gjør en jobb for dem og står opp for dem når det trengs, sier han.

– Neste år er det grunnlovsjubileum, og jeg håper det blir avspark for arbeid med store spørsmål, sier Thommesen, som ønsker debatt om benyttelse av stemmerett blant unge og «nye landsmenn», og om endrede medievaner.

Det er 20 år siden Høyre hadde posten som stortingspresident, da med Jo Benkow fra 1989 til 1993. Stortingspresidenten har landets nest høyeste rang etter kongen.

Talsperson for kultur

Thommessen har vært innvalgt på Stortinget fra Oppland siden 2001 og er medlem av Stortingets familie- og kulturkomité. Han har vært Høyres talsperson for saker innen kultur, medier, barn og familie samt likestilling.

Det er tradisjon for at stortingspresidenten kommer fra det største regjeringspartiet, og det er vanlig å velge en nestor med lang fartstid på Stortinget. Men det finnes unntak: Både Jørgen Kosmo og Kirsti Kolle Grøndahl, begge Ap, svingte klubben under borgerlige mindretallsregjeringer.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.