Hopp til innhold

Sp vil skrote helseforetakene

LOEN (NRK.no): Grasrota i Senterpartiet fikk gjennomslag for kravet om at partiet skal gå inn for å skrote de regionale helseforetakene.

Kjersti Toppe

SEIER: Kjersti Toppe, stortingsrepresentant fra Hordaland, har vært en tydelig motstander av helseforetaksmodellen.

Foto: Vågenes, Hallgeir / VG

Senterpartiet har alltid vært imot den såkalte foretaksmodellen i helse-Norge, som går ut på at sykehusene styres av fire regionale helseforetak.

Mener systemet er udemokratisk

Men i årets forslag til partiprogram gikk komiteen inn for å bevare dagens modell.

Det fikk mange senterpartister til å se rødt.

– Det er en fallitterklæring for Sp om det blir stående, sa stortingskandidat fra Telemark, Beate Marie Dahl Eide, til NRK.no før voteringen.

Artikkelen fortsetter under bildet:

sykehuskonflikt i Sp

Senterpartister fra hele landet fikkk gjennomslag for at partiet skal programfeste at de vil skrote foretaksmodellen. Fra venstre: Stortingskandidatene Kåre Gunnar Fløystad (Aust-Agder), Beate Marie Dahl Eide (Telemark) Kathrine Kleveland (Vestfold) og fylkesleder i Buskerud Kari Anne Sand.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Hun og flere andre senterpartister mener foretaksmodellen tar makta fra lokalpolitikerne, og fører til en unødvendig byråkratisering av sykehusene.

I dag fikk de full seier da Senterpartiets landsmøtedelegater skulle si sin mening.

Stedlig ledelse ved alle lokalsykehus

Hordalands forslag om at Sp vil «oppløse den regionale foretaksmodellen og beholde statlig eierskap, men demokratisere og desentralisere styringen» ble vedtatt.

– Det var greit å få det inn på rett kurs igjen, i forhold til det som har vært Senterpartiets politikk hele veien, sier fylkesleder i Buskerud, Kari Anne Sand, til NRK.no.

– Hvordan skal Sp kjempe for dette i regjering?

– Det er klart det blir tøffe tak, regionmodellen er jo Jens Stoltenbergs hjertebarn, og det kommer til å gå varmt for seg. Men jeg har tillit til at våre dyktige helsepolitikere vil gi ledelsen den informasjonen de trenger for å kjempe den kampen, sier lokalpolitikeren.

Senterpartiets ferske program krever også at alle lokalsykehus skal ha en «stedlig ledelse med personalansvar, økonomiansvar og faglig ansvar».

Senterpartiet stemte også for at det langsiktige målet er å overføre ansvaret for sykehusene til regionalt folkevalgt eierskap.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.