Solberg presenterte statsrådene på Slottsplassen

Klokken 12 i dag presenterte Erna Solberg sin nye regjering på Slottsplassen. – Vi skal jobbe for det beste for Norge, lovet hun.

Erna Solbergs regjering på slottsplass

Erna Solbergs regjering på slottsplass

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Etter å ha vinket til pressen på fremsiden av Slottet, tok Solberg med seg alle statsrådene til baksiden for å motta hyllesten.

– Vi har i dette ekstraordinære statsrådet vedtatt ansvarsområdene i den nye Høyre-Frp-regjeringen, og vi har tiltrådt fra klokken 12 i dag, sa Solberg til jubel fra de fremmøtte.

Solberg tok over etter at Jens Stoltenberg formelt gikk av etter at han fikk innvilget sin avskjedssøknad av kongen. Det skjedde i dagens andre ekstraordinære statsråd hos kongen på Slottet.

Les også: Solberg: Derfor fikk de jobben

Solberg sa videre at regjeringen skal følge opp de sakene de gikk til valg på, før hun presenterte alle de nye statsrådene.

– Alle disse statsrådene har lovet å jobbe for det beste for Norge de neste fire årene, og det kommer vi til å gjøre, sa Erna Solberg etter at hun på ny hadde lest opp navnene på sine 18 statsråder.

Hun sa at hun har lagt vekt på politisk erfaring og god kunnskap når hun har satt sammen regjeringen. Solberg mener at hun har funnet balansen mellom regjeringserfaring, erfaring fra Stortinget og faglig kompetanse.

Nyutnevnt statsminister Erna Solberg møtte folket bak slottet etter å ha vært i statsråd på slottet.

Statsminister Erna Solberg møtte folket

– Jeg mener dette blir en styringsdyktig og god regjering med kunnskapsrike politikere på alle plassene. Dette blir fire vellykkede år, sa Solberg.

Etter den formelle presentasjonen lovte Solberg at det blir litt tid til fest i dag.

– Men fra i morgen skal vi jobbe med de politiske sakene, sa hun.

Mandag møtte Erna Solbergs regjering til sitt første statsråd på slottet.

Solberg-regjeringens første statsråd

På baksiden

Det var etter Solbergs eget ønske at regjeringen viste frem sine statsråder på baksiden av Slottet.

Slottsplassen er under renovering og åpner først for publikum 24. oktober.

– Hun kunne gått ut på fremsiden, men valgte selv å gjøre det på baksiden der det vil bli adgang for flere som ønsker å hilse på den nye regjeringen, sa kommunikasjonsrådgiver og påtroppende statssekretær ved SMK, Sigbjørn Aanes, til NRK tirsdag.

Rødgrønn avskjed på slottsplassen

Tidligere i dag tok de rødgrønne avskjed på slottsplassen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tidligere i dag fikk Stoltenberg og hans regjering blomster da de kom ut på slottsplassen for å ta farvel.

– Vi fattet to beslutninger i dag. Den ene beslutningen var at den sittende regjeringen fikk innvilget sin søknad om avskjed, og den andre beslutningen var at en ny regjering ble utnevnt. Åtte års arbeid er dermed avsluttet og jeg vil takke for tilliten som vi har blitt vist. Jeg vil også takke statsrådene for det arbeidet som er blitt gjort, sa Stoltenberg.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.