Lysbakken: Frp er en usedvanlig dårlig representant for norsk kultur

SV utroper Frp som hovedmotstander i valgkampen. Ifølge partileder Audun Lysbakken er Frp en trussel mot norske verdier. – Dette blir for dumt, svarer Siv Jensen.

Lysbakken tok et oppgjør med Frp

NETT-TV: Se og hør Lysbakkens angrep på Frp. – Valget i høst handler om det et Frp eller SV sine verdier som skal få gjennomslag i norsk politikk, sa SV-lederen.

– Hvis det er typisk norsk å være opptatt av likestilling, små forskjeller og nøysomhet, da er Fremskrittspartiet en usedvanlig dårlig representant for norsk kultur, sa Audun Lysbakken til stor applaus under SVs landsmøte på Lillestrøm.

Ypper til verdikamp mot Frp

Dagens tale ble på forhånd omtalt om Lysbakkens viktigste tale noen sinne. Regjeringspartiet SV kjemper mot sperregrensen på flere meningsmåler.

Høstens valg blir ikke bare et spørsmål om regjeringsmakt. For SV er det også et spørsmål om å overleve som stortingsparti.

SVs strategi for å gjenvinne velgerne er todelt: De må tydeliggjøre forskjellene mellom seg selv og Arbeiderpartiet for å få rødgrønne velgere til å stemme SV framfor storebror Ap. Samtidig må partiet overbevise dem som frykter Frp i regjering at et sterkt SV er det som må til for å sikre rødgrønn seier.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Lysbakken startet landsmøtetalen med å slå fast at SV kommer til å fortsette å kjempe mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen

NETT-TV: - Vi sier nei til oljeboring fordi vi sier ja til Nord-Norge, sa Lysbakken under sin landsmøtetale.

Mens Lysbakken markerte avstand til Ap med å erklære at SV aldri vil svikte kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, yppet han til en grunnleggende verdikamp da han utpekte Frp som hovedmotstander i valgkampen.

– Mens vi er konkrete og konsekvente i verdipolitikken, er Frp generaliserende og inkonsekvente, sa Lysbakken.

– Jeg savnet Siv Jensen

SV-lederen hevder Frp opptrer lite troverdige når de advarer mot islamisering av Norge, samtidig som de ifølge ham unngår å ta et oppgjør med høyreekstreme krefter og reaksjonære kristne.

– Det er jo påfallende hvor høye og mørke Frp er i sin fordømmelse av konservative muslimer, og hvor lave og lyse de er i oppgjør med alle andre sine fordommer, sier Lysbakken.

Han viste til at mange SVere deltok i den antirasistiske motdemonstrasjonen da Norwegian Defence League (NDL) demonstrerte mot islam i Gamlebyen i Oslo like før jul.

– Vet dere hvem er savnet? Jeg savnet Siv Jensen, sa Lysbakken til spredt humring fra salen.

Frp: – SV må roe seg ned

Frp-leder Siv Jensen

KAMPKLAR: - Jeg skjønner godt at SV vil utpeke oss som hovedmotstander for å få fokus vekk fra alt de ikke har klart å gjennomføre i regjering, sier Siv Jensen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Også Frp-leder Siv Jensen humrer av Lysbakkens advarsler om hva som kan skje med norske verdier dersom hennes parti kommer i regjering.

– Det blir rett og slett for dumt. De grunnleggende verdiene som samfunnet er bygget på, som demokrati, likestilling og ytringsfrihet, det er alle partiene enige om, sier Jensen til NRK.no.

– Lysbakken sier han savnet deg på demonstrasjonen mot NDL?

– Han så meg ikke i 8. mars-toget heller, men det betyr ikke at jeg ikke er opptatt av likestilling. Frp tar avstand fra alle former for ekstremisme, sier hun og legger til at SV må roe seg ned.

Partibarometer mars 2013

Parti

Valg 09 %

Februar %

Mars %

Endring feb/mars

Ap

35,4

30,2

27,1

- 3,1

Frp

22,9

17,6

20,4

2,8

H

17,2

30,2

32,0

1,8

KrF

5,5

4,4

5,8

1,4

Rødt

1,3

1,5

0,8

- 0,6

Sp

6,2

5,3

3,5

- 1,7

SV

6,2

5,5

3,9

- 1,6

Venstre

3,9

3,9

3,6

- 0,3

MDG

0,3

0,7

0,9

0,2

Andre

1,1

0,8

1,8

1,0

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget