Hopp til innhold

Lysbakken i strupen på Olav Thon

SV er lei klagingen til rikinger som Stein Erik Hagen og Olav Thon. – Vår klare melding for de neste fire årene er: Ikke skattekutt til den styrtrike sutreklassen, sa SV-leder Audun Lysbakken i landsmøtetalen sin.

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken gikk i strupen på Olav Thon, Stein Erik Hagen og Frp under landsmøtetalen sin.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

- Oljetilhengerne forsøker med jevne mellomrom å framstille motstanderne av oljeboring i Lofoten og Vesterålen som kaffe latte-drikkende søringer som vil stå i veien for utvikling og arbeid i nord. Det gjør meg forbannet. Ikke fordi jeg blir framstilt som en kaffe latte-drikkende søring, det er jeg jo, men fordi de fremstiller Nord-Norge som et slags u-land uten ideer, som må reddes av oljeindustrien.

Slik startet Audun Lysbakken sin andre landsmøtetale som leder for SV.

Han var klar på at SV sier nei til oljeboring i Vesterålen og Lofoten fordi det, etter Lysbakkens mening, er å si ja ti Nord-Norge.

-- Oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er ikke redningen for et Nord-Norge «i krise». Det er en trussel mot et Nord-Norge fullt av muligheter, sa Lysbakken til et lydhørt publikum.

Lysbakken startet landsmøtetalen med å slå fast at SV kommer til å fortsette å kjempe mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen

Lysbakken startet med kampen mot olje i Lofoten

Han listet opp fire grunner for hvorfor SV ikke ønsker å åpne for oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

  • Ansvaret for å ta vare på sårbar natur.
  • Å sikre næringsgrunnlaget i nord.
  • Å redusere usunn avhengighet i norsk økonomi.
  • Å bekjempe klimaproblemene for kommende generasjoner.

– SV vil aldri svikte i kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. SV er partiet for miljø og rettferdighet. I Norge og i verden. Det er vår plass i norsk politikk, sa Lysbakken.

– Det rødgrønne Norge ble kalt Sovjet-stat

Deretter gikk SV-lederen over til å fortelle om Stein Erik Hagen og Olav Thon som advarte om at Norge henholdsvis ville utvikle seg i retning av det tidligere Øst-Europa, og at landet var i ferd med å bli en sovjetstat.

– Det slo meg her en dag, da jeg stod i brødkøen i den tomme butikken og så en militærparade marsjere forbi, he-he. Det er dessverre ikke alltid slik at de som har det best, klager minst, mens de som har grunn til å si fra reiser stemmen, sa Lysbakken før han fortsatte:

– Overklassen er den nye sutreklassen. Vår klare melding for de neste fire årene er: Ikke et skattekutt til den styrtrike sutreklassen.

Han fortsatte med å gå til angrep på Høyres løfte om å kutte, og på sikt fjerne, formueskatten i Norge.

– Å fjerne formuesskatten er blant Høyres dyreste valgløfter. Totalt har de lovet 25 milliarder i skattekutt. Hvis det gjennomføres representerer det i virkeligheten 25 milliarder misbrukte sjanser til å bruke de store pengene på de store oppgavene: På lærere, barnehager, forskning, jernbane, nye boliger og kampen mot fattigdom.

Lysbakken stilte opp seks områder som skal sikre bedre utjevning i Norge:

  • Ved å skape en fellesskole for alle.
  • Å bekjempe fattigdom.
  • Å sikre at helse- og omsorg skal ivaretas av det offentlige.
  • Satse på forebygging og folkehelse.
  • Arbeide for et trygt og inkluderende arbeidsliv.
  • Å gjøre boliger til en mulighet for alle.

Tok opp Nathan-saken fra talerstolen

– Nathan heter en liten bergenser. Han skal nå få lov til å forbli bergenser. Mange andre venter fortsatt, sa Lysbakken.

Han sa også at folkevalgte noen ganger måtte sette mennesker foran systemer, og spesielt når det gjelder barn.

– År er evigheter i barns liv, og barn som har blitt norske må få lov til å forbli norske. SV lover at vi skal fortsette å være vaktbikkjer for hensynet til de minste og mest sårbare menneskene i norsk asyl- og innvandringspolitikk. SV går til valg på en politikk for barn, som har mindre fokus på streng og mer på rettferdig. De som er enig i det, er velkommen til å støtte oss, sa SV-lederen.

Han sa også at han var glad for at Norges engasjement i Afghanistan går mot slutten.

– Etter Afghanistan ser kanskje flere enn før at fred og utvikling sjelden kan skapes av utenlandske soldater. At det verden trenger er et sterkere FN, ikke NATO som verdenspoliti. I januar i år advarte Snorre Valen, vår utenrikspolitiske talsmann, om at situasjonen i Mali kunne utvikle seg til å bli et nytt Afghanistan. I februar ble det avgjort at Norge ikke sender styrker til EU-operasjonen i Mali. Det var en klok beslutning, sa Lysbakken.

SV vil reforhandle EØS-avtalen

SV-lederen sier også at partiet skal jobbe for å få kvitte oss med EØS-avtalen.

– Det største hinderet for en selvstendig norsk politikk for arbeid, velferd og fordeling, bortsett fra Høyre og Frp selvsagt, er EØS-avtalen.

Han sa at det han så som neste trussel fra EU er det kommende jernbanedirektivet som, ifølge Lysbakken, vil pålegge Norge konkurranseutsetting av norsk jernbane.

– Vi vet at resultatet av det i andre land har vært dårligere tilbud til passasjerene, og dårligere betingelser for jernbanearbeiderne. Vi vet at høyresiden vil privatisere og konkurranseutsette jernbanen hvis de vinner valget. Det har vi tenkt å hindre dem i. Og når vi har vunnet det valget skal vi jammen ikke ta imot den samme politikken i abonnement fra EU. Da sier vi nei til Brussel også, sa Lysbakken.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.