Joly om PR-politikerne: – Svikter fellesskapet

Korrupsjonsjeger Eva Joly mener politikere som går til PR-bransjen utgjør en trussel mot demokratiet. – Mistenkeliggjøring, sier Høyre-politiker André Oktay Dahl. Etter valget blir han PR-rådgiver.

Andre Oktay Dahl, justispolitisk talsmann for Høyre

André Oktay Dahl går fra å være politiker for Høyre til å bli PR-konsulent for Gambit.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Anne Marit Bjørnflaten, Gorm Kjernli, Per Arne Olsen og André Oktay Dahl.

Disse fire stortingsrepresentantene fra tre forskjellige partier har én ting til felles;
Etter valget starter de i PR-byråer.

Nestleder i Stortingets transportkomité, Anne Marit Bjørnflaten, venter ikke engang til hun formelt fratrer som stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Anne Marit Bjørnflaten

Til PR-bransjen: Anne Marit Bjørnflaten går fra stortinget til Hurtigruta AS.

Foto: Troms Arbeiderparti

Fra valgdagen 9. september sier hun fra seg stortingslønna og starter som kommunikasjonssjef i Hurtigruta. Hun er utleid fra kommunikasjonsbyrået Mørland & Johnsen.

Justiskomiteens 2. nestleder André Oktay Dahl fra Høyre gir seg selv én måneds karantene fra Stortinget oppløses 1. oktober. I november er han på plass som ny rådgiver for Gambit Hill&Knowlton.

– Skadelig og unaturlig

Politiker og korrupsjonsekspert Eva Joly reagerer på overgangene.

– Overgangen fra politikk til PR er for meg veldig skadelig og unaturlig. Vi forventer at politikere skal handle ut fra overbevisning og at de skal agere etter hva som er fellesskapets beste.

De fire stortingsrepresentantene går i fotsporene til en lang rekke tidligere politikerkolleger. De tre rådgiverne som jobbet tettest på de rødgrønne partilederne i 2005 og 2009 jobber nå i hvert sitt PR-byrå.

Tidligere statssekretær på statsministerens kontor, Torbjørn Giæver Eriksen, jobber nå i First House. Roger Sandum, statssekretær for Kristin Halvorsen både i Finansdepartementet og i Kunnskapsdepartementet, jobber nå i Gambit.

Og Guri Størvold, statssekretær for både Åslaug Haga og Liv Signe Navarsete, er nå ansatt i PR-byrået Zynk.

Vil ha tre års karantene

Torbjørn Giæver Eriksen

Torbjørn Giæver Eriksen har tidligere jobbet for statsminister Jens Stoltenberg. Nå er han partner og seniorrådgiver i First House.

Foto: First House

Giæver Eriksen, Sandum og Størvold fikk seks måneders karantene før de begynte i kommunikasjonsbransjen. Det mener Eva Joly er altfor kort.

Hun foreslår tre års karantene for dem som ønsker å gå over fra regjering til lobbyisme, og mener dette også bør gjelde for stortingsrepresentanter.

– Det skal ikke være mulig å være politiker i mai og være lobbyist rett etter valget i september. Du skal ikke kunne bruke den friske kunnskapen du har fra politikken når det like etter kanskje blir regjeringsskifte.

Lobbyregister

Både EU og USA har et register der lobbyister og PR-rådgivere må registrere seg. Venstre og SV har flere ganger foreslått å innføre noe liknende på Stortinget, men forslaget har aldri fått flertall.

Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide har vært dem som har stemt imot.

– Vi mente det ville være en ny byråkratisk ordning, og vi synes det viktige er at politikerne selv må stå oppreist og være objektive i sine vurderinger, sier han.

– Mistenkeliggjøring av PR-bransjen

Eva Joly

Eva Joly har lite til overs for politkere som begynner i PR-bransjen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

André Oktay Dahl fra Høyre starter i PR-byrået Gambit denne høsten.

– Jeg har opplevd at flere av disse lobbyistene som man sier mye negativt om kommer på Stortinget og jobber for saker som er veldig bra, sier han til NRK.

Han mener at alt ikke handler om å hjelpe store multikonsern med å tjene mer penger.

– Det handler også om organisasjoner som jobber for saker som jeg kan være enig i, og som virkelig trenger å få en bedre stemme i det offentlige rom.

Oktay Dahl mener PR-bransjen mistenkeliggjøres unødvendig.

– Jeg tror det skyldes fordommer og manglende kunnskap. Hvis Redd Barna bruker et kommunikasjonsbyrå for å få fram sin kampanje i media, så bruker de folk som kan kommunikasjon til barns beste - og det ser jeg ikke noe galt i.

– Svikter felleskapet

Stortingsrepresentanten tror han får innflytelse også som PR-rådgiver. - Forskjellen er at det ikke blir jeg som skal være i fokus; jeg skal prøve å få andre til å nå fram med sine ting.

Men Eva Joly mener politikerne som går til PR svikter fellesskapet.

– Disse politikerne bruker kunnskapen de har om politikk til å drive lobbyvirksomhet for særinteresser. De går over fra å være fellesskapets tjener til å bli oljeselskapets eller tobakkindustriens tjener. De påvirker ikke lenger for felleskapets beste.

Dahl sier han har stor respekt for Jolys arbeid, men at han ikke er enig i hennes konklusjoner om PR-virksomhet:

– Hvilke organisasjoner mener Joly skal omfattes av karantene? Hva med PR-virksomhet for barn og miljø? Hvor skal hun sette grensen? Jeg forholder meg til og følger dagens regelverk om at det ikke er karantenetid for Stortingsrepresentanter, så for andre vurdere om slik karantene bør innføres, avslutter Dahl.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.