I dag møter Erna nye krav

STORTINGET (NRK.no): Regjeringssamtalene er på overtid. Det eneste Erna Solberg kan love er at Norge skal få en ny borgerlig regjering.

Erna ankommer Stortinget

NETT-TV: Erna ankommer Stortinget. I dag får hun vite hva de andre partilederne har å melde etter møter med sine egne i går.

Etter det NRK erfarer kommer hun til å møte nye krav fra Venstre og KrF i den tiende dagen med regjeringssamtaler.

De små sentrumspartiene er ikke fornøyd med det de har fått gjennomslag for så langt. Men ifølge VG klarte påtroppende statsminister Solberg å overbevise dem om å ikke forlate sonderingsbordet helt ennå.

På sin Facebook-profil torsdag formiddag skriver Høyre-lederen at partene har hatt tøffe diskusjoner.

– Men samtalene er preget av gjensidig respekt for våre ulike politiske standpunkter og vi har alle måttet gi og ta, skriver den påtroppende statsministeren.

Det store spørsmålet nå er hva Venstre og KrF, som i utgangspunktet er skeptiske til å regjere sammen med Frp, krever for å bli med i regjering.

– Viljen til kompromiss er på mange områder stor i Venstre, men det er noen store seire vi skal ha på noen viktige områder for at det skal være verdt det, sa Venstre-leder Trine Skei Grande etter at hun hadde møtt sitt landsstyre og stortingsgruppe i går kveld.

Artikkelen fortsetter:

Se bildene fra møterommet

NETT-TV: Se bildene fra møterommet

Familie og landbruk viktig for KrF

Også Knut Arild Hareide gjorde det klart at KrF vil velge opposisjon dersom de ikke får gjennom sine hjertesaker.

– Det handler om familiene, sosial profil og landbrukspolitikken, sa Hareide til pressen da han i formiddag var på vei til atter nye sonderinger med de tre andre borgerlige partiene.

Samtalene er torsdag flyttet fra Nydalen til Stortinget og startet klokken 11 torsdag formiddag.

– Vil ta kort tid

Hareide tror ikke det vil ta lang tid før partiene vil ha et svar på om de kan danne regjering sammen, eller om Venstre og KrF blir stående utenfor.

– Det vil ta kort tid. Kankskje ikke i dag, men kort tid, sier Hareide.

KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen ville på vei inn i møtelokalene ikke si veldig mye, men mente det ville være feil å sette opp noen tidstabell for når sonderingene skulle avsluttes.

– Det viktigste er at samtalene vi har, kommer til sin naturlige avslutning. Jeg kan ikke se om det er denne uken nødvendigvis. Jeg går inn i sonderingene med det øye å få avklart at det oppdraget vi har fått blir ivaretatt. jeg er interessert i å høre reaksjonene fra de andre partiene, sa Syversen.

Lover ny regjering

Heller ikke Høyre-leder Erna Solberg hadde mye hun ville dele med journalistene.

– Landet kommer uansett til å få en borgerlig regjering. Jeg vet ikke hvor lenge vi skal holde på. Det vet jeg ikke før vi har fått snakket sammen, sa Solberg til NRK.

Partene har varslet at de ikke vil ha noen pressebrifing i forbindelse med dagens møte.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.