NRK Meny
Normal

Hareide rådet til videre regjeringssonderinger

Knut Arild Hareide har gitt KrFs landsstyre råd om å gå videre i regjeringssonderinger i morgen, men ville ikke kommentere om han anbefaler partiet å gå inn i regjeringsforhandlinger.

– Vi har nå hatt møte med landsstyret til partiet. Der har jeg gitt råd om at KrF fortsetter sonderingene med Høyre, Frp og Venstre, sier Hareide. Landsstyret mener man fortsatt må avklare viktige saker.

Knut Arild Hareide har gitt KrFs landsstyre råd om å gå videre i regjeringssonderinger i morgen. Landsstyret mener man fortsatt må avklare viktige saker.

Det kom frem under en pressekonferanse KrFs partileder holdt klokken 18.45 onsdag.

– Vi har nå hatt møte med landsstyret, der har jeg gitt råd om at KrF fortsetter sonderingssamtaler med Høyre, KrF og Venstre i morgen, sa Hareide.

KrFs landsstyre mener man fortsatt må avklare hjertesaker som familiepolitikk og menneskeverd før han forplikter seg et eventuelt samarbeid.

– Det er de politiske sakene som nå er avgjørende for hvor KrF havner, sa Hareide.

– Familie, menneskeverd og distrikts- og landbrukspolitikken er nå viktig for oss å få klarhet i under samtalene. Det er viktig at vi får gjennomslag for disse sakene.

Under pressekonferansen ville ikke Hareide kommentere om han anbefaler partiet å gå i regjering eller ikke.

Vårt Land: Hareide sier nei til regjering

Sonderingene om en ny borgerlig regjering er nå inne i en avgjørende fase.

Klokken 15 i ettermiddag møttes KrFs landsstyre for å bli orientert om hva som er kommet fram i regjeringssonderingene mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF.

Vårt Land skrev i kveld at Knut Arild Hareide internt har frarådet KrF å delta i regjering.

Dette skjer samtidig som alle de fire ikke-sosialistiske partiene har fått grønt lys av sine landsstyrer til å fortsette med sonderingssamtalene.

–- Det vi kjenner til er Knut Arild Hareide har sagt et klart og tydelig nei. Han har anbefalt partiet å ikke gå inn i regjering på basis av de sonderingene som er gjort nå, sier politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg, til Dagsnytt 18.

– Vil følge hans råd

Det skal være manglende sosial profil som er en av hovedgrunnene til at KrF-lederen ikke ønsker å gå i regjering.

– Når man får et så klart råd fra en leder skal det veldig mye til at partiet de trosser det rådet, sier Aalborg.

KrF vil imidlertid neppe forlate forhandlingsbordet så lenge Venstre fortsatt deltar. De to partiene har tidligere signalisert at de vil gå samlet inn eller ut av regjeringssamtalene.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Redaktør i samfunnsavdelingen i Vårt Land, Berit Aalborg, sier at Hareide anbefaler KrF å ikke gå inn i regjering.

NETT-TV: Se intervjuet der politisk redaktør i Vårt Land melder at Hareide sier nei.

– Ikke forhandlingsstrategi

Leder i KrFs stortingsgruppe, Hans Olav Syversen, bekreftet også etter møter med KrF-ledelsen at de ønsker at sonderingene skal fortsette.

– Vi ønsker ytterligere avklaringer rundt viktige spørsmål for oss. Det går på spørsmål rundt menneskeverd, familiepolitikken og på distrikspolitikken hvor vi ønsker at man går en runde til, sa Syversen under en pressekonferanse like etter klokken 21.00.

– Hva ligger i menneskeverdspørsmål?

– Det er mange viktige spørsmål som kan samles som sorteringssamfunnet. Vi er veldig opptatt av at etikk settes foran teknikk i den type saker, og alle som kjenner KrF historie og politiske grunnlag, vet at dette er viktige saker for oss, sier Syversen.

Syversen avviser at usikkerheten rundt KrF nå dreier seg om en forhandlingsstrategi.

– Dette er realiteter, det er viktig for meg å si, forteller Syversen.

– Må ikke i regjering

Tidligere onsdag innledet Hareide KrFs landsstyremøte med å understreke at KrF kan velge nok en stortingsperiode i opposisjon.

– Spørsmålet nå er på hvilken måte KrF skal forvalte det flertallet de borgerlige har fått og om KrF vil være en del av en borgerlig regjering. Er ikke helheten god nok for landsstyret, går vi inn i en konstruktiv opposisjon, sier Hareide.

Han understreket også at partiet ikke vil gå bort fra valgløftene sine selv om de skulle velge å fortsette i opposisjon.

– Vi gikk til valg på å bidra til en ikke-sosialistisk regjering, og det har vi klart.
Omringet av kameraer og til en støttende applaus fra landsstyret minnet Hareide om at partiets verdier er viktigere enn regjeringsmakt.

Usikkert hva Venstre gjør

Partilederne har onsdag formiddag forlatt «sonderingsbordet» i Nydalen for å møte sine partiorganer.

Venstre og KrF har flere ganger gjentatt at de har «fast følge», og mange har tolket det som at de to sentrumspartiene vil gå sammen inn eller sammen ut av regjeringssamtalene.

Da Venstre-leder Trine Skei Grande møtte stortingsgruppen i ettermiddag, fikk hun etter det NRK forstår grønt lys til å fortsette samtalene med de andre borgerlige partiene. Det er lite som tyder på at hun har gitt samme type råd til sine partikolleger som det Hareide skal ha gjort.

Rett før møtet med landsstyret startet klokken 17 i ettermiddag sa Grande til pressen at «det ikke er noen forandringer» i forholdet mellom Venstre og KrF.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget