Hopp til innhold

Høyre: – SV tror de kan beskatte seg ut av boligproblemene

Høyre ønsker SVs varslede boligsatsing «velkommen etter», men hevder de bommer når de tror løsninga er å øke skatten til de som eier mer enn én bolig.

Michael Tetzschner

– SV tror at man kan skatte alminnelige mennesker hardere for så å løse boligproblemet, istedenfor å bidra med løsninger på det som er hovedproblemet, at det bygges 10.000 for få boliger i året, hevder Michael Tetzschner (H).

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– SV har så langt vært mer eller mindre fraværende i boligpolitikken, men for øvrig er det jo bra at de begynner å interessere seg for diskusjonen, sier boligpolitisk talsmann i Høyre Michael Tetzschner.

Han reagerer på at SV i forbindelse med helgas landsmøte signaliserer at boligpolitikk skal være ett av områdene som blir viktig for partiet mot valget, når de etter Tetzschners mening nettopp lanserte ei boligmelding «uten særlige tiltak».

Færre skattefradrag og flere studentboliger

Ifølge boligprisindeksen på hjemmesidene til Statistisk sentralbyrå (SSB) har prisene på boliger i hele Norge økt med mer enn 60 prosent i pressområdene rundt de største byene de åtte årene SV har sittet i regjering. I Stavanger har prisene mer enn doblet seg i samme periode.

I SVs foreslåtte arbeidsprogram, som de skal diskutere på landsmøtet i helga, har de pekt seg ut fire nasjonale satsingsområder for neste stortingsperiode. Boligpolitikken er ett av dem.

De foreslåtte tiltakene er blant andre:

  • Å lage en nasjonal boligplan som åpner for statlig styring i pressområder dersom kommunene ikke samarbeider godt nok om boligutbyggingen
  • Minst 2000 nye studentboliger hvert år og bygging av ikke-kommersielle leieboliger
  • Øke beskatning av næringseiendom og bolig nummer to for å bremse boligspekulantene
  • Styrking av Husbanken og lovfeste kommunenes ansvar for hjelp til vanskeligstilte på boligmarkedet
  • Gunstige lån til kommuner til tomtekjøp og boligbygging

Det er ikke tilstrekkelig å bygge flere boliger, spillereglene i boligmarkedet må også endres. SV vil derfor både bygge flere boliger til en levelig pris, og bremse den voldsomme prisveksten ved å gjøre boligmarkedet mindre lukrativt for investorer.

SVs landsstyres forslag til arbeidsprogram for 2013-2017

– Glemmer det viktigste

Høyre-politikeren reagerer spesielt på forslaget om å fjerne skattefordelene for dem som leier ut bolig.

– De tror at man kan skatte alminnelige mennesker hardere for så å løse boligproblemet, istedenfor å bidra med løsninger på det som er hovedproblemet, at det bygges 10.000 for få boliger i året, hevder Tetzschner.

Han mener SVs forslag vitner om at de glemmer at det viktigste; at det er mangelen på boligbygging som presser prisene og gjør at køene vokser.

– Det som er problemet med SV og regjeringen generelt er at de ikke har virkemidler som støtter opp under det som er det viktigste, nemlig vanlig boligproduksjon, hvor alminnelige mennesker får anledning til å bo i boliger tilpasset deres livssituasjon for vanlige inntekter, sier Høyre-politikeren.

Studentene forventer storstilt bygging

André Almås Christiansen

André Almås Christiansen er glad for at den sittende regjeringen fikk gjennom tusen nye studentboliger, men sier det er langt igjen før studentene er fornøyde med regjeringas bolig- og studentpolitikk.

Foto: Norsk studentorganisasjon

Norsk studentunion (NSO) har tidligere krevd at myndighetene bygger minst 3000 nye studentboliger i 2014 for å ta unna boligpresset.

Med SVs foreløpige forslag på minst 2000 nye boliger i året, så kommer de et stykke på vei, men NSO mener det trengs en enda mer ambisiøs satsing i årene som kommer.

– Vi forventer at de kommer til å være ambisiøse på landsmøtet. Det er mye å ta igjen etter årene med rødgrønn regjering, sier André Almås Christiansen, nestleder i NSO.

Han er glad for at den sittende regjeringen fikk gjennom tusen nye studentboliger, men sier det er langt igjen før studentene er fornøyde med regjeringas bolig- og studentpolitikk.

– For studentene har det blitt verre de siste årene. De totale boligkostnadene har gått opp 16 prosent, og reelt sett har studiestøtten gått ned én prosent, sier han.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.