– Mobbingen er vond og sårende

GARDERMOEN (NRK.no): Frps Christian Tybring-Gjedde mener han blir mobbet av norske journalister og politiske motstandere. I dag slo han tilbake fra talerstolen.

Christian Tybring Gjedde og Arne Strand i debatt

DEBATT: Christian Tybring-Gjedde og Arne Strand i debatt om rasismeanklager og mobbing. Reporter er Peter Svaar.

– Det er mobbing.

Tybring-Gjedde fikk stor applaus fra landsmøtesalen da han sa sin mening om Dagsavisens politiske kommentator Arne Strand.

Den 15. mai skrev han at «Tybring-Gjedde er opptatt av å skaffe Frp flere velgere blant nordmenn som lider av skrekk for utlendinger».

  • Les kommentaren her

Bakgrunnen var at Oslo Frp har fremmet et forslag til Frps landsmøte om å avvikle dagens asylordning. I stedet vil de se på muligheten for å opprette asylmottak i Asia og Afrika. Asylsøkerne skal først komme til Norge når søknaden eventuelt er innvilget.

– Han angriper meg som person

En svært dårlig idé, mener Strand:

christian tybring-gjedde

SINT: Christian Tybring-Gjedde hevder Arne Strand i Dagsavisen går til ufine personangrep mot ham. Også Jonas Gahr Støre mobber, mener han. - Jeg mener vi bør la Vårherre ta seg av dømmingen, sa han fra talerstolen.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Arne Strand

STÅR PÅ SITT: Arne Strand angrer ikke på det han skrev om Christian Tybring-Gjedde.

Foto: Siv Sandvik / NRK

«Land i Asia og Afrika vil selvfølgelig ha seg frabedt slike integreringsleire. Det er dessuten brudd på internasjonale lover og regler om asylanter og flyktninger. Det bekymrer neppe Tybring-Gjedde. Den mannen er opptatt av å skaffe Frp flere velgere blant nordmenn som lider av skrekk for utlendinger,» skrev Dagsavisen på lederplass.

Kommentaren viste også til Per Sandbergs uttalelser om romfolket, og slo fast at Sandberg ikke «er den eneste i partiet som har gjort hetsing av fremmedfolk til en spesialitet. Den som er best på det er Christian Tybring-Gjedde».

Ifølge Tybring-Gjedde er slike påstander både vonde og sårende. Han er ikke i tvil om at det dreier seg om mobbing.

– Han gikk mot meg som person og snakket ikke om politikken, men anklaget meg for hetsing av såkalte fremmedfolk. Det er vondt og sårende, og det er vanskelig å drive politikk når han holder på sånn, sier Tybring-Gjedde til NRK.no.

– Hvorfor kaller du dette mobbing?

– Jeg aksepterer fullt ut at han karakteriserer politikken, men når han går på person og sier at jeg er sendt ut for å hetse, så er det så langt fra min verden at jeg ikke at det er mulig å komme til en slik konklusjon, sier Frp-politikeren.

Men kritikken preller av på Arne Strand.

– Det er opp til ham hvordan han oppfatter en lederartikkel i Dagsavisen. Det var ikke meningen å mobbe han, men vi tok kraftig avstand fra det forslaget som han og Oslo Frp la fram om å opprette asylmottak i Asia og Afrika, sier Strand.

Han kaller forslaget «helt hinsides», og står fast på at slike politiske utspill oser av fremmedfrykt.

– Det viser en side av Frps politikk som partiet spilte mye på før: Nemlig folks frykt for innvandrere og asylsøkere.

Kona ringte Arne Strand

Fra talerstolen fortalte Tybring-Gjedde at kronikken gikk så hardt inn på han og familien at kona hans ringte Arne Strand dagen etter. Hun har også tidligere stått fram i NRK for å få slutt på den hun omtaler som mobbing av ektemannen.

– Christian Tybring-Gjedde har ikke en eneste rasistisk trevl i kroppen. For noen år tilbake ønsket vi å adoptere fra utlandet, han har vært samboer med en muslimsk kvinne og er så langt fra rasist som man kan komme, sa Ingvil til Dagsrevyen i desember 2011.

Den gang fortalte Tybring-Gjedde at han gikk med voldsalarm og ble sykmeldt av kritikken mot ham. Etter terrorangrepet mot Norge 22. juli samme år trakk flere av hans kritikere fram en kronikk han hadde skrevet i Aftenposten 2010.

I «Drøm fra Disneyland» anklaget han Ap for å ødelegge norsk kultur ved å erstatte den med flerkultur «som er rotløshet satt i system og vil rive landet vårt i filler.»

Tybring-Gjedde har flere ganger beklaget ordbruken, men han føler fortsatt at han blir stemplet som rasist uansett hva han sier. I sin tale til landsmøtet gikk han også til angrep på Jonas Gahr Støre (Ap), som han mener er blant de verste til å anklage politiske motstandere for rasisme.

– Uansett hvor mange ganger jeg presiserer hva jeg står for, så ignoreres det. Kanskje man heller skulle tatt et oppgjør med de overgrepene som finner sted i innvandrermiljøer. De bør bruke sine krefter på det, framfor å kjempe mot en demokratisk motstander, sier han til NRK.no.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.